Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя се лиши от достъп до най-секретната информация, която постъпва при президента, председателя на парламента и премиера

Условието на соцлидерката: Подкрепяме по национално значими теми, ако решенията не се вземат на “Дондуков” 1 и “Дондуков” 2


Корнелия Нинова отказа предложението на бъдещия първи български председател на Европейския съвет на ЕС, какъвто ще бъде Бойко Борисов като премиер. Това ще се случи по време на нашето председателство на Евросъюза от 1 януари до 30 юни 2018 г. Следващото домакинство на София ще се случи чак 14 г. след това - през 2032 г.

Ако беше приела, соцшефката щеше да участва заедно с него във важните решения за общността.

Освен това тя отхвърли и достъп до класифицираната с гриф "Строго секретно" информация, която постъпва до тримата големи в държавата - президент, министър-председател и шеф на парламента. Службите са задължени да предоставят на първите трима политици всички данни, станали ясни чрез цивилното и военното разузнаване, както и от ДАНС.

В условията на несигурната обстановка в съседна Турция и желанието на Реджеп Ердоган за президентска република и силна власт, както и неясното развитие на събитията в Сирия, информацията от службите е изключително важна за вътрешнополитическите решения.

Третият интересен факт около отказа на Корнелия Нинова е свързан с отношенията й с избрания с подкрепата на БСП Румен Радев. На срещата с ГЕРБ дамата в червено е обявила, че столетницата ще гласува с мнозинството по стратегически теми за България, но при условие че решенията се вземат в парламента, не на друго място.

"Очевидно имаше предвид не само правителството, но и президентството. В момента оттам се опитват да влияят на служебния кабинет. Нинова не спомена поименно "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, но стана ясно, че има предвид и двете сгради", коментира участник в срещата между ГЕРБ и БСП.

Едно е сигурно - офертата на лидера на ГЕРБ към опонентката му от БСП да поеме шефското място в парламента е била направена абсолютно сериозно. Тя е била възприета от участниците в срещата между двете партии като реална, а не проформа. Нинова даже благодарила за доверието, но бързо-бързо е отказала да заеме поста на Цецка Цачева.

За да не бъде обвинявана, социалистката свикала ръководството на БСП, за да вземе решение. Иначе партията би могла да я упрекне в еднолично управление. Никой от Изпълнителното бюро не искал Корнелия Нинова да застане най-отпред в Народното събрание. Въпреки че председателят на парламента има много лостове за влияние и върху дневния ред, и върху разпределението на законопроекти в комисиите, и за отпечатването на приетите закони в "Държавен вестник", и за парламентарния контрол.

Двете партии обаче имат противоположни обяснения какво ще се случи, ако лидерът на опозицията поеме Народното събрание, и има ли подтекст в това.

Според ГЕРБ Бойко Борисов показва, че мисли надпартийно и уважава вота на 1 милион избиратели, подкрепили БСП на предсрочния вот. "Дава сигнал, че не иска да допуска политически скандали, а отношенията между двете водещи формации да бъдат цивилизовани. Няма никакъв таен подтекст.

Ясен е мандатоносителят, който носи цялата политическа отговорност. Въпросът беше да има по-стабилна среда в Народното събрание. През 2013 г. БСП направи грешка, че не предложи поста на Цецка Цачева - атмосферата щеше да е по-конструктивна", коментират близки до бъдещия премиер. Според тях даже любителите на конспирацията ще заподозрат, че с офертата към Нинова той сам си вкарва автогол, защото шефът на парламента може да саботира политиката на правителството. Но Борисов показал надпартийно мислене.

Мнението на БСП е съвсем различно.

"ГЕРБ се опитват да ни прехвърлят отговорността си, а хората ясно показаха кого предпочитат да управлява. Очевидно ни трябва още, за да спечелим доверието им", твърдят от соцпартията. Според тях издигането на Нинова начело на парламента ще убие демокрацията, защото ще запуши устата на опозицията.

"Това ще върне чл. 1 от конституцията. Разбираме положението на ГЕРБ, че не могат да разчитат изцяло на патриотите, но не може да няма опозиция", смята член на соцръководството.

Бойко Борисов съобщи лично новината за своята оферта към опонентката си.

"В знак на уважение към добрия резултат предложих на Корнелия Нинова председателското място, но тя отказа. Смятат, че ще бъдат твърда опозиция", каза бъдещият премиер. Веднага след него думата взе номинираната:

"Отказахме това предложение, защото нашата политика, подкрепена от един милион българи, е за промяна. Няма как с един пост тези принципни различия да бъдат купени или преодолени. Ние не водехме тази борба за постове. Ние я водим принципно и ще я изведем докрай."

Срещата бе по инициатива на лидера на ГЕРБ и е била заявена като формат председатели плюс трима души от ръководството. Нинова бе придружена от отговорника за коалиционната политика Георги Гергов и депутатите Валери Жаблянов и Крум Зарков. Никой от тях обаче не взел думата, разказаха запознати. Основния разговор го водили лидерите. От страна на ГЕРБ думата взели Цветан Цветанов за работата на Народното събрание, а Томислав Дончев - за председателството на България на Европейския съвет.

Именно този разширен формат на срещата показва, че на нея не е имало нищо тайно и скрито, никакви задкулисни договорки и премълчани факти. Противно на очакванията нямало никакви заяждания, обиди, а всичко преминало във взаимно уважение.