Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Грозният скандал между Васил Иванов и “Нова”, който трябваше да изглежда инцидентен, всъщност все повече прилича на доста добре организирана кампания. От хвърлената оставка на репортера и продуцент, през свалянето на "Шоуто на Слави", до пресконференцията, на която трябваше да бъдат изнесени доказателства за скандалните практики в телевизията.

Развихрилата се буря активира силно обществено вълнение, но хвърли кал не само върху Нова телевизия, но и върху имиджа на Васил Иванов, който сам призна, че в продължение на месеци е записвал тайно колегите си, и извади на пресконференцията разговорите си с тях.

Разследващият журналист обяви, че му е оказван натиск за определено предаване от шефката на "Новините" Дарина Сарелска, но после се оказа, че то е било излъчвано многократно в ефир.

Така, докато скандалът се развихряше светкавично, много хора в социалните мрежи започнаха да изразяват съмнения дали Васил Иванов не си служи с полуистини, за да защити тезите си.

Също така мнозина коментираха, че появяването на журналиста в предаването на Слави Трифонов веднага след оставката в “Нова” изглежда предварително планирано, а не инцидентно, както се опитваха да внушат главните герои в тази история. Ръководството на БиТиВи обаче свали изповедта на разследващия журналист, излъчвайки за втори път стар запис на шоуто. С предишния опит в ръкава си Слави Трифанов веднага обяви пресконференция, на която разговорът им да види бял свят.

В зала 11 на НДК Иванов и Трифонов пресъздадоха на живо какво са си говорили в спряното предаване, като изнесоха обвинения за това как Дарина Сарелска била цензурирала Васил Иванов.

По думите на журналиста, след местните избори през октомври 2015 г., които ГЕРБ спечели в почти всички големи областни градове, Дарина Сарелска е съобщила на разследващия екип на Нова телевизия, че повече няма да се снимат материали за кметове и обществени поръчки.

Спряно било и разследването му за корупция в съда, въпреки че журналистът имал записано интервю със съдия, който разказвал за корупционни практики.

За последните месеци 10 материала на Иванов били спрени,

въпреки че съдържали доказателства за тежки злоупотреби и нарушения, които ощетяват данъкоплатците. А обяснението, което получил, било, че този тип репортажи вече не се харесвали на аудиторията.

“Откакто направихме предаването “Разследване”, се занимаваме изключително с обществени поръчки на кметове, тъй като 98% от тях са нагласени. Дойде 2015 г. и октомври месец ГЕРБ спечели масово в страната кметските избори. Изненадващо 2-3 месеца по-късно Дарина Сарелска ни извика на оперативка и ни каза, че повече не я интересуват и няма да се занимаваме с кметове и обществени поръчки”, каза пред медиите Иванов.

След поредния отказ той решил, че ще направи самостоятелно разследване, за да разбере какво се случва.

Пред журналистите в кино "Люмиер" репортерът и продуцент на предаването призна, че три месеца е записвал разговори с колегата си Марин Николов, координатора на предаването Антон Събев и шефката на Нова телевизия Силвия Зурлева.

Макар и Слави Трифанов да го скастри с думите "Не е много етично да записваш колегите си", записите от тях бяха предоставени като доказателство на пресконференцията към обвиненията му.

По думите на Иванов при едно от разследванията, относно обществена поръчка за кмета на Неделино за 1,5 млн. лв., се оказало, че градоначалникът е бил подслушван от ДАНС.

Когато Иванов и Силвия Зурлева били извикани в ДАНС, там им казали, че в екипа на Нова телевизия има къртица. На бележка служителите на агенцията написали, че къртицата е Дарина Сарелска, скандално разказа репортерът.

Като доказателство за това Иванов пусна друг тайно направен запис. В него се чува как той заплашва да отнесе въпроса до собственика на телевизията Дидие Щосел, но Зурлева казва, че това нищо няма да промени.

"Никога не съм си представял, че ще правя разследване срещу собствената си телевизия", възмутено заяви журналистът, след като разкри връзката на Сарелска с кмета на Неделино.

Според справката на Иванов в гугъл, както той сам обясни на журналистите в залата, и с няколко снимки на Дарина Сарелска се оказало, че шефката му била оплетена в интереси с Недялко Славов.

Бившият депутат от ГЕРБ и областен управител е брат на нейния мъж, родом от Златоград. Когато първият кабинет на Бойко Борисов подава оставка, Славов веднага създава фирма, която след две години функциониране печели обществена поръчка от кмета на Златоград Мирослав Янчев на стойност 57 300 лева.

Търгът е с пряко възлагане, тъй като по закон за процедури до 60 000 лева не е необходимо обявление и след това конкурс. Парите са платени, а година по-късно Славов става областен управител и излиза от фирмата.

Наложената, според Иванов, цензура имала за цел всички разследвания на обществени поръчки да не стигат до ефира на “Нова”, както и далаверите, свързани с кметовете.

В същото време обаче множество колеги на Васил Иванов опровергаха изнесеното от него.

"Тя се е опитала да сложи пръст в колелото на порочната журналистика, а аз съм я нарекал цензура. Но ако аз съм порочният кръг на журналистиката, видяхте му сделките на депутата, поръчките му. Виждате я и нея с него на снимките", заяви Васил Иванов за Сарелска в края на своята дълга реч.

Близо едночасовият брифинг предизвика силен отзвук сред колегите му в Нова телевизия, които използваха социалните мрежи да изразят своето недоволство.

"Васил показа себе си! На колегите- благодаря!", написа в профила си обвиняемата Сарелска.

Ала водещата Ани Цолова не беше толкова умерена в изказването си: "Гнус, нечистоплътност, дъно, мръсно, подмяна! Нямам думи! Василе, не мога да повярвам какъв човек си?", попита тя.