Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възрожденски Казанова смущава патриархалния български бит в средата на XIX столетие. Конте Николи тръгва по стъпките на знаменития венецианец и се прочува като неотразим прелъстител.

Авантюристът Николи е син на грък и българка. Роден е в Измир през 1822 г., когато започват да се печатат мемоарите на Джакомо Казанова. До 1828 г. излизат 12 тома от скандалното съчинение.

“Николи вероятно е откърмен с това четиво”, отбелязва проф. Асен Василиев. Юношеските си години той прекарва в Цариград и става герой на книга двойник. Гръцкият писател Григориос Кондилис вгражда образа му в “Любовник или неговите в Цариград от любов приключения”. Тази повест излиза през 1842 г., на български е преведена и издадена през 1849 г.

Вътре са описани многобройните еротични подвизи на Николи. Една нощ любовникът е при госпожа Еленка. “Бяхме се сплели любовно и си смучехме устните”, разказва Казанова Втори. В кулминационния момент нашият трябва да бяга.

“Аз бях си загубил ума, защото нямаше отгде да побегна. Скочих, прочее, от прозореца на пътя и като бягах, тичешком паднах в един трап, пълен с лайна, и потънах вътре до шия; страхът и вонята, що претеглих тогава, не мога ви описа”, оплаква се покорителят на женски сърца.

През XVIII век Джакомо Казанова се подвизава като войник, музикант, библиотекар и какъв ли не още. Неговият двойник от следващото столетие също сменя кожите из обширната Османска империя.

В Карлово Николи е ханджия, симидчия и бозаджия, а в съседния Сопот минава за лечител. После се прехвърля в Пловдив. Тамошните кокони са тъкмо по тертипа му. Николи отсяда в Куршумли хан. Хвали се, че е от знатен произход, и пред името му лепват побългарената титла Конте, тоест граф.

Лъжеблагородникът превзема сърцата на коконите със своите “пет дуела” из Европа. Шашка ги с историята на Байрон, влюбен в собствената си сестра. Разказва и някаква лакърдия за страстен роман между мадмоазел В. Т. и мосю М. Г.

Един ден обаче първенците се събират и правят оплакване в конака, че Конте Николи закача момите им. Майсторът на любовни капани отново стяга куфарите и заминава за Влашко. Отвъд Дунава се залюбва с жената на някакъв чокоин с имение край Галац. Съпругът усеща, че му никнат рога, и плаща на полицията да сложи пранги на изкусителя.

Николи е тикнат във Фокшанския затвор, но подкупва охраната и тя му помага да духне. Възрожденският двойник повтаря прочутото бягство на Джакомо Казанова от Оловния затвор във Венеция.

Влашката любов на Николи му изяжда главата, защото този път той искрено хлътва по чокойката. Рискува, търси връзка с нея, а издайници алармират мъжа й. Рогоносецът кипва и наема хайдуци да ликвидират натрапника.

На 4 юни 1861 г. двама мъжаги сгащват Конте Николи в букурещкия хотел “Габровени”. Умъртвяват го в стаята, после закачат тялото му в клозета. Така романтичните авантюри на възрожденския Казанова започват от отходна яма в Цариград и завършват във влашки нужник.