Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Терзиев, вярно ли е, че КТБ не може да си събере дълговете, защото фирмите, свързани с “Литекс моторс”, са изпразнени от съдържание?

- Дружеството е коректен данъкоплатец и коректен кредитополучател към КТБ. Заемът от 72 млн. лв. имаше обезпечения под формата на залог на търговски предприятия.

Към момента, в който имаше очаквания, че определени политически групи ще поставят банката в несъстоятелност, бе нормално като всеки стопански субект дружеството

да направи съответните цесии и прихващания

с тези, които имаха повече от съответния обезпечен минимум от 196 хил. лв. Това е.

Тези цесии са признати прихващания от страна на банката и нейните ръководители и са надлежно фиксирани. След това не знам по каква причина се взе решение да се промени Законът за несъстоятелност на банковите институции.

С тях стана възможно със задна дата да се отменят съответните прихващания, без да могат да бъдат атакувани или нулирани цесиите. Това бе цялата ситуация и дружества като “Литекс моторос” можеха да станат

обект на възможно посегателство от страна на синдици

или някой друг.

След което на базата на съдебно решение да дължим една и съща сума на два субекта. При положение, че имаме удостоверение, че сме с нулев дълг.

- От банката обаче са категорични, че нарочно е декапитализирано?

- На базата на всичко, което ви казах, бе направено освобождаването на активите. Така след като се смениха не знам колко синдици, сега

имаме искови молби за отмяна на прихващанията.

Цесиите не може да бъдат отменени, тъй като не са предмет и не касаят банката. Но не и прихващанията и като гледам как вървят съдебните дела, има прецеденти, в които прихващания се отменят.

При една такава отмяна ние ще сме в хипотезата да водим безкрайни дела, а през това веме някой може да има възможността да блокира нормалната дейност на едно такова дружество. Естествено, това не може да се допусне.

- Значи молбата ви за несъстоятелност е защитна бизнесстратегия?

- Абсолютна защитна стратегия. Аз не мога да съм некоректен към хората, които са ни повярвали. Длъжен съм и по закон да подам молба за несъстоятелност, защото в един момент с такива действия може да се окаже, че управлението на дружеството ще е в съда и синдиците, а не в законно избрания мениджмънт.