Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Здравей, Мат, как се чувстваш в България?

- Чувствам се прекрасно, тук сякаш съм в родината си.

-Колко пъти си бил у нас?

-Това е вторият път, в който идвам. Миналата година също участвах на SofiaFreediving Cup.

- От колко години се занимаваш с фридайвинг?

- Започнах през 2009 година и все още не мога да кажа, че съм професионалист, но нещата вървят доста добре.

- В интервю от 2013 г. споделяш, че имаш проблеми с напрежението преди състезаниe и това повлиява на резултатите ти. Как се чувстваш сега?

- Започнах работа с психолог, който ми помага много. Все още изпитвам това
чувство, но имам стратегии, които прилагам, и се опитвам да се справя.

- Как би описал дълбочинното гмуркане? Какво чувстваш, докато го практикуваш?

- За мен дълбочинното гмуркане е по-лесно и по-приятно в сравнение с това в басейн. Сякаш летиш и когато слизаш надолу, се чувстваш свободен, но
изкачването определено е изпитание. Нямам възможност да го практикувам често, тъй като Балтийско море не е мястото, където можеш да се гмуркаш. Въпреки това се старая да намирам по 2-3 седмици за гмуркане на други места.

- Кое е любимото ти място за гмуркане?

- Dean’s Blue hole на Бахамите. Бил съм там веднъж, но определено няма по-добро място за гмуркане и бих отишъл отново.

- Коя е най-трудната част при състезанията в басейн?

- Там нещата са доста по-различни, но идва момент в средата на гмуркането, когато искаш да се откажеш и да си поемеш въздух - тогава трябва да преодолееш себе си.

- Какво се случва с тялото ти , когато се състезаваш в статична апнеа?

- Опитвам се да забавя метаболизма си и да релаксирам. По време на състезанието си представям, че си лягам и искам да заспя, това е състоянието, което се опитваме да постигнем. Трудно е, когато тялото ти започва да иска своята глътка въздух, но въпреки това ти трябва да продължиш. Невинаги се получава и тогава не е лесно да забравиш провала и да погледнеш напред. Това е спортът – психическо изпитание, с което трябва да се справиш, и на мен ми харесва.

- Какво правиш преди състезание?

- Стремя се да загрея по максимално добър начин. Когато се състезавам в статична апнеа например, преди старта правя по няколко задържания на дъха за по 4-5 минути.

- След като задържаш дъха си под вода за толкова дълго време, колко ти е нужно да се възстановиш след това?

- Днес издържах 8 минути и 2 секунди, което определено не е най-доброто, на което съм способен. След края са ми нужни не повече от няколко секунди и всичко е наред.

- Най-ценната ти победа?

- Миналата година поставих световен рекорд в дисциплината динамична апнеа без плавници – 244 метра. Това е най-важната ми победа, защото тогава станах световен рекордьор и световен шампион в един и същ момент.

- Кое е най-екстремното нещо, което си правил?

- Когато бях спасител, веднъж скочих от 10 метра в басейн като, преди това направих няколко завъртания. Никога досега не бях пробвал подобно нещо и беше много страшно за мен.

- С какво друго се занимаваш?

- Извън спорта аз съм нормален човек с 8-часов работен ден. Работя в сферата на компютрите и всеки ден преди и след работа тренирам.

- Какво би казал на хората, които искат да се занимават с фридайвинг?

- Да не го обмислят много, а да започнат веднага. Най-важното е да не опитват сами, тъй като може да бъде много опасно.

- А сега накъде?

- Предстои ми състезание в Полша и след това заминавам за Австралия за 3 седмици, за да преподавам. Ще проведа няколко мастъркласа и ще пообиколя.

Кой постави нов рекорд за България на състезанието в Банкя и кои са другите отличени, четете в печатното издание на "168 часа".