Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОБВИНЕН: Светлозар Георгиев (вдясно) е председател на съдебния състав по делото срещу кандидат-депутата Веселин Марешки.
ОБВИНЕН: Светлозар Георгиев (вдясно) е председател на съдебния състав по делото срещу кандидат-депутата Веселин Марешки.

Дългогодишен съдия от Варненски окръжен съд бе обвинен в престъпление срещу правосъдието, защото поискал от прокурор да прекрати разследване поради маловажност.

Той е и председател на съдебния състав по делото срещу Веселин Марешки - собственик на политическия проект "Воля", който успя да влезе в парламента въпреки разследване срещу него за изнудване. На магистрата е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" от 3000 лв.

Според официалното съобщение специализираното звено "Антикорупция" към Софийски градски съд е привлякло като обвиняем съдия Светлозар Георгиев за това, че на 02. 12. 2016 г. в сградата на Съдебната палата в гр. Варна е склонявал прокурор от Районна прокуратура-Варна да наруши служебните си задължения по правораздаване.

Той подбуждал прокурора да вземе решение, противно на вътрешното му убеждение и доказателствата по делото и да прекрати разследване срещу извършител на престъпление по чл. 338, ал. 1 от НК. Мотивирал го е да приеме, че деянието е малозначително по смисъла на чл. 9, ал. 2 от НК, т.е. не е престъпление. Прокурорът не се е поддал на въздействието на съдията и е внесъл обвинителен акт срещу извършителя в Районен съд - Варна.

На 13 март - месец след като присъдата по спорния казус е влязла в сила, във Варна пристига цялото звено "Антикорупция" при СГС и събира всички писмени и гласни доказателства по случая. Седмица по-късно въз основа на същите е повдигнато и обвинението на съдията.

"В момента Светлозар Георгиев е в отпуск. Ние нямаме официално становище за случая, преди той да бъде изяснен и по него да има съдебно произнасяне", съобщи за "168 часа" пресаташето на Варненски окръжен съд Елена Кулева.

