Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Кузнецов, бивш вицепремиер на Московска област, е осъден задочно и е под полицейски надзор във Франция.

Апелационният съд в Лион освободи от ареста Алексей Кузнецов, бивш финансов министър на Московска област (2000-2008) и първи вицепремиер на Подмосковието (2004-2008 г.), осъден задочно за мошеничество и очакващ екстрадиция в Русия.

Според магистратите задържането му под стража в затвора “Лион-Корбас” превишава "разумните срокове", предвидени в Европейската конвенция за правата на човека. Кузнецов ще бъде под електронно полицейско наблюдение в Париж, където живее. Веднъж седмично той трябва да се обажда в полицията.

През 2010 г. бившият министър бе задочно обвинен за мошеничество в особено големи размери и пране на пари, а през 2012 г. Кузнецов и съпругата му Жана Бълок бяха обявени за международно издирване. По искане на Русия той бе задържан през юли 2013 г. в хотел в околностите на Сен Тропе на Лазурния бряг. У бившия министър бяха намерени няколко фалшиви паспорта. През март 2015 г. Касационният съд на Франция удовлетвори искането за екстрадиция на Кузнецов в Русия, но решението не е изпълнено.

Според Следствения комитет на РФ от ноември 2005 г. до ноември 2008 г. организирана престъпна група под ръководството на Алексей Кузнецов незаконно е придобила по хитра схема задълженията на предприятия от жилищнокомуналното стопанство на Московска област и се е облагодетелствала с над 3,5 млрд. рубли (над $ 62 млн.).

Освен това групата е присвоила имущество на ОАО "Мособлтрастинвест". Следователят по особени важни дела Александър Филин коментира пред руски медии, че групата на Кузнецов е извършила едно от най-мащабните икономически престъпления напоследък: кражбите й превишават 14 млрд. рубли (над $ 248 млн.)

Според Филин случаят е ярък пример за престъпността на “белите якички”. “Алексей Кузнецов и неговият бивш първи заместник Валерий Носов не са обикновени мошеници. Те са финансисти с висока квалификация”, казва Александър Филин пред “Ъ газета”.

Двамата топчиновници замислили схемата на престъплението още през 2004 г. По идея на съпругата на Кузнецов Жана Бълок (с двойно руско и US гражданство) нейният помощник – американският гражданин Дмитрий Котляренко, регистрира в Москва ООО "РИГруп", организация за бъдещите кражби. За да осигурят схемата, вземат под контрол Московската ипотечна банка.

След това Кузнецов и Носов поставят свой човек начело на Московската областна инвестиционна тръстова компания (“Мособлтрастинвест”), 100% собственост на московското кметство и ангажирана с финансово управление на районите и ръководителите на предприятията от жилищнокомуналното стопанство.

“Белите якички” създават "НЕТ Финанс" начело с Алексей Ерошченко и сестрата на Кузнецов Елена, чрез която подготвят документи за множество подставени фирми еднодневки с банкови сметки. Знаят, че редица общински жилищнокомунални предприятия задлъжняват. И че през 2005 г. Московска област гарантира с 2 млрд. рубли (над $ 35 млн.) схема, по която те да върнат задълженията си.

Кузнецов използва служебното си положение и съобщава на ръководителите на райони, че в бюджета има пари и че тяхната задача е да изчислят дълговете, за които по-късно ще бъде оформена гаранция, според в. “Комерсант”. Кузнецов и Носов подготвят гаранции за плащане на тези дългове от бюджета и подвеждат губернатора на Московска област, като му представят тези документи за подпис, каза следователят Александър Филин.

Подписаните гаранции умишлено не са били предадени на предприятията, а остават при ръководителя на "Мособлтрастинвест” Телепньов, човек от схемата. След това той намира фалшиви фирми и предлага на задлъжнелите предприятия да прехвърлят своите заеми на фалшивите фирми.

