Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-големият майстор на английската проза в наши дни

Хилари Мантел е институция. С историческите си романи "Вълци" и "Доведете труповете" тя се наложи сред най-големите съвременни английски писатели и спечели почитатели от цял свят. Сър Питър Стодард, председател на комитета на наградите "Ман Букър", я определя като "най-големия майстор на английската проза в наши дни". Всъщност Мантел е единствената британска авторка, удостоена два пъти с престижната награда.

В "Убийството на Маргарет Тачър" тя ни показва друга своя писателска черта. Дамата, която ни омагьоса с обемните си романи, сега ни завладява с разказите си. А те наистина са съвсем различни от романите й. Всъщност са коренно различни дори един от друг. Някои са отнесени, други брутални, трети провокативни. Граничат с фантастичното, на места сякаш ни потапят не в реалността, а в нечий сън... дори кошмар.

Персонажите на Мантел са странници, ексцентрици и бунтари и в същото време съвсем обикновени хора като всеки един от нас. Предизвикателен, тревожен, на моменти граничещ с гротеската, а понякога прекрачващ отвъд границите на страшното, този сборник с елегантни миниатюри в проза представлява разходка до най-тъмните ъгълчета и най-дълбоките бездни на човешкото съзнание.

Но както и в романите си, Хилари Мантел се проявява като невероятно проницателен писател, не спестява нищо нито на героите си, нито на читателя и все пак поднася дори темите за смъртта с фин и елегантен стил. Всъщност стилът на Мантел е общият герой във всеки един разказ. Ценен сам по себе си - изтънчен, премерен, възхитителен...

Коментара ()

Вашият коментар