Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След 27 години мистерията с убийството на Лора Палмър отново ще покори лудите фенове на мистичния сериал.

Трима от актьорите умряха в дългата пауза между втори и трети сезон, режисьорът Дейвид Линч заложи на красивата Наоми Уотс и още куп нови лица.

Добре дошли в Туин Пийкс. Моето име е Маргарет Лантерман. Аз живея в Туин Пийкс. Познават ме като жената с дънера. Има много истории в Туин Пийкс — някои от тях са тъжни, някои смешни. Някои от тях са истории за лудостта, за насилието. Някои са обикновени.

Все пак всички притежават мистерия — мистерията на живота” – това казва жената с дънера в първия епизод на култовия сериал от края на миналия век “Туин Пийкс”. Кой не е чувал за красивата и брутално убита Лора Палмър. Кой не е повтарял със или без повод, че “Совите не са това, което са”. Кой не е заспивал трудно след появата на зловещия Боб. Сега цялата тази мистерия и ужас се завръщат на екран, след като предстои излизането на нов сезон на сериала. Но за това след малко.

Младите киноманиаци със сигурност ще повдигнат учудено вежди, когато чуят за совите и за Лора Палмър и ще им трябват някои разяснения. Няма как, минали са 27 години, откакто през 1990 г. в Америка пускат първия епизод на “Туин Пийкс”. В началото хората не могат да разберат за какво точно става дума – това сапунена опера ли е, криминална поредица, или хорър драма. Каквото и да представлява продуктът на режисьора Дейвид Линч, той много бързо завладява сърцата и умовете на хората. “Туин Пийкс” се превръща в световна сензация и стига и до най-затънтените кътчета на планетата. В България сериалът също предизвиква истинска сензация и гражданството се нарежда пред телевизорите, за да види кой точно е убил красивата Лора Палмър.

27 години по-късно Дейвид Линч реши да рискува и да пусне нов сезон на популярната тв поредица, за да опита отново да привлече зрителите на своя страна. В България сериалът започва да се излъчва по HBO на 22 май.

Интересът е огромен, социалните мрежи прегряват от коментари на верните фенове, които очакват завръщането на агент Дейл Купър (изигран блестящо от Кайл Маклаклън) и Лора Палмър, която отново ще бъде изиграна от Шерил Лий.

Някои от героите обаче няма да се завърнат, и то не защото Линч е решил да подмлади състава. Трима актьори умират в дългата пауза между втори и сегашния трети сезон. Сред тях е и вече споменатата дама с дънера, която прави кратко въведение в началото на всеки епизод. Сегашните босове са предвидили Катрит Коулсън и за продължението, но коварна болест я отнема от тази земя

Други двама актьори - Мигел Ферер и Уорън Фрост, също се преселват в отвъдното и няма да ги видим в продължението.

А то ще започне по най-логичния начин - агент Купър се завръща в Туин Пийкс 25 години по-късно, за да продължи своята работа.

Сякаш абсолютно нарочно навремето създателите на тв поредицата Дейвид Линч и Марк Фрост оставиха достатъчно незавършени сюжетни линии, така че да съхранят интереса на зрителите дори и да решат десетилетия по-късно да продължат историята. Когато във втори сезон става ясно, че бащата е убил дъщеря си Лора Палмър, интересът на публиката спада рязко и сега решението на Линч да направи и трети сезон може да се приеме по-скоро като риск. Режисьорът обаче е абсолютно сигурен, че има още какво да покаже от онова на пръв поглед тихо градче, в което нищо не е такова, каквото изглежда.

“Още в началото искахме да представим Туин Пийкс като място, в което искаш да излезеш вечер и да си поговориш със съседите, да се уплашиш от тъмното и да побързаш да се прибереш у дома, където пак няма да си на сигурно място. В началото скъсах пет или шест сценария и моят добър приятел Марк Фрост се беше отчаял. После обаче напипах правилната история и започнах да подреждам пъзела.

Първото нещо беше да нарисувам в съзнанието си мястото, където беше убита Лора Палмър. Натам стана лесно”, спомня си Дейвид Линч.

Неговото гениално хрумване е да даде по-централна роля на един от актьорите, който трябва да се появи само един-единствен път в сериала. Става дума за Франк Силва, който впечатлява околните с дългата си коса и жестоко лице.

“Един от актьорите се приближи до мен и ми подшушна: “Виж го оня Силва колко зловещо изглежда, направо ме побиват тръпки от него.”

Погледнах го и наистина ми се стори изключително силен образ. Така реших да дам на г-н Силва повече поле за изява и да го направя моят зловещ дух Боб, който надничаше от огледалата. Това беше едно добро решение, нали”, казваше навремето Дейвид Линч. Интересното е, че ако се сумират всички появи на Боб в сериала от началото докрай, ще излезе, че той се появявал за не повече от 3 минути. И въпреки това образът му остави траен отпечатък в съзнанието на зрителите.

Кайл Маклоклан в ролята на агент Купър.
Кайл Маклоклан в ролята на агент Купър.

Точно заради това Линч преди години планира да направи продължение, в което Боб вече се е вселил в Дейл Купър и агентът на ФБР води неравна битка, за да изхвърли злия дух от съзнанието и душата си. След това мислеше да направи още един епизод за кинозалите и в крайна сметка се спря на варианта да направи нов сезон, в който агент Купър ще трябва отново да тръгне по следите на мистериите, които останаха неразказани.

Впечатление прави, че създателите на новия сезон са решили да заложат не само на старите муцуни, но и на нови и красиви актьори. Да, няма как да мине без Дейвид Духовни, който стана много популярен с друг научнофантастичен сериал - “Досиетата Х”. Той ще се върне към образа на транссексуален агент от ФБР в “Туин Пийкс”.

В градчето обаче се “нанася да живее” и изключително чаровната Наоми Уотс. Звездата от “Кинг Конг” категорично отказва да признае каква точно ще е ролята й в новия сезон. Дискретни откъм признания са още новите лица Джеймс Белуши и Аманда Сейфрид, а красотата ще нахлуе рязко в сериала благодарение и на Моника Белучи.

Рокаджиите Еди Ведър и Трент Резнър също са сред неочакваните звезди, които ще се включат в сагата за убийството на Лора Палмър. Прави впечатление обаче отсъствието на Лара Флин Бойл, която изигра Дона, най-близката приятелка на Лора Палмър и ключов персонаж в сериала

“Знаехме, че ще бъде нещо специално, но не знаехме под каква форма и как точно. Нямам думи, с които мога да го опиша.

Хората не се умориха да настояват за продължение на историята и ето че най-сетне ще го получат”, заяви звездата на сериала Кайл Маклаклън.

Градът Туин Пийкс, в който се развива действието, не съществува. По-голямата част от сериала е заснета в Сноукуолми, град в щата Вашингтон. Пак по настояване на телевизия ABC, която излъчи първите два сезона, броят на жителите в Туин Пийкс е променен от 5120, както било по сценарий, на 51 201.

Затова такъв надпис се вижда на табелката с името на града, с която започва всеки епизод.