Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Експерти: КЕВР няма вина, увеличението е заложено в неизгодните договори, сключени преди десетилетия

Граждани излязоха на протест под прозорците на КЕВР, докато комисията заседава за новите цени на парното и топлата вода.

Пред "168 часа" обаче експерти обясниха, че регулаторният орган няма никаква вина за създалата се ситуация.

Всъщност според тях се оказва, че

бомбата с цените е

заложена много отдавна

със сключените неизгодни договори от конкретни политици в миналото - за вноса на природен газ от Румен Овчаров и за транзитирането му през наша територия от Евгени Бакърджиев.

Иначе във вторник напрежението нарасна драматично - протестиращите спряха трамваи и блокираха един от централните булеварди на София в знак на несъгласие с готвеното увеличение. Те настояваха цената на топлинната енергия да не се променя, докато не приключат разговорите с “Газпром” за по-добри условия за България. Емил Георгиев, бивш депутат от БСП от 42-рия парламент, дори посочи, че протестът е, защото се очаква поредната гавра на ръководството на КЕВР с българските потребители.

Омбудсманът Мая Манолова на свой ред разговаря с протестиращите преди заседанието на КЕВР. “Хората са възмутени, наистина става дума за шоково повишаване на цената на природния газ, което очевидно ще доведе до повишаване на всички други основни стоки за бита и услугите”, посочи тя.

Служебният кабинет също побърза да се разграничи и остави

държавната комисия сама да се оправя с недоволството.

“Енергетиката не бива да се използва за политически цели. Цената на природния газ в България се определя изцяло от пазарни фактори. Опитите за извличане на политически дивиденти от тази тема

крие опасност за сигурността на енергийната система

и за жизнеспособността на енергийните компании в страната, както и за националната сигурност.” Това се казва в позиция на служебния кабинет, оповестена на 5 април.

“Стойността на природния газ на вътрешния пазар се определя от независимия регулатор – Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това е така по силата на действащия Закон за енергетиката и на Наредба №2/2013 г. за регулиране на цените на природния газ, издадена от КЕВР.

Отделните министри и правителствата

нямат правомощия да предлагат цени на енергията,

нито да се месят в работата на КЕВР. Членовете на регулатора са избрани от Народното събрание и се контролират от него”, пише още в съобщението на Министерския съвет.

В същото време енергийни експерти и представители на бранша са категорични, че при действащите договори от оглавяваната от Иван Иванов комисия нищо не зависи.

Васко Начев
Васко Начев
"Основният договор за внос на природен газ е от 2006 г. и е подписан от Румен Овчаров, мисля, че това не е тайна - коментира казуса енергийният експерт Васко Начев. - А през 2012 г., ако си спомняте, Делян Добрев излезе и каза, че “ние сме договорили 20% намаление на цената и това е световен пробив в договорните отношения.” Само няколко месеца по-късно обаче се оказа, че всички предоговориха, и то доста по-добри условия. Но както и да е, от позицията на времето, разбира се, е лесно да се обвинява когото и да е, тогава обаче се пропусна

"дребничкият" факт, че от тези 20% 11% се дават

за това, че ние

ще строим "Южен поток"

И ни дават допълнително отстъпка. Всъщност това е основното нещо заради, което ЕК обвинява "Газпром" за злоупотреба с монополно положение. Тоест видите ли ние ще ви дадем по-ниска цена, но ако вие строите газопровода и по този начин влизаме в една зависимост, която е недопустима. Не е допустимо в дългосрочен договор да има такава клауза, защото ти си изправен пред дилемата или правиш или си санкциониран. Разбира се има още много детайли, но това са основните слаби моменти заради които днес сме на това дередже."

По мнението на специалистът регулаторът не може да си позволи да не спазва договорите.

"По изключително некоректен начин се представят нещата с увеличението на цената на природния газ. Умишлено или не, фокусът беше насочен единствено към КЕВР, което е изключително некоректно - продължава Начев. - Като прибавим и политическото говорене – виждате, че от всички страни всеки казва, че другият бил виновен, освен че е некоректно, е и твърде опасно. А

хората вече се чудят на кого да вярват, в какво да вярват и защо да вярват."

За съжаление цените ще продължават да растат, защото заробващи клаузи в договорите с руската страна има не само за вноса, а и за транзитирането на газ.

