Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурорът Магдален Маринов пред журналисти
Прокурорът Магдален Маринов пред журналисти

Преди 6-8 месеца двама червени депутати пращат сигнал до Цацаров, имало втори сигнал от ОЛАФ

В пътната агенция изненадани, че им искат документи, които вече са дали преди време за аналогична проверка

Ощетена ли е държавата с 50 млн. лв. при строежа на отводнителни системи на магистрала “Марица” при лот 1?

Вероятно това е въпросът, на който търсят отговор прокурорите, които вчера с няколко агенти на ДАНС влязоха в Агенция “Пътна инфраструктура”. Знае се, че сигналът идва от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. През лятото на миналата година депутатите от БСП Жельо Бойчев и Кирил Добрев съобщиха, че за отводнителните системи на магистрала “Марица” са дадени още 50 млн. лева, а цялата магистрала е за 150 млн. лв. Парите били усвоени за 32 дни.

Сигналът на червените народни представители до главния прокурор Сотир Цацаров е приобщен към този на ОЛАФ. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова поясни за “24 часа”, че двата сигнала не се препокриват напълно.

Според осведомени тази проверка обаче тече от 6-8 месеца и вече веднъж са иззети необходимите документи.

Действително обект на разследването са служители на АПИ, а не изпълнителите на проекта “Марица”. Затова и неофициално от агенцията се изненадаха от шумната акция на обвинителите.

Към 14,30 ч във

вторник прокурорът

Магдален Маринов

от Върховната

касационна

прокуратура (ВКП)

и 7-8 агенти от ДАНС

влязоха в АПИ

“Тук съм по работа”, заяви Маринов пред журналисти на входа. Официално прокуратурата обяви, че прокурори и следователи от спецзвеното “Антикорупция” и ДАНС са в пътната агенция, за да изискат документи. Това стана ден след като зам. главният прокурор Борислав Сарафов пак с ДАНС атакува Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по друго разследване.

Изграждането на лот 1 на магистрала “Марица” бе завършено на 29 октомври 2015 г. Той е от Оризово до Димитровград, с дължина 31,4 км и с 22 големи съоръжения.

Изпълнителят на проекта бе избран след търг - кооперативно дружество “Кооператива Муратори & Чементисти-Чи Ем Ди Равена”, Италия. Договорът е сключен на 1 август 2011 г. Той е за 159 755 613, 60 лева без ДДС и първата копка е направена на следващия ден - 2 август 2011 г. Обществена поръчка за изграждане на отводнителен канал от Оризово до Димитровград пък бе обявена през пролетта на 2015 г. Самата поръчка е със срок на изпълнение три месеца. Явили са се 6 кандидати, печели фирма “Пътища Пловдив”. Оттам са категорични, че работата е свършена в срок, с всички необходими документи, а цените, по които се изгражда отводнителният канал, са били по-ниски от загубилите конкуренти.

Още преди прокурорът от ВКП Магдален Маринов да излезе от пътната агенция, “24 часа” се свърза с бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров. Той ще коментира, когато се знае какво е обект на проверката.

Разследвам

далавера за пари,

ядосано каза обвинителят Маринов пред сградата на АПИ на столичния площад “Македония”, след като журналистите повече от 20 минути го питаха какво точно прави в агенцията и какъв е сигналът от ОЛАФ. Прокурорът 10 пъти повтори, че няма да даде информация, а журналистите продължаваха да питат за коя магистрала е сигналът.

Маринов заяви, че се изземват документи и тече напрегната работа, лист по лист се преглеждат. Попитан от “24 часа” дали се изземват документи за търга за лот 1 за 159 млн., или за допълнителната поръчка за 50 млн. лв., той реагира - а може би са за двете поръчки. И пак повтори, че няма да каже нищо, защото става въпрос за много пари. Минути по-късно заяви, че

не става въпрос

за “Марица”,

а за магистрали,

но няма

да каже кои,

защото това означавало да обяви, че някой е виновен, и ще говори на следващия ден, след като се запознае по-обстойно с документите.

От думите му се разбра, че задачата му е възложена във вторник, което се разминава с първоначалната информация, че от 6-8 месеца тази проверка е в ход.

След като прокурорът си тръгна, “24 часа” научи, че размножителната техника на агенцията е загряла. Проверяващите са поискали доклада за опасните тунели. Както и, че е размножавана документация за прокуратурата за лот 27 - асфалтирането на пътя за Пампорово. Документи за този търг са предадени в електронен вид на прокуратурата преди 5 месеца.