Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Последователи на радикалния ислям може да влязат в България с потока от над 1 милион наши изселници, които се канят да се приберат по родните места, притеснени от репресии след референдума в Турция. Тази стратегия разкри пред "168 часа" бивш високопоставен служител на спецслужбите в Североизточна България.

"Дано местните хора не се поддадат и не попаднат в опасни схеми, които са в полезрението на спецслужбите", каза още полицейският началник.

Той сподели, че вече е разговарял със свои приятели в Истанбул и Бурса, които се канят да се върнат у нас, макар и временно. Нямали никакви колебания.

Профилът на изселниците, които искат да минат обратно границата, е финансово обезпечени пенсионери и хора на средна възраст. Временното пребиваване в България, докато обстановката се успокои, не ги лишавало от пенсиите в южната ни съседка.

Парите били достатъчни, за да живеят спокойно. Но в случай че решат да се откажат от турско гражданство, хората моментално губели внушителните си възнаграждения за старост.

В смесените райони имало много имоти, които изселниците са изоставили или в които се връщат през лятото на почивка.

Неждет Мурат, експерт в община Хитрино, разказа, че говорил по телефана с брат си и племенниците и те били много обезпокоени.

"Не искат да останат в Турция, защото става страшно", сподели Мурад.

След референдума близките му живеели в страх. Племенникът му работел в търговска верига за строителни материали в Истанбул. Собствениците били германци.

Предупредили служителите да не коментират резултатите от референдума. Да мълчат. Да си траят, ако искат да останат на работа. "Иначе на улицата", ядосва се чичото от България. Той обясни, че около племенника му и неговите колеги непрекъснато се разхождали непознати мъже, които следели всяко тяхно действие.

"При такава ситуация как да останат, а не се приберат, макар и временно", анализира Мурад.

Завръщането на изселници очакват и в друга голяма община Никола Козлево. Настоящият кмет Ешреф Реджеб нямал представа колко свободни имота има в района му. "Но когато дойдат, съм готов да помагам. Аз съм човек, който винаги откликва", каза управникът.

Какви имоти са оставили изселниците тук, четете в хартиеното издание