Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Втора година дирят турчина - собственик на автобус, затрил деветима

Втора година "Интерпол" усилено търси турския гражданин Ениз Ченгел, собственик на фалиралата фирма "Ентуртранс", собственик на автобуса, който катастрофира на магистрала "Тракия" на 15 юни 2011 г. и се превърна в ковчег за деветима.

При катастрофата

на място загиват

8 души:

вторият водач Иван Чакъров и пътниците Мехмед Зюлфикер, Петя Кузманова, Пламена Кръстева, Йонка Георгиева, Бояна Рангелова, Ивиана Димитрова и Хайдемари Ингилиан. С много тежка черепно-мозъчна травма е бургазлийката Албена Самуилова, която през август издъхва в реанимацията на пловдивската болница. 11 пътници са със сериозни травми, определени от съдебни медици като средни телесни повреди.

Наказателното производство е образувано в Окръжната прокуратура в Пловдив, делото обаче се гледа в Бургас.

Като обвиняеми са привлечени трима - шофьорът Светослав Димитров, собственикът на фирмата Ениз Ченгел и шефът на транспортния отдел Николай Точев.

Те са признати за виновни и осъдени на три инстанции съответно 5 г. за шофьора и по 10 г. за Ченгел и Точев.

"В качеството си на управител Ениз Ченгел е носел пълната отговорност за гарантиране техническата изправност на използваните автобуси и безопасността на пътниците, превозвани с тях, чрез контрола, който е бил длъжен да упражнява, включително и над дейността на посочените служители.

Тъкмо за това той е бил лично уведомяван от някои от шофьорите за технически неизправности, но вместо да вземе дължимите мерки за отстраняването им, е имало случаи лично да разпорежда преустановяване

на ремонта

и изпращане процесния автобус на път", се казва в решението на ВКС от 21 октомври 2015 г., което е окончателно.

За изчезването на турчина - четете в хартиеното издание. 

Коментара ()

Вашият коментар