Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Осъзнавам, че потайността е отклонение от нормалното поведение. Че е нещо лошо, че принадлежи на сенките, не на светлината и щедростта. И когато ощетяваш приятелите си или някой като Гърнър от подобни преживявания, на практика крадеш от тях. Не им предоставяш достъп до нещо, върху което имат пълни права. Познанието е основно човешко право. Равният достъп до всички възможни човешки преживявания е основно общочовешко право.”

Дигитална антиутопия от близкото бъдеще с дъх на “1984” на Оруел връхлита от големия екран във фантастичния трилър “Кръгът” (The Circle) - екранизация по едноименния бестселър на Дейв Егърс.

Режисьор и сценарист на лентата е Джеймс Понсъл (“Живея за момента”), а в главните роли влизат Том Ханкс и Ема Уотсън.

Младата и амбициозна Мей Холанд получава уникалната възможност да започне работа в най-голямата и могъща корпорация в областта на технологиите и социалните медии в света “Кръгът”, основана от Иймон Бейли.

Така преобразени в двата ключови персонажа пред камерата носителят на две награди “Оскар” Том Ханкс “вдъхновява” звездата от “Хари Потър” Ема Уотсън да даде всичко от себе си за една върховна цел. Стремежът към затварянето на кръга и окончателното му превръщане в най-важната организация на планетата, която ще осигури пълна информация за всичко и всеки, за да премине човечеството на друго ниво - да се постигне пълна и пряка демокрация във всеки един момент.

Благодарение на своя приятелка Мей получава уникалния шанс да стане част от ултимативната социална машина, чрез която всеки човек на планетата може чрез свой сигурен профил да работи, пазарува и да се забавлява.

Това обаче не е достатъчно. Модерните джади са малките крачки, а големите скоци се правят иначе.

Големият бос Бейли е фанатично обсебващ и настоява за революция в технологиите, като предлага разпространяването на малки камери, които да записват денонощно американците и ги направят

герои в един глобален

“Биг брадър”.

Героят на Ханкс настоява за един свят без никакви тайни и с “очи”, които виждат дори в най-затънтените кътчета на Земята.

Отначало амбициозната Мей се чувства благословена да бъде сред най-гениалните умове, които задават посоката на развитие на света.

Милиардите приходи на “Кръгът” остават вътре в него, или иначе казано, отиват за благоденствието на неговите служители. Те се радват на огромни привилегии и комфорт, докато останалото човечество е все така измъчвано от мизерия, безработица и войни.

Героинята на Уотсън се изкушава да се издигне в йерархията на този технологичен рай, а от нея се иска само да бъде активна част от цялото ден и нощ - завинаги. И тя е готова да го направи.

Колкото по-дейна става, толкова по-лесно се оставя да бъде въвлечена от Иймон Бейли в необичаен експеримент, който в крайна сметка размива границите дори на личната й свобода. Всяко решение и действие на Мей се отразява на живота и бъдещето й, на нейното семейство, приятели и впоследствие на цялото човечество.

“Когато книгата на Дейв излезе, изглеждаше като спекулативна литература, като бъдещето, което наднича иззад ъгъла. Докато снимах екранизацията обаче, мислех за това като алтернативна вселена - леко изкривена, но реално представяща нашия свят. Това е забавно приключение - живеем през Мей, тя е у нас. Ще излезете от киното и ще започнете много внимателно да оглеждате себе си и начина, по който живеете”, обяснява режисьорът Понсолд пред USA Today.

В своя роман Егърс рисува

себичността и сбъркания романтизъм

на един технологичен тип хегемони

и показва как дигиталното могъщество, което привидно дава знание и власт на тълпата, я подчинява и обезценява индивида.

“Да знаеш, е добре, но да знаеш всичко, е още по-добре”, казва героят на Ханкс.

В “Кръгът” участват още Джон Бойега, Бил Пакстън, Карен Гилън, Патън Осуалд, Глен Хедли, Елар Колтрейн, Елън Уонг, Пурна Джаганейтън, Нейт Кордри и други.

Премиерата на фантастичния трилър е на 28 април.