Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разследването на знакова катастрофа, за която има основателни съмнения, че е станала след гонка, буксува, а главният виновник дори е пуснат да учи в чужбина. Пред “168 часа” близки на загиналата при зверския удар жена споделиха притесненията си, че и той може подобно на мнозина обвинени в сериозни престъпления у нас да се укрие и да избегне наказание от съда.
На 4 януари тази година верижна катастрофа от четири коли блокира движението по южната дъга на околовръстното шосе на София. С едното БМВ 22-годишният Алекс Вейсел блъска с бясна скорост един малък “Фолксваген Поло” - две жени са пострадали тежко. От сблъсъка тази, която шофира е изхвърчала от предната седалка и се
озовала в багажника
И двете са настанени във Военна болница с опасност за живота. Впоследствие след 40 дни, без да излезе от комата, едната умира. Починалата на 9 февруари Соня работела като касиер в ИКЕА.


Почти едновременно с първото и в непосредствена близост до инцидента, още едно БМВ се удря в джип и след това се забива в рекламно пано до бензиностанция.
След месец и половина Михаела, която оцеля, разказа пред Нова телевизия за трагичното събитие: “Работех заедно със Соня, онази вечер всичко беше спокойно, като си тръгнахме от работа, спомням си само удара и как се озовах зад задното стъкло в багажника, не можеха да го отворят, изроних малко от стъклото и се задушавах. Само чух че момчетата искат пневматичен чук, и след това не помня как са ме извадили. Хората, които са го причинили,
не си направиха дори труда да видят
какво са направили”
За мене е било гонка - не може двама младежи, познаващи се помежду си по едно и също време да ударят две коли.”
Сега близките на загиналата се притесняват, че следствието се точи необосновано дълго.
“Очаквах, че по-бързо ще се вземе решение, не мислех, че е чак толкова сложно - споделя огорчено Александър Петров, съпругът на загиналата. - Сега научих, че разследващият си е взел 20 дни отпуск. За мен всичко е ясно – кой е виновен и поради каква причина. Тя работеше в магазина на ИКЕА на околовръстното и на фаталната дата с нейната колежка са се прибирали от работа около 21,30 часа вечерта. Доколкото знам от другата жена, която е оцеляла, движели са се с допустимата скорост и са карали в най-дясната лента на пътното платно.
Изведнъж са
ударени отзад
Две коли едновременно катастрофират. Едната се удря в колата на съпругата ми, а другата в автомобил, намиращ се наблизо, в който няма пострадали – има единствено материални щети.”
Според Наказателния кодекс присъдата за причинена смърт при ПТП е от 2 до 6 години, но ако няма данни за гонка, това може
да наклони везните
в полза на
по-леко наказание
“Не знам каква е причината, какъв е интереса никой да не види очевидното - възмущава се опечаленият човек. - Дори колата не е задържана - стои си пред къщата им. Затова се опасявам, че този случай ще се повтори. Притеснява ме, че разследващите се опитват да го изкарат, че са били две отделни катастрофи и не е имало никаква гонка. Момче от бензиностанцията ми каза: “Със сигурност беше гонка.” Има и други очевидци, които казват, че и двамата са се движели със страшна скорост. Освен това са комшии - единият е от Владая, който е ударил нас, а другият от “Княжево”, но те твърдят че не се познават.
За мене лично, въпреки че вероятно съм пристрастен като пострадал,
два автомобила по
едно и също време
да катастрофират
с бясна скорост на едно и също място - няма съмнение, че става дума за гонка. Няма друго обяснение защо се е случила подобна катастрофа в пиков момент на прав участък.

Когато се удря автомобилът, който е блъснал съпругата ми километражът му е бил спрял на 170 км. За това свидетелства и видът на автомобила ни след сблъсъка. А сега, доколкото знаем разследващият
твърди, че има две отделни катастрофи и не е имало гонка"
В хода на разследването опасенията на Петров се засилват и по други причини.
“Друго съмнително обстоятелство е, че адвокатът на момчето, което е блъснало жена ми се оказа съпруг на прокурорката. Вярно е, че тя си е направила сама отвод след това, но тя дори да остави случая другите ще знаят, че е колега. Момчето пък е пуснато да отиде да учи в чужбина - дядо му ни каза така, че бил в Англия. На всичкото отгоре автомобилът, с който е катастрофирал си беше пред къщата им. За другото момче не са ни дали никаква информация.
Доколкото знам младежите са от заможни семейства, а затова говорят и автомобилите им - по 15 000-20 000 лева струват, а това са двайсетгодишни момчета. Не мога да си обясня как момчета натази възраст карат такива скъпи коли. Те твърдят че са карали със 120-130 км/ч., а ограничението е 80. По никакъв начин не са потърсили и контакт с нас - мисля, че все пак беше човешко да
ни потърсят в
тази ситуация."
Все пак според специалистите засега роднините на жертвата не бива да се притесняват.
"Принципно със сигурност е трябвало да има назначена автоекспертиза, категоричен е експертът Бойко Найденов, бивш шеф на Националната следствена служба. - Нарича се оглед на веществени доказателства и няма начин да не е била направена. При нея се оглеждат, описват и фиксират всички белези и почти съм сигурен, че това е направено Било е редно да се задържи колата и да се направи такава, но най-вероятно близките на починалата не са информирани. Що се отнася
дали е трябвало
колата да се върне
на собственика
- това става по преценка на разследващите. Било е редно да се задържи докогато е сигурно, че няма по нея някакви белези, които да бъдат заличени и впоследствие да могат да бъдат оспорвани в съда."
По мнението на Бойко Найденов, който беше и зам. главен прокурор, има два начина за доказване на гонка - или със свидетелски показания, или с видеоматериал:
"Не зная доколко в случая е имало видеозаснемане и затова не мога да коментирам конкретния случай от тази гледна точка. По отношение на това, че разследваният е заминал да учи в чужбина - това не е проблем, тъй като процесуално
няма пречка той да бъде осъден задочно
и впоследствие да бъде върнат в страната за изпълнение на наказанието."
Едно от най-големите притеснения на почерненото семейство обаче си остава доказването пред съда,
че двете момчета са участвали в гонка Всъщност именно инцидентът на околовръстното даде повод по-бързо да се приемат специалните мерки срещу джигитите на пътя.
И макар доказването на опасното явление да е много трудно, обнадеждаващото е, че вече е налице и първият прецедент. На 5 април районният съд в Пловдив осъди двама младежи на 18 и 22 години за нерегламентирана гонка с автомобили.
Единият получи ефективна присъда, другият - само глоба Тъй като вече е бил осъждан, съдът наложи на Огнян Б. ефективно наказание от 4 месеца “лишаване от свобода” при общ режим и лишаване от право да управлява автомобил за срок от 1 година и 6 месеца. Злати З. се размина само с само глоба от 1500 лева и също бе лишен от право да шофира, но за 6 месеца.
Наказанията им щяха да бъдат още по-големи, но тъй като делото е проведено по съкратеното съдебно следствие и обвиняемите са признали изцяло фактите от обвинителния акт, те са занижени.