Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Опитите за обтягане на руско-американските дипломатически отношения са грешка. Нима искаме да се прекъснат напълно дипломатическите отношения между Русия и САЩ? Като през ’60-те по време на Кубинската криза. И после какво?

Мисля, че не е в интерес на американския народ да има абсурдни руско-американски отношения. Какво искаме? Да минимизираме отношенията си като цяло?

Ние възприемаме и се отнасяме към САЩ като велика сила, с която искаме да установим много добро партньорство. Останалото са лъжи и измислици.

В САЩ използваха антируската карта вътрешнополитически цели в интерес на определени политически сили. Контактите на нашия посланик в САЩ са ограничени. Всяка среща се възприема като акт на шпионаж. Това не е ли безсмислица? Американският посланик Джон Тафт комуникира с правителството и представители на руски компании, без Москва да го спъва.

САЩ, нашите съседи в Арктика, развиват военната си дейност, която в нашите очи е заплаха за нас. Докато това, което правим ние, е с местен характер, онова, което САЩ правят в Аляска, е с глобален характер. Там се разработва противоракетна отбранителна система, която е един от най-сериозните проблеми на съвремието в сферата на сигурността. Това не е просто една отбранителна система, това е част от ядрения потенциал, доведен до периферията.

Това не е нещо, което предотвратява ядрена ракетна атака, а нещо, което свежда до минимум т. нар. ответен удар.

Това, което правим на островите и на брега, е с местен характер, то е свързано с възстановяването на инфраструктурата, за да се гарантира сигурността на корабоплаването в региона и наред с други неща.

Русия по никакъв начин не възнамерява да бъде във война или да се конкурира със САЩ, които харчат далеч повече от всяка друга страна за военни нужди.

Въпреки това Русия и САЩ са ядрени сили. Ние имаме специална отговорност пред целия свят, към международната общност за международната сигурност. Разбира се, колкото по-рано установим сътрудничество във военната сфера, толкова по-добре.

Руският президент заяви това на Международния форум “Арктика – територия на диалога” в Архангелск