Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Газ, лъжи и  тайни записи Сотир Цацаров

Във видеозапис Сашо Дончев разказва за среща с главния прокурор

1. Сотир Цацаров твърди, че не той, а собственикът на “Овергаз” поискал среща и настоял главният прокурор да повлияе на прокурорите, които проверяват цената на газа
     2. Христо Иванов се включи подготвен и поиска оставка на главния прокурор
     3. Скандалът с Васил Иванов цели сриване на доверието в медиите изобщо. Кой ще вярва, че те са независими и почтени, когато журналисти се винят един друг в шуробаджанащина и търговия с влияние

Дни преди да се състави правителството и да се върнем към нормалността, страната е вкарана в три паралелни скандала, зад които се усеща, че става дума за нещо друго:

* Изтекоха тайни записи, в които, почерпен, бизнесменът Сашо Дончев разказва, че главният прокурор Сотир Цацаров му се оплаквал от карикатурите, които рисува Христо Комарницки във вестник “Сега”, който Дончев издържа от години, както и от телевизия Би Ай Ти и партия “Да, България”.

* Репортерът Васил Иванов напусна Нова тв, като обвини редакторката Дарина Сарелска в цензура и прикриване на далаверите на кметове от ГЕРБ, защото била етърва на депутат и областен управител.

* Би Ти Ви свали “Шоуто на Слави” за втори път заради гостуване на Васил Иванов и Слави Трифонов даде пресконференция.

 Христо Иванов, лидерът на “Да, България”, почти светкавично дава пресконференция и иска оставката на главния прокурор заради натиска върху Сашо Дончев.

Кой в чии сценарии влиза и кой какви роли играе?

Вчера прокуратурата изпрати становище, от което се разбира, че не Цацаров, а Сашо Дончев е поискал среща и причината за особената активност на собственика на “Овергаз” е цената на газа.

И така проверката на прокуратурата дали е законосъобразно решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на природния газ от 1 април, с което тя бе вдигната с цели 30%, е в основата на обвиненията, които Дончев отправи към главния прокурор Сотир Цацаров. Според неофициални източници в петък прокуратурата ще протестира този скок като незаконен.

Особено любопитно е как се филмира един лежерен обяд на философски теми с изискани дами, състоял се на 30 март. Впрочем този “Дамски клуб” не помни да са заснемани друг път наздравиците с гостите, а самият Калин Манолов изтри записите и ги нарече манипулация. (Виж вдясно.)

Две седмици по-късно - на 13 април, скандалният запис, в който бизнесменът твърди, че Цацаров му е оказвал натиск, се появява в ютюб. Това става само два дни след като шефката на ВАП и зам. главен прокурор Ася Петрова обяви проверката за цената на газа.

Цяла седмица по-късно се появява в “Дневник” и “Медиапул”, а в сряда - в собствения вестник на Дончев. Известният авторът Иван Петров от "Сега" описва героизма на своя издател, на когото точно преди изборите главният прокурор направил опит да промени политиката на вестника, а самото поведение на Дончев било определено от Цацаров като “неприемливо и нетърпимо”. Особено подкрепата на газовия бос за “Да, България”.(Затова тук идва и ролята на Христо Иванов.)

Самият Дончев нямал нищо общо с бившия правосъден министър, въпреки че медиите на Пеевски го внушавали, а със Сашо Диков от Би Ай Ти карал ски и ходел по мацки. (Вероятно връзката на тази телевизия с бизнесмена е в бившия му говорител Нери Терзиева, която е в основата на тв проекта.)

Изказването на собственика на “Овергаз” стана причина главният прокурор да излезе със специално изявление.

Недопустимо е

бизнесмен да

шантажира със

записи с

лъжи

държавни институции за това, че си вършат работата, коментираха магистрати.

“Твърденията за упражнен натиск по отношение на г-н Дончев са неверни и спекулативни. Никога и по никакъв начин главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев. Направените изявления в този дух са непочтени”, казва Цацаров.