Телепньов заблуждава шефовете на дружествата, че дълговете им ще им бъдат изплатени. Правата по задълженията са прехвърлени на подставената фирма "Конфаел", а след това на друга подобна - "Юрцентър Транснефтегазстрой", придобита от Телепньов.

Престъпната група решава да получи парите чрез кредити от Межтопенергобанк. За да има гаранция, ча кредитите ще се погасят, Кузнецов и Носов се договарят с друга банка - ЗАО "Внешторгбанк търговски услуги", да придобие правата върху задълженията към общинските структури в Московска област за 2 млрд. рубли.

В крайна сметка получените кредити отиват по сметките на "Конфаел" в Московската ипотечна банка, а след това сестрата на министъра Елена прехвърля парите по сметки на Кузнецов, Бълок и Носов, открити на контролирани от тях фирми в банки в Кипър, Франция, Швейцария, САЩ.

През 2007 г. по същата схема от бюджета на Московска област са източени още 2 млрд. рубли (над $ 35 млн.), а през 2008 г. - 7 млрд. рубли (над $ 124 млн.). Те са били отклонени от строеж на бизнес център на московското кметство.

През март 2008 г. Кузнецов е уволнен, срещу него са заведени дела и той бяга заедно с жена си в САЩ. Районният съд в Москва осъжда Носов, Телепньов и сестра му Елена Кузнецова на 14, 10 и 7 г. затвор и присъдата влиза в сила. Другият участник в организираната престъпна група – двойният гражданин Дмитрий Котляренко, успява да избяга в чужбина.

През 2011 г. е задържан в Кипър и осъден на 3 г. затвор.

В процеса на разследването руските власти конфискуват част от незаконно придобитото имущество на Кузнецов, Носов и останалите участници в схемата. Откраднатите пари са вложени в хотели, яхти и скъпоценности.

Следствието установява покупки на ценни предмети на изкуството от “Сотбис”. През 2014 г. руски медии съобщават, че на Ермитажа са предадени за отговорно съхранение колекция от старинни картини и други антикварни произведения на изкуството, които принадлежали на Кузнецов. В хангар в Санкт Петербург ФСБ открива 82 старинни мебела, 13 кутии с ценни книги, две старинни икони, всяка висока по 1,5 м, оръжия и 113 картини на известни художници, вкл. на футуриста Давид Бурлюк (в "Сотбис" една негова картина достига 700 000 евро).

Всичко било опаковано в дървени кутии и готово за изпращане на адрес на Жана Бълок в САЩ. Чрез своя френски адвокат Грегоар Ренкур Кузнецов и Бълок заявяват, че нямат никакво отношение към намерените антикварни ценности в Русия. Следствието установява, че Кузнецов и Бълок купуват два хотела във Франция в алпийския курорт Куршевал.

По думите на адвоката Грегоар Ренкур обаче хотелите не принадлежат на Кузнецов, а на фирма на бившата му съпруга, с която той отдавна не живеел и нямал общ бизнес. По искане на Генералната прокуратура на РФ френските власти запорират двата хотела “Кристал” и "Пралонг" в Куршевал.

Според руското следствие конфискациите по делото няма да покрият нанесените щети на Московска област, тъй като част от средствата са били изнесени и похарчени. Част от парите са постъпили по сметки на Бълок, която придобива недвижими имоти в Ню Йорк. Кузнецов купува за съпругата си в Швейцария колие с диаманти и изумруди за $1,7 млн. и брошка от злато и платина с пет диаманта за $1,2 млн., а Носов издържа с получените незаконно средства семейството си във Великобритания.

Кузнецов твърди пред съда, че е жертва на политически интриги в страната си. Той и Жана Бълок заявяват пред медии, че всички дела срещу тях били платени от конкурентите им. По думите им активите на компанията на Бълок – “РИГруп”, били придобити от компанията ОРСИ. Тя от своя страна била контролирана от Аркадий Ротенберг, треньор на Владимир Путин по джудо, и бизнесмена Андрей Пашковски.

Русия очаква екстрадирането на Кузнецов.