Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдът в италианския град Иврея постанови агенцията за здравно застраховане INAIL да изплаща пенсия по инвалидност на мъж, който през 2010 г. заболял от рак на главния мозък в резултат на продължително използване на мобилния си телефон за работа, съобщи БТА.

Това е първият случай в света, в който съд обявява, че “неправилното използване на мобилен апарат може да предизвика раково заболяване”.

Съдът призна правото на 57-годишния мъж да получава пенсия за “професионално заболяване”. Той е използвал мобилния си телефон в продължение на 15 г. по 3-4 часа дневно. Адвокати поясниха, че туморът в мозъка на клиента им е доброкачествен, но причинява болка. Той е определен като професионално заболяване, нуждаещо се от лечение.

Решението може да привлече общественото внимание към прекомерната употреба на мобилните телефони. Влиянието на радиовълните от тях се изследва отдавна, но учените не са стигнали до единно мнение по въпроса за вредата им върху човешкото здраве.

Световната здравна организация и Международната агенция за изследване на рака обявиха радиовълните от мобилните телефони като потенциално канцерогенни през 2011 г. Но през 2013 г. експерти на СЗО обявиха, че изследванията им не съдържат данни за това, че радиовълните имат връзка с факторите на екологично въздействие, повишаващи риска от рак.

Адвокатите на италианеца призоваха други пациенти с мозъчен тумор да заведат дела, ако могат да докажат, че са използвали мобилните си телефони повече от 1640 часа.