Главният прокурор обяснява, че

не той е канил, а

е приел срещата

със собственика

на “Овергаз”

като представляващ интересите на една от работодателските организации. Дончев е председател на Българската стопанска камара (БСК). По думите на бизнесмена разговорът се състоял пет дни преди изборите на 26 март.

Това не била първата среща на Цацаров с Дончев, става ясно от изявлението на главния прокурор. По време на разговора им обаче

собственикът

на “Овергаз”

поискал

Цацаров да

повлияе върху

наблюдаващите

прокурори

при работата им “по текуща проверка за дейността на независим регулатор по повод доставка и продажба на природен газ”.

Става дума точно за проверката, която Върховната административна прокуратура (ВАП) започна преди дни за цената на газа. Цацаров категорично отказал.

“Главният прокурор счита, че всеки подобен опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи е недопустим”, посочва той. По думите му и занапред щял да проявява “нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се

опитва да

постави себе си

или своите

търговски

интереси

над закона

и обществения интерес.

Според Цацаров това е несъвместимо с “правовия ред и задължителното за една демократична европейска държава нормално функциониране на институциите”.

Цацаров подчертава, че твърденията на Дончев не отговарят на действителността, но уточнява, че няма да коментира нивото на използваната от него езикова стилистика.

Пред Дамския бизнес форум Дончев обяснява, че главният прокурор го поканил на среща две седмици по-рано, “за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него. Какво е това, че аз подкрепям “Да, България”, какво е това, че моята телевизия Би Ай Ти, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ, и, разбира се, вестник “Сега” и Комарницки”, казва Дончев.

Разговорът с дамския клуб се води на маса и през това време сервитьор разнася чинии зад гърба на Дончев, който очевидно е почерпен.

Бизнесменът продължава: “Аз го гледам и го питам какво иска да ми каже? - и допълва: - Нямам нищо общо с Би Ай Ти, освен че със Сашо Диков сме карали ски и сме ходили по гаджета. И този нахалник ми казва: “Не смятам, че вие нямате право да го правите.” Моята реакция беше: “Вие какво си въобразявате, аз не ви се обяснявам, а информирам.”

Според главния прокурор подобни изявления дават

повод за

разгаряне

на “абсурден и

непродуктивен

обществен спор”,

за което той съжалявал.

Според него опит за въвличане на прокуратурата в скандал “не представлява и опит да бъде спряна работата на институцията по провеждани проверки и разследвания или непосредствено предстоящи действия в интерес на българските потребители на енергия”.

Главният

прокурор

заявява още,

че уважава

свободата

на словото и неприкосновеното право на медиите да критикуват и обсъждат всяка публична личност и това е част от задължителните демократичните стандарти в Европа и света.

Същевременно той счита, че има граници на личностното и човешко достойнство, чието преминаване противоречи на същите тези нормални демократични стандарти. Часове след като бе публикувано изявлението на главния прокурор, стана ясно, че

посредник за

срещата между

главния прокурор

и Сашо Дончев

бил бизнесменът

и депутат от БСП

Георги Гергов

И на двете страни било казано, че другата страна иска срещата, т.е. на Цацаров, че Дончев иска да се видят, и обратното - на Дончев, че главният прокурор иска двамата да се видят.

Проверката на решението на КЕВР, което стана повод Сашо Дончев да обвини Цацаров в натиск, е от 1 април. С него бе определена цена на природния газ от 363,26 лв. за 1000 куб. метра, или 39,04 лв. на мегаватчас, без акциз и ДДС, което е поскъпване с 29,64%.

Срещу решението се обявиха граждански организации и политици. Вероятно утре прокуратурата ще обяви, че спира решението като незаконосъобразно.

Ден след акцията на Дончев партията на Христо Иванов свика пресконференция, на която поиска оставката на главния прокурор заради тази среща и проверка от ВСС на срещите и дейността на главния прокурор. Главният прокурор Сотир Цацаров да подаде оставка, защото, докато заема поста, няма кой да провери действията му. За това призова на специална пресконференция Христо Иванов, лидер на “Да, България”.

