Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В сайта на Интерпол, неясно защо, липсва името на един друг шофьор, признат за виновен и осъден за тежка катастрофа преди близо 14 г.

По това време несебърлията Костадин Радев е на 28 г., той е зад волана на БМВ и удря челно жигула с петима души в нея, сред които и бременна жена.

Инцидентът става на Голяма Богородица, 15 август 2003 г. в отсечката Каблешково-Ахелой. На място загиват Динчо Иванов, шофьор на жигулата, и пътниците Янка Янчева, дъщеря й Милена, бременна с второ дете, съпругът на Милена - Мартин Яраус, и 4-годишният им син Робърт.

Семейство Яраус живее в Германия. Пристигнало е за лятна ваканция при близките си в Айтос. Динчо, който е съпруг на сестрата на Милена, ги превозвал с колата си до хотел в Слънчев бряг, където да прекарат ваканцията си.

Радев чупи крак,

но оцелява след жестокия сблъсък. Разследването на инцидента бе удължено няколко пъти отново заради сложна автотехническа експертиза.

Според обвинението вината на водача е неоспорима.

Пробата му за алкохол

е положителна -

1,47 промила

Защитата лансира версията, че това се дължи на приемани от Радев лекарства.

Разследването установява също, че беемвето е карало с превишена скорост - над 120 км/ч. Измереният на мястото на инцидента спирачен път е 37 метра.

Докато тече досъдебното производство са получени две 2 вербални ноти от немското посолство: през правосъдното министерство до Бургаска окръжна прокуратура и до следователя.

Те са по настояване на близки на семейство Яраус, които искат да бъдат информирани за хода на разследването.

Съдебното производство завършва с

10-годишна ефективна присъда,

която влиза в сила през октомври 2007 г. Несебърлията е обявен за издирване през ноември, но се оказва, че е напуснал страната. Издадената европейска заповед за арест е валидна и в момента.

В града се говори, че Костадин живее в Южна Африка, където семейството имало роднини, както и че периодично се срещал с близки от България на безопасен терен - в съседна Турция.

През 2010 г. снимки на Костадин Радев се появиха на таблото за издирвани лица в РПУ-Слънчев бряг, но това не доведе до резултат, тъй като местните не са го виждали с години.

Така Радев, който през юни трябва да навърши 42 години, не прекарва нито ден в затвора.