Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да оставим, че обещаваният от всички 1% от БВП за култура и този път е сметен под килима. Обърнете внимание на точки 4 и 5 от програмата на бъдещите управляващи в раздела. Преведено на нормален език те означават "ще спазваме закона, които сами сме приели и досега не сме спазвали". Ами... честно е някак. Не че някой е обещавал да бъде честно. Точки 3, 6 и 7 са в графа "повече внимание към разните въпроси". Да благодарим управляващите, че обещаха да обещят и спазиха обещанието си.

"XI. Култура

1. Приемане на национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм.

2. Приоритетно финансиране на дейности по опазване на културното наследство - археологически проучвания, социализация и представяне на движимо и недвижимо археологическото наследство.

3. Подобряване на условията и мерките, насочени към предоставяне на допълнителни публични и алтернативни средства, насочени към модернизиране на мрежата от културни институти, читалища и библиотеки в страната.

4. Достигане до максимално финансиране на българското кино от държавата съгласно Закона за филмовата индустрия.

5. Реално изпълнение на предвиденото в Закона за хазарта отчисление от 10% за Националния фонд „Култура".

6. Модернизиране на материалната база в сферата на културата – училища, театри, опери, музеи и др.

7. Разширяване на присъствието на българската култура в Европа и по света и активна роля на българската култура във връзка с председателството на Съвета на ЕС.