Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кандидатката за президент работила като защитник на нелегални имигранти, съди всеки, публикувал снимка на децата.

Не общува с баща си, след като го изхвърля от партията, която е създал.

За Марин льо Пен достигането до втори тур на президенстките избори за Франция е исторически успех.

Откакто е лидер на Националния фронт, тя полага сериозни усилия да изчисти партията от антисемитския й облик, придобит за четирите десетилетия, в които доминира баща й Жан-Мари льо Пен.

"Днес тя жъне това, което аз посях трудно в продължение на 40 години. Като се отърва от мен, искаше да направи жест към върхушката

Но аз все още знача нещо. И ако ме върне, с мен ще се върнат и всички десни и крайнодесни радикални формации, които сега са извън нейния обсег", призова в едно от последните си интервюта Жан-Мари льо Пен.

Двамата с дъщеря му, която се готви да бъде бъдещият президент на Франция, не общуват, откакто тя го отстранява от партията, която той е създал. Имаше времена, когато семейство Льо Пен правеха впечатление на сплотен клан.

Главата на семейството Жан-Мари позираше до жена си Пиерет и трите русокоси и усмихнати дъщери пред стълбището на луксозното имение в Монтрту край Париж. Хармонията обаче бързо се пропука в деня, когато половината им дом бе изпепелен от взривно устройство. С него се изпепелиха и чувствата в семейството.

Пет килограма динамит избухват в семейния дом в Париж. Шест души са ранени, но взривът пощадява семейството. Цялата фасада на сградата е в руини. Взривната вълна изхвърля навън бебе от съседния апартамент. Детето пада пет етажа и за щастие попада в клоните на дърво, което го спасява от сигурна смърт.

В този момент осемгодишната Марин льо Пен разбира, че животът й ще бъде посветен на политиката. Така споделя самата тя в биографичната си книга.

Нападението срещу баща й Жан-Мари льо Пен от 1 ноември 1976 г. още не е разкрито

По това време партията “Национален фронт” е едва на четири години – несъществена крайнодясна партия, в която участват и радикални антисемити.

Марин губи дома си и огромна част от приятелите си, чиито родители не искат децата им да доближават "опасния" й баща. Съучениците на трите деца започват да им обръщат гръб по коридорите. Налага се често да сменят училища, докато бъдат добре приети.

Трудното детство прави Марин льо Пен твърда и самостоятелна – качества, които по-късно й помагат да изведе Националния фронт до неподозирани успехи. След бомбата тежък удар върху семейството нанася майката на Марин. Осем години по-късно Пиере напуска съпруга си и трите им дъщери, за да се появи гола по страниците на списание "Плейбой". В пресата тя охотно разказва пикантни подробности около интимния си живот с националиста.

Младостта на Марин и сестрите й минава без родители. В клана Льо Пен не е прието децата да се оплакват. Последният удар върху отношенията в семейството нанася политиката. За всички членове на клана тя заема първо място. Биха убили роднина, но не биха дали поста си.

Старият Льо Пен никога не прощава предателството на най-голямата си дъщеря. Почти 20 години той не я чувал и виждал, след като Мари-Каролин решава да се отцепи от партията заедно със съпруга си.

Спокойни остават единствено отношенията му с втората дъщеря Ян, майка на Марион Марешал-Льо Пен, изгряваща звезда на партията, станала депутат през 2012 г. През последните години се обтегнаха отношенията му и с Марин льо Пен.

"Изпитвам мъка и съм объркана, но преди да бъдем баща и дъщеря, ние сме политически ръководители, което означава да понасяме лични и семейни жертви", казва в свое интервю Марин льо Пен.

Тя беше любимката на татко Жан-Мари и плачеше от радост, когато той – страшилището на френската политика, победи социалистическия си съперник и стигна до финала на президентските избори през 2002 година.

Днес Марин е абсолютно негово копие. Наследила е дрезгавия му глас и таланта за резки изказвания. Кандидатката за първа дама на Франция започва кариерата си като служебна адвокатка, защитаваща нелегалните имигранти, изправени пред депортиране.

Въпреки този опит сега тя обвинява миграцията и Европейският съюз за икономическите беди на Франция. И дори прогнозира, че ЕС "ще умре".

През 2011 година тя пое председателството на партията от баща си, от когото е наследила също русата коса и дясната нагласа.

През август 2015 година тя го изхвърли от партията, след като Жан-Мари льо Пен, известен като провокатор, враг на исляма и антисемит, за пореден път обяви газовите камери на нацистите за "детайл от историята".

Целта на дъщерята беше да неутрализира евентуалните вреди за имиджа на партията.

Изглежда, че успя в това си начинание, независимо че и тя държи на национализма и приветства връщането на смъртното наказание.

Разведена два пъти и майка на три деца, Марин льо Пен държи личния си живот далеч от прожекторите и рядко се появява пред публиката със сегашния си партньор Луис Алино, който е вицепрезидент на Националния фронт. Известна е с това, че съди списанията, публикували снимки на децата й.

Майка на три деца с два развода, която в политиката се държи и изглежда по същия начин. Много заета и много самоуверена. Обикновена прическа, едноцветни шалове и непривличащи внимание дрехи.

Марин съзнателно пренебрегва френския сексапил, който в политиката включва високи токчета, бутикови костюми и грим. Привържениците я смятат за жена от народа, майка – орлица, готова да брани гнездото от ислямски терористи, европейски бюрократи и нелегални имигранти.

Марин завърша право в Париж. Отначало работи като служебен защитник на нелегални имигранти, които не могат да си позволят адвокат. След това се включва в юридическия екип на “Национален фронт”, тогава е маломерна единица. Впоследствие дъщерята на лидера се пренася на терен – работи по предизборни кампании, избрана е за европейски депутат два пъти. Не може обаче лесно да избяга от сянката на Льо Пен - старши и 40-те му години начело на партията.

Въпреки че социологическите проучвания показват, че опонентът й Еманюел Макрон има по-добри шансове на втория тур,

Льо Пен твърди: “Можем да победим и ще победим.”

Неотдавна Марин льо Пен очерта какви приоритети ще има, ако бъде избрана за президент. Тя ще предоговаря за членството на страната в ЕС и ще насрочи референдум за Фрекзит (по подобие на британския Брекзит), и то не по-късно от 6 месеца след встъпването й в длъжност.

Предвижда да намали броя на депутатите във френския парламент като част от по-голяма програма за съкращения на държавния апарат.