Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Точно в 21 часа, 47 минути и 32 секунди Камен Балбузанов-Куката слезе от автомобил пред входа на дома си в Плевен.

Той се връщаше от фитнес. Прибираше се за бърз душ, след като имаше уговорка да се види с няколко приятели в заведение в центъра на града.

Плановете му обаче неочаквано се промениха.

Шофьорът му даде на заден вход, а младият мъж с над 10 присъди - основно за хулиганство, с бързи крачки преодоля разстоянието до входната врата. В 21 часа, 47 минути и 40 секунди камерата над вратата запечата как Куката вадеше ключовете от десния джоб на панталона си и точно се канеше да ги напъха в патрона на бравата, когато нещо отляво привлече силно вниманието му.

Секунда по-късно оттам изскочи силует на мъж с маска на лицето и с качулка, но което бе по-неприятно в случая - с автомат "Калашников" в ръце. Наемникът моментално започна да обстрелва младия мъж. Той обаче запази самообладание, приклекна веднага и се обърна към стрелеца, вместо да се прикрие в отдалечения ъгъл, както вероятно биха постъпили 90 процента от хората в подобна ситуация.

Действието се развиваше за секунди, в тясното пространство черното дуло на автомата бълваше огън, свиреха смъртоносни куршуми, рикошираха от стените, а убиецът продължаваше откоса, като се опитваше да направи кръг около жертвата.

В следващите секунди, докато барутните газове се издигаха към камерата и замъгляваха тотално образа, Камен направи нещо още по-смело - пресегна се и хвана с лявата си ръка дулото на автомата.

Покрай лицето му изсвири още един куршум.

Точно тази смела преценка в критичния момент обаче се оказа решаваща за биографията на Камен Балбузанов. Тя не завърши в този ден. Таймерът на охранителната видеокамера отброяваше 21 часа, 47 секунди и 44 стотни, когато автоматът на килъра засече. Просто от отката при стрелбата гилзоуловителят се размести и ограничи движението на затвора отпред.

Килърът трескаво натискаше спусъка, но автоматът мълчеше. Куката реагира мигновено - хукна с всички сили вдясно от входа, тъй като убиецът вече бе от другата страна. В този миг втора камера, разположена на стената над входа, запечата как стрелецът напъха автомата под палтото си и хукна след Камен Балбузанов.

Веднага след това трета камера, която пък снимаше подхода на автомобилите към входа на блока, записа как Куката тича с всички сили от мястото, следван на не повече от 15 метра от наемника. Приключението на Камен Балбузанов обаче не приключи с този животоспасяващ спринт.

Още не бяха стигнали до края на жилищния блок, където охранителните камери губеха обхват, когато убиецът извади боен пистолет и започна да стреля по жертвата си. Камен Балбузанов тичаше на зиг заг, снижаваше се рязко, но килърът не го изпускаше и продължаваше да го обстрелва с пистолета.

Когато заобиколиха блока и изскочиха на улицата, Куката внезапно мина пред едно движещо се такси, като се надяваше така колата да прегази преследващия го убиец, но той успя да заобиколи автомобила.

Докато двамата тичаха, съучастник с пистолет в ръка, който трябваше да подсигури колегата си с автомата, бързо премина пред блока, като се размина с две 12-годишни момичета, които от стрес вървяха като сковани по улицата не смееха нито да тичат, нито да викат.

Съучастникът не успя да се включи в покушението, но пък колегата му с автомата бе много добре подготвен физически - с калашник през рамо, с дебело палто и качулка, той скъсяваше дистанцията от Балбузанов, който от стреса в този момент можеше да има успех и на олимпийско състезание.

Всеки път, щом го наближеше максимално, килърът стреляше по Куката. Вече тичаха повече от 500 метра, а убиецът не се отказваше. Той обаче така и не успяваше да улучи бягащия пред него мъж. Когато изстреля нахалост и последния патрон от пълнителя, стрелецът забави ход.

Балбузанов не спираше да тича. Той наближи хотел "Балкан" и се скри вътре. Оттам извикаха полиция и 12 минути по-късно, вече пред входа на блока, Куката показваше оживено на униформени служители как се е разминал със смъртта.

Тези обаче, които му бяха пратили двамата убийци, не се отказваха лесно. Част от парите бяха платени и поръчката трябваше да се осъществи. Камен Балбузанов бе атакуван за втори път точно 379 дни след проваленото покушение.

Отново бе ноември, но 20-и, 2009 г. Минаваше 19, 30 часът вечерта, когато Куката влезе в плевенското кафе "Латино". На входа се чу по телефона с приятел и се уговориха той да дойде в заведението малко по-късно.

Камен Балбузанов влезе вътре и седна на една маса с три момичета. Тъй като тренираше усилено и не близваше алкохол, поръча си сок и зачака приятеля си в компанията на младите дами.

След атентата от предната година Балбузанов бе постоянно нащрек.

Затова, без въобще да се замисли, седна на масата с лице към входната врата, за да има бърз поглед върху ситуацията и всеки влизащ в кафето клиент. Куката моментално се усъмни в мъжа с качулката, който приближаваше входа на "Латино".

За секунди се напрегна максимално, спря да говори и да следи разговора на масата и впери поглед в силуета с качулката. Непознатият мъж отвори вратата и моментално извади пистолет изпод шубата си. Камен Балбузанов имаше твърде богат опит в улични схватки и веднага прецени, че единственият му шанс да оцелее е директно да го атакува. Той скочи към мъжа, опитвайки се да го отблъсне назад. В този миг двамата се изправиха лице в лице.

Наемникът обаче вече бе натиснал спусъка, без да каже и дума. Куршумът прониза крака на Куката, строши бедрената му кост и той рухна на пода. Още тук жертвата извади голям късмет, защото оловото го прониза на няколко милиметра от голяма артерия. Буквално преди дни на тренировка бе скъсал сухожилие на дясната си ръка и тя в този момент бе стегната и обездвижена в пластмасова лонгета.

Балбузанов инстинктивно я вдигна над главата си, за да се защити. В това време срещу нещо летяха куршуми. Убиецът се приведе над него и стреля още няколко пъти към главата му - искаше да е сигурен, че ще довърши ранения мъж.

Куршумите обаче преминаха през лакътя на падналия Балбузанов. Единият го ужили под мишницата. Друг влезе през таза му, като разкъса плътта му на милиметри от голяма артерия.

След като изпразни пълнителя на пистолета, наемникът бързо хукна навън. Този път Куката бе пронизан от цели 7 куршума, но все още в съзнание, докато клиент на заведението се обади за помощ на тел. 112.

Килърът обаче не получи цялата сума, защото и този път плевенчанинът оцеля след няколко животоспасяващи операции. И все пак големият проблем за наемника не бяха парите. Този път той влезе твърде смело в акция без маска на лицето.

Половин година по-късно, вече в добро здраве, Камен Балбузанов гледаше репортаж на Сашо Диков по "Канал 3" за три варненски съдийки, които бяха пуснали на свобода няколко души от вече заловената банда Килърите.

За няколко секунди през екрана премина лицето на Георги Петков-Дачи от групата на Пешо Сумиста и в този миг стомахът на Куката се сви на топка. Той веднага разпозна мъжа, който изстреля цял пълнител на пистолет по него в кафе "Латино".

Балбузанов още на следващия ден даде показания в полицията. Приятелят му и трите момичета, пред които наемникът стреля по него, също бяха разпитани и категорично посочиха, че по Куката е стрелял Георги Петков-Дачи.