"Таксата за пренос е най-ниската в света - казва в тази връзка Начев. - Тя е такава за много години, защото договорът за транзитен пренос през България е валиден до 2029 г. - с продължителност 30 години, без да има някакви сериозни клаузи за актуализация. Абсурдно е в такъв договор да се фиксират подобни неща. Дори ако си спомняте, когато ставаше въпрос да се строи "Южен поток", тогава господин Овчаров излезна и каза: Ама какво чудно – имаме си фиксирана цифра, която е за транзит и тя ще бъде същата. Тоест подготвяше се дори ако се беше случил "Южен поток" същата тази такса, която е най-ниската в света да бъде в сила. Да не говорим, че “Газпром” не си спазват договорката "шип ор пей", тоест задължението ползваш не ползваш трасето да плащаш 90% от капацитета, както е по договор. През последните три години "Газпром" плаща единствено реално трансферираните количества газ, но не и клаузата. Ако ние обаче не си плащаме клаузата "тейк ор пей", тоест вземи или не вземи, но си плати, ще бъдем на секундата наказани. Ето това е още един пропуск, ако може така да се нарече.

Васил Филипов
Васил Филипов
И

той е на база "да не разсърдим руснаците"

И това са изявления на най-високо ниво от хората, които са пряко ангажирани с тези процеси, което е жалко."

Според Васко Начев другата огромна манипулация е, че трябвало да се изчака решението на ЕС по отношение на монополното положение на "Газпром":

"Ако някой си въобразява, че след седем седмици, на осмата вече

ще има договореност между ЕК и Газпром и газът

щял да падне с 30 или 40%,

даже някъде и 50 % видях, това са толкова неадекватни и несериозни изказвания, че не си заслужава какъвто и да е коментар. Те показват само, че тези хора не познават, нито какви са условията на газовия пазар, нито как изглежда той към днешна дата."

Подобна позиция изрази и бившият директор на “Булгаргаз” Васил Филипов.

"Няма нищо скандално в промяната на цената на газа - заяви пред "168 часа" той. - Това не е шоково поскъпване и се чудя нямат ли си друга работа управляващите, та го коментират толкова и дъвчат тази тема, докато им изпаднат зъбите.

Преди три години цената на газа падна близо три пъти, но сметките никъде не паднаха три пъти. Всички се ослушват, пълнят гушите, грабят и си мълчат. В момента има международна конюнктурна промяна в цената на петрола, а и доларът скочи и това са задължителни манипулации, които трябва да се свършат, защото кой ще плаща този газ?

"Булгаргаз" е държавна фирма, тя не може да компенсира. Отидоха си тези времена, когато имаше ресурс, който го окрадоха 90-те години, използваха вземанията по Ямбургската спогодба и ги окрадоха – същите хора, които днес спекулират по медиите с темата. Така че това са закономерни неща и те са неизбежни. Каква е тая истерия?! Навремето се подписа договорът и да,

цената, по която България купува газа, е неизгодна

Тя е най-висока в Европа и така е било от край време. За това си има обяснение но ще говоря за него при други обстоятелства, защото се подписаха под условия за формули и показатели, които не са изгодни за България. Но това е факт, не може да се пренебрегне, а днес всичко, което се случва е следствие на условия и договорености отпреди 20 години.

Има хора, които трябва да отговарят, ама то има давност вече и мърсуват без да отговарят. Няма нищо скандално, това е закономерност и трябва да се плаща, а сега обвиняват КЕВР. Формулите и показателите съответстват на международни данни и те трябва да се изпълняват.Цената на газа зависи от курса на долара и цената на петрола. Въпреки всичко това, у нас има много контролни институции, които безделничат или рекетьорстват”, категоричен е той. - Засиленото коментиране на темата за цената на газа е популизъм на властимащите."

Филипов посочва и

кой е виновен за създалата се тежка ситуация

"Овчаров, “Мултигруп” чрез “Топенерджи” – те натискаха, те манипулираха, те обработваха, те командваха.

Имаме и най-ниска цена на пренос, разбира се, и тук трябва да търсите Евгений Бакърджиев, който ходеше да търси подкрепа от руснаците и те наложиха зад гърба ми най-ниската цена за пренос в Европа – долар и 67 цента за 1000 куб. м."

Как Румен Овчаров и Евгений Бакърджиев коментираха повишението на цената на природния газ, четете в печатното издание