Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изгонените от ДАНС имами със забрана да стъпват у нас били заменени още следващата седмица с нови

Ердоган изградил собствен политически елит от млади хора, израснали с идеите за османизъм

След като Реджеп Ердоган спечели абсолютна власт, България увеличава зависимостта си от решенията в Анкара и не може сама да отрази външните рискове, твърдят специалисти.

Страната ни трябва да има предвид няколко неща във връзка със засилващата се власт на турския президент, смятат източници на "168 часа" от службите.

Едното е, че в последните 10-15 г. Ердоган си създал собствен политически елит от 20-25-годишни младежи, които още от училище са слушали за “предимствата” на Османската империя. Те са надъхани и отраснали с мисълта за великото минало на страната си и със стратегията на Давутоглу за неоосманизма.

“Ердоган си изгради собствен кръг

от предани бойци,

готови на всичко за него

Като прибавим шпионите от Дианета и заплахите докъде е стигала територията на бившата Османска империя, не може да се подценява влиянието на Турция у нас", коментира източник на "168 часа" от службите. Той допълни, че не е ясно как ще бъде използвана тази армия от млади привърженици на османизма и исляма.

Според анализ на Лабораторията за управление на риска на Иван Костов Турция ще се представя за единствен защитник на мюсюлманите в Европа и по-конкретно на Балканите. Стреми се към политическо представителство на всички мюсюлмани в ЕС. "Тенденцията за открит протекторат на всички изповядващи исляма се задълбочава на Балканите в опити за контролиране на политическия живот на страните, чиято територия е била част от Османската империя.

Вторият фактор е как ще продължи дейността на "командированите" служители на комитета по религиозните въпроси Дианет у нас. Те според специалисти развиват подмолна дейност срещу България.

От години у нас са внедрени шпиони на турското разузнаване МИТ, маскирани като имами на Дианета.

"Щом като на наша територия има 100 души от тази институция, значи ние сме се съгласили, разузнавачите са в пазвата ни. Тримата, които изгони ДАНС, още на следващата седмица са подменени с нови свещенослужители, които изпълняват същите функции", коментира бивш служител на военното разузнаване. Според него неслучайно президентът Румен Радев е поставил въпроса, че не може Турция да плаща на имами за религиозната им дейност у нас. И техният брой постоянно се увеличава.

Никакво противодействие няма според източниците на "168 часа" от наша страна срещу служителите на Дианета. Напротив, дали им официално разрешение да работят тук. По този въпрос трябвало да се помисли.

Според анализа на Лабораторията за управление на риска именно тези намеси в етнорелигиозните дела на България създават едни от

най-сериозните заплахи

за националната сигурност

– етническа и верска изолация и нетърпимост. Те можело да прераснат в конфликти и тероризъм под въздействието на ислямистите. Отчуждавали българските турци, ромските общности и българите мюсюлмани от тяхната нация и държава.

Експертът по национална сигурност Димитър Йончев обаче смята, че страховете от турска агресия са силно преувеличени. "Няколко родопски поляни или разградски ниви не са геополитическият залог на голямата игра, която поведе Ердоган, макар че и за тях има място в голямото му сърце на истински любовник", казва Йончев.

Но въпреки това според него трябва да се готвим за неприятности от югоизток.

“Ние сме на пътя на Турция към Европа. Ако Турция иска да демонстрира независимо отношение към ЕС, стената по границата в определен момент може да се окаже недостатъчна", смята Йончев.

Според него опитът за преврат от миналото лято изглежда твърде неясен и пълен с подозрения. Изиграл роля, за да протече референдумът по благоприятен за Ердоган начин, позволил на президента да преследва несъгласните с него и в крайна сметка освободил пътя му към абсолютната власт.

А тя му била нужна, за да осъществи мечтата си - да бъде единствен медиатор между ислямския и християнския свят.

“Такава Турция има нужда, от една страна, от лидерски позиции в ислямския свят, а от друга, от контролни позиции по отношение на Европа", твърди Йончев. По думите му обяснимо е защо при неговото управление Турция все повече се плъзга към османизма и към увеличаването на ролята на исляма в живота на хората за сметка на изтласкването на демократичните порядки и на светските ценности.

"Обяснимо е защо Турция, образно казано, извива ръцете на Европа, като разиграва картата с миграционната вълна. Такава силна политика поражда вътрешна, а и не само вътрешна съпротива и за овладяването й Ердоган се нуждае от абсолютна власт", твърди Димитър Йончев.

Всички експерти са категорични, че България трябва да използва положението си на външна граница на ЕС с Турция. И да участва активно в европейската политика към новата система в Анкара. Още повече че Европейският съюз е в позиция да диктува условия на Анкара.

"Трябва да е ясно, че на третия месец, в който Турция бъде извадена от търговското споразумение с ЕС, е приключила като икономика.

Тя има много по-голям дефицит от Гърция, която Брюксел се опитва да спасява - разказа запознат. - Германия налива чрез предприсъединителни програми по 600 млн. евро на година в Турция. Към това отделно доставят въоръжение и бойна техника - немските танкове "Леопард". Една бройка от него струва 8,5 милиона евро."

Въпреки това Ердоган формулира Европа като външния враг на Турция, втвърди електората и с това спечели. Изненадата беше, че гастарбайтерите в Германия, Холандия и други западни държави, уж свикнали на демокрация, подкрепиха създаването на президентска република.

А в България бяха против засилването на властта на Ердоган. Това според източниците на "168 часа" се дължи на факта, че турците в Западна Европа се чувстват чужденци и стават по-големи националисти.

Докато тези у нас са родени тук и са по-демократично настроени. Ердоган формулира външния враг в лицето на Европа и с това спечели.

Какви точно изненади може да ни предложи новият стар президент на Турция, не е ясно, но според източниците на "168 часа" по-опасно е сближаването му с Владимир Путин.