Искането на бившия правосъден министър е заради пуснатите в интернет видеозаписи, на които газовият бизнесмен и издател на в. “Сега” Сашо Дончев разказва, че е бил заплашван от Цацаров по време на техен разговор.

“Призоваваме всички парламентарни сили да осъзнаят казуса и да подкрепят искането ни. Призоваваме парламентът да формира анкетна комисия, Висшият съдебен съвет (ВСС) да се сезира с дисциплинарно производство за Цацаров - да се сезира, защото това е моментът, когато тези хора трябва да се определят дали са прокурори, или аргати на Цацаров”, заяви Христо Иванов.

Неговата партия ще сезира Европейската комисия за видеозаписите на Дончев и ще поиска следствието по тях да бъде проведено заедно с европейски прокурори.

Включването на Христо Иванов е очевидно координирано с Дончев, а за Васил Иванов може да се допусне. Ролята на Би Ти Ви е странна, но може би се касае за обикновена глупост. Каква е целта на тези скандали, зад които се усеща, че не всичко е така, както изглежда.

Главната версия, която се обсъжда, е опит за общо дестабилизиране на държавата преди съставянето на правителство. Единият източник е опозицията, в лицето на кръговете около президента, с когото се свързва Гергов. Ако е вярно,че и двамата не са искали срещата, мислейки се другият ги кани в тази компрометираща среща, говори също за нагласена обстановка. Не е изключено да излязат и записи от разговорите от тази среща. Всъщност, ако не излязат, вероятно главният прокурор е невинен.

Другата

свързваща нишка

е Маргарита

Попова, която е

близка с новия

президент и е на

работа в

оглавяваната от

Дончев

Българска

стопанска

камара

Попова е бивш прокурор, министър на правосъдието и отговаря на условията да бъде избрана за главен прокурор. На това съвпадение обърнаха внимание част от информираните източници на “24 часа”.

По същото време разследващият журналист Васил Иванов е записал телефонните си разговори с поне 4-ма свои колеги от Нова тв. Той сам обяви смущаващия факт на пресконференция, която даде заедно със Слави Трифонов на 19 април - ден след като от ефир бе свалено “Шоуто на Слави”, в което Иванов беше поканен за гост. Причината - на 18 април той обяви във фейсбук, че напуска Нова тв “заради системна цензура”.

“В последните 3 месеца записвам всеки разговор с хора от Нова тв”, каза Иванов. Прави го, защото според него било важно за обществото. На пресконференцията журналистът пусна 3 записа на разговори с колегата си Марин Николов от съвместното им предаване “Разследване”, с координатора на предаването Антон Събев и със Силва Зурлева, която е член на Борда на директорите на “Нова Броудкастинг груп”. Иванов съобщи, че е записвал и Марина Цекова. Според него всички тези записи доказват, че подготвените от него материали са спирани. Според негови колеги от Нова тв обаче зад изтичането на тези записи прозирали други интереси. Поне 4 конспиративни теории вече се обсъждат сред журналистите.

1. Обезценяване на телевизионното влияние.

Скандалът с Васил Иванов и Нова тв пряко засегна и най-големия ѝ конкурент - Би Ти Ви, след като медията свали от ефира “Шоуто на Слави”. Така двете най-влиятелни частни телевизии се оказаха “изцапани”, въпреки че Би Ти Ви е колатерална жертва. Ако не беше спряла шоуто, едва ли щеше да се окаже във водовъртежа от слухове.

Сега и двете са

замесени в

някакви неясни

спекулации,

поръчкови

разследвания,

цензура и липса

на етика,

след като журналист тръгва да подслушва колегите си. При този очернен имидж е неизбежно авторитетът на телевизиите като отговорни и обективни медии силно да намалее. Така влиянието, което днес имат сред обществото, ще спадне значително. Силните и богати медии са гаранция за тяхната свобода и за ефективната демокрация. Баналният конфликт редактор-репортер, в който двете страни имат свои аргументи, се превърна в национална драма. От това губим всички.

2. Пада цената на Нова тв.

Скандалът и неправомерно направените записи целят да намалят цената на Нова тв при евентуална сделка. За продажбата на телевизията напоследък се говори усилено, дори се споменава и възможна искана сума от страна на шведските собственици от MTG - 100 млн. лева.

3. Хаос в държавата.

Третата конспиративна теория показва, че събитията май са свързани не само медийно, а всеобхватно. Според нея подобен шум около телевизиите, увеличен от още няколко скандала в различни сфери, има за цел да създаде нестабилност и хаос в държавата, да не е ясно кой говори истината и кой поднася фалшиви новини. Подобен сценарий срива доверието в абсолютно всичко.

4. Иванов влиза в политиката.

Журналистът сам съобщи на пресконференцията, че е гласувал за ГЕРБ. Запознати с листите на ГЕРБ обаче твърдят, че той е бил сред кандидатите за депутат. Негови колеги знаят, че той иска да се занимава с политика и очаквал, ако бъде харесан, да бъде и поканен за депутат или на друга партийна позиция, но може би от друга партия, която може би не е създадена.

Какво общо имат Сашо Дончев и “Овергаз” със шоуто. По-възрастните си спомнята, че когато “Хъшове” бе прогонено от всички национални телевизии, именно “Овергаз”, тогава с говорител Волен Сидеров, подкрепи финансово предаването и то оцеля.

Това е контекстът, в който попадат всички тези събития. Има ли общ център, е тема, с която трябва да се занимае ДАНС. 

Участниците в срещата панически се разграничават

Калин Манолов изтри видеата от сайта на института “Атлас”

Срещата, на която Сашо Дончев е обявил, че му е оказван натиск от главния прокурор, е била организирана за обсъждане на творчеството на писателката Айн Ранд, разказа пред “24 часа” присъствал. В дискусията участвали хора от Института за свободен капитализъм “Атлас” и сдружение “Дамски форум”.

Докато течало обсъждането, неочаквано за всички Сашо Дончев започнал да обяснява за срещата си с Цацаров.

Беше като някакъв поток на мисълта, всички бяхме неприятно изненадани, защото се оказахме въвлечени без съгласието ни в нещо, което няма никакво отношение към дейността ни и темата на срещата, разказа участничка, поканена като член на “Дамски форум”.

Никоя от изтъкнатите жени, които са били там, не пожела да говори открито, но коментираха, че поведението на Дончев е било много странно.

Калин Манолов от института “Атлас” разпространи следното съобщение: “Поради нароилите се медийни публикации, коя от коя по-манипулативни, бих искал да изясня фактическата ситуация около нашумялата среща с изпълнителния директор на “Овергаз” АД г-н Сашо Дончев, състояла се на 30 март 2017 г. и организирана от Института за свободен капитализъм “Атлас”.

Срещата бе проведена в рамките на проекта “Пътят към успеха на...” на Института за свободен капитализъм “Атлас”. Първата се проведе през януари 2017 г. и бе с президента на волейболен клуб “Левски” Владимир Николов.

Специален гост на втората среща, който разказваше за своя успех, бе г-н Сашо Дончев. Срещата бе уговаряна повече от месец и целта ѝ бе домакините да бъдат запознати с философията на Айн Ранд, която институтът “Атлас” разпространява, както и с образователния проект “Айн Ранд за младежи” за ученици.

Със съгласието на домакините бе направен пълен видеозапис на срещата, който после бе разделен на пет части за по-добра гледаемост. Частите бяха качени от 12 до 19 април на ютюб канала. Привляклата медийното внимание част от записа бе илюстрация на тези на г-н Дончев, лансирани по-рано в разговора, и би могла да бъде коректно разбрана, след като се изгледат и петте видеа. Макар и монтирани отделно, те имат логическа връзка помежду си. Експонирането на малка част от разговора като целенасочена атака срещу главния прокурор г-н Сотир Цацаров е изцяло манипулативно, в каквато и посока да е манипулацията”. В заключение Калин Манолов съобщава, че поради нежелание името му да се свързва със задкулисни игри е изтрил всички видеа от срещата.

Коментара ()

Вашият коментар