Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ
ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ

ДАНС очаква засилен риск от тероризъм у нас, най-вече от саморадикализирали се единаци

Български партии, медии, културни и землячески организации на малцинства и религиозни институции са под контрола на чужди разузнавателни служби. Това се казва в годишните доклади на ДАНС и Държавна агенция “Разузнаване”. Техните публични части бяха публикувани във вторник от Министерския съвет.

“Провеждат се мероприятия за влияние върху общественото мнение, включително чрез използване на средствата за масово осведомяване. Традиционен обект на контрол от чужди специални служби са съответните землячески общности в България”, пише в доклада на ДАНС.

Дейността на чуждите специални служби е траен риск за сигурността на България, се казва пък в доклада на разузнаването. “Тази дейност беше насочена не само към придобиване на информация за политически и икономически процеси и за състоянието на въоръжените сили на България, но и към създаване на позиции за оказване на влияние върху общественото мнение и процесите на вземане на решения. Особен риск представляваха комплексният характер и обхватът на

структури,

създадени на

културна и

религиозна

основа,

както и смесени фирми, сдружения, правителствени и неправителствени организации, партийни формации”, допълва още документът от ДАР.

Докладите не посочват службите на кои държави контролират български партии и медии. Според неофициална информация на “24 часа” става въпрос главно за Турция и Русия.

Чужди държави продължават с опитите си да обвържат със собствените си интереси маргинализирани малцинствени групи, като целта е те да бъдат превърнати в “чужди националисти”, пише още в доклада на ДАНС. Представители на тези групи участват и в схемите за “контролиран вот” при провеждане на избори в България, се казва още в документа.

Има рискове за формиране на терористични и логистични клетки на наша територия, и за

радикализиране

на етническите

малцинства с

нисък социален

статус,

пише още в годишния доклад на разузнаването. Според ДАНС обаче през 2016 г. няма получени достоверни сигнали за подготвяно терористично нападение в България. Въпреки това се засилва рискът от тероризъм заради общото влошаване на международния контекст по отношение на тероризма.

Сред възможните цели на терористична атака са чуждите посолства в България, както и българските посолства в чужбина. Съществува и риск от индивидуални действия на саморадикализирали се терористи, т.нар. единаци.

22-ма чужденци са изгонени през миналата година от България със заповеди на шефа на ДАНС Димитър Георгиев заради съпричастност към терористична дейност, става ясно още от доклада на службата. Има и един задържан, който се е обучавал в България в стрелба, за да се включи в бойни действия в Близкия изток. Според доклада на ДАНС има и пресечени канали за прехвърляне на терористи през територията на България.

221 пък са установените от ДАНС опасни мигранти през 2016 г. През проверки на ДАНС са минали 9767 мигранти.

През миналата година мигрантската вълна от Близкия изток и Северна Африка през България е отслабнала.

Все повече

обаче стават

икономическите

нелегални

имигранти,

а намаляват бягащите от войни хора, пише в доклада на ДАНС. Повечето от мигрантите обаче използвали България само като транзитна страна по пътя си към Западна Европа.

ДАНС е започнала да следи хора и организации за проповядване на радикални идеи, както и лица и организации, които симпатизират на терористични групи, отчита още докладът на агенцията.

Има корумпирани държавни служители в канали за мигранти

Корумпирани държавни служители участват в схеми и канали за нелегално превеждане през границите на България. За първи път тази констатация е включена в доклада на шефа на ДАНС Димитър Георгиев.

Корупционни обвързаности в съдебната власт пък създавали условия за компрометиране на реформите и формирали негативен имидж на България, твърди още докладът на ДАНС.

През 2016 г. са повдигнати обвинения на 50 висши служители в администрацията и на 9 магистрати заради участие в корупция, която е установена от ДАНС. В тази група попада и висш кадър на самата служба за национална сигурност.

Бинарните операции са се превърнали в основен канал за пране на пари. За миналата година са спрени игри с курсове за 5 млн. лв.

Разузнаването иска още хора и пари

За назначаването на допълнителни хора и отпускането на адекватно финансиране на агенцията настоява в доклада си шефът на Държавна агенция “Разузнаване” Драгомир Димитров.

Най-сериозният проблем на ДАР е липсата на кадри, а намирането на добре образовани и квалифицирани специалисти изисква много време и инвестиции, предупреждава той в годишния си доклад до правителството.

Продължава тенденцията за влошаване на сигурността и това налага съществено увеличаване на финансовия и технически потенциал на специалните служби, предупреждава Димитров. В публичната част на доклада обаче не са включени подробности какво е нужното финансиране на ДАР.