Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според учени е “токсичен” за опасните клетки

Витамин С не просто прави организма по-устойчив на вирусни и бактериални инфекции, но е в състояние да предпазва от рак, твърдят канадски учени. От години той е наричан “витаминът чудо”, защото играе важна роля в множество процеси в тялото ни – стимулира имунитета, подпомага възстановителните сили и забавя остаряването на тъканите.

Екип от Канадския институт за научни изследвания стига до заключение, че витамин С играе ключова роля в превенцията на рак. Проучването им, публикувано в списание Frontiers in Oncology, доказва, че храните, богати на този витамин, са изключително полезни за предпазване от рак на белия дроб. Екипът изследва риска за развитие на болестта при пушачи и проучва над две години почти 1500 доброволци. Оказва се, че дори в такава високорискова група опасността от развитие на заболяването спада с 26% при всекидневна консумация на плодове и зеленчуци, богати на витамин С. Важна роля за превенция от рак играят също и продуктите, богати на ликопен и бета-каротин.

Американски учени пък доказват, че важният витамин играе ключова роля и за вече засегнати от болестта хора. Екип от университета в Айова изследва пациенти, страдащи от рак на мозъка или на белите дробове, и доказва, че приемът на хранителни добавки, съдържащи витамин С, подобрява състоянието на засегнатите. Изследването им, публикувано в сп. Cell Press, твърди, че даването на точно определени дози от този витамин по време на химио, или лъчетерапия подпомага добрите резултати от лечението, но също така и намалява страничните ефекти от него. Американският екип доказва, че витамин С успява да окаже влияние върху раковите клетки и да ги направи по-чувствителни към терапията.

На доброволците, участващи в опитите, са поставяни завишени дози витамин С три пъти седмично в продължение на два месеца, а след това два пъти седмично още седем месеца. През целия период те са следвали стандартното си лечение, определено от онколог. Следено е нивото на витамин С в кръвта им да е по-завишено от стандартното за зряла личност. Екипът от Айова цели да докаже, че този витамин е токсичен за раковите клетки и високите му нива могат да засилят ефекта на химио - или лъчетерапията. Учените установяват, че витаминът селективно оказва влияние върху ДНК на клетките, като уврежда само туморните, без да засяга нормалните. По този начин той прави опасните клетки много по-податливи на ефекта от стандартната терапия. Опитите продължават, за да се открие точно в какви дози витаминът може да бъде прилаган при пациенти, страдащи и от други видове рак. Доброволците, участвали в опитите, не са проявили странични реакции към витамина. Само някои от тях са се оплаквали от сухота в устата и краткотрайно завишено кръвно налягане.

Въпреки това специалисти напомнят, че дори и да е всекидневно необходим както за болни, така и за здрави хора, този витамин крие множество рискове, особено ако се приема в завишени дози в синтетичен вид. От една страна, всеки човек е необходимо да си го набавя всекидневно, тъй като организмът не е в състояние да синтезира витамин С.

Прекомерната му употреба в синтетичен вид обаче може да провокира стомашни проблеми, гастрити и язви, повръщане или диария, предупреждават специалисти. Освен това той има стимулиращо действие върху нервната система и може да е причина за неспокойство, безсъние, главоболие. За прекомерни се смятат дозите над 1 грам на денонощие. Още през 1998 г. в. “Ню Йорк Таймс” публикува голяма статия, озаглавена “500 mg на ден могат да увредят здравето ви. Американците трябва да превъзмогнат увлечението си по витамин С”. Акцентира се най-вече върху кръвосъсирващите свойства на витамина, които при някои хора със сърдечносъдови проблеми могат да доведат до тромбози, инфаркт, инсулт и дори смърт.

Според изследване на специалисти от Каролинския институт в Стокхолм приемът на високи дози витамин С може да създаде условия за образуване на бъбречни камъни. А учени от университета в Осло алармират, че според най-нови предположения приемането на витамин С под формата на таблетки за продължителен период може да е свързано с увеличаването на риска от проблеми с простатата. Проблемът според някои специалисти идва от това, че витамин С се съдържа в множество препарати против настинки, хранителни добавки, мултивитамини, дори се добавя в сокове и храни, в които не се съдържа естествено. Така при комбинацията на няколко препарата лесно може да се надвиши препоръчителната доза

Лекарите съветват внимателно да се четат етикетите и какъв процент от дневната доза от този витамин носи съответният продукт. Проверка показва, че стандартна разтворима комбинация от мултивитамини доставя дори до 300% от препоръчителното количество витамин С. Когато такъв препарат се комбинира с още някакъв, съдържащ витамина, както и със зеленчуци и плодове, богати на него, рязко скача рискът от съсиреци, бъбречни кризи, високо кръвно, безсъние. Здравни специалисти съветват, че дори прекомерната консумация на витамина в естествен вид – набавян от храни – може да бъде опасна за рискови групи – малки деца, бременни, възрастни хора или хронично болни. Особено внимателни към плодове и зеленчуци, богати на витамини, трябва да са хора с бъбречни проблеми, страдащи от разширени вени, както и жени в напреднала бременност.

Лекари дори съветват всекидневната консумация на грейпфрут да се консултира със специалист. Освен че той е много богат на витамин С и крие рискове за пациенти след операции, учените подчертават, че този плод е в състояние да компрометира ефекта на редица медикаменти. Не бива да се консумира заедно с антибиотици, лекарства за понижаване на кръвното, антикоагуланти, хормонални препарати. Смята се, че той влияе върху ензимите, отговарящи за усвояването на тези лекарства, и може да се стигне или до липса на какъвто и да е ефект от медикамента, или до натрупването му в организма и реакция като при свръхприем. Внимателни с количествата грейпфрут трябва да са и хората с бъбречни проблеми, предразположени към сърдечносъдови инциденти, както и бременните жени.