Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изтребител "Грипен"
Изтребител "Грипен"

Междуведомствена работна група е решила да препоръча на Министерския съвет България да купи новопроизведен изтребител "Грипен", научи "24 часа".

Очаква се на своето последно заседание утре служебното правителство да утвърди предложението на работната група и да даде старт на преговори с производителя. Решението трябва да мине и през Народното събрание.

Другите две оферти бяха за изтребители Ф-16 и "Юрофайтер" - втора ръка. Употребявани американски самолети ни предлагат Португалия и САЩ, а втора ръка Юрофайтер - Италия.

Според запознати обаче съществува вариант бъдещото правителство да ревизира решението на служебния кабинет в полза на употребяван Ф-16. Това ще стане изключително трудно, защото аргументите на експертите в полза на новия изтребител са солидни. Засега Ф-16 втора ръка е купила само Румъния, докато Чехия и Унгария предпочетоха нови самолети "Грипен".

Преди няколко месеца Полша се отказа да купува употребявани Ф-16 на базата на разчет, че след ремонт и модернизация ще и излязат по-скъпи от нови.

Предложението на Италия за "Юрофайтер" било класирано на трето място, въпреки изненадващо ниската цена. Европейската машина изисква по-скъпа поддръжка от другите два самолета.

Освен това, ако в крайна сметка изберем Ф-16, българските ВВС ще получат ремонтираните и модернизираните машини след 3 г. Докато шведите обещават да предадат първия "Грипен" след 1 г. Те допълват офертата си и с офсетна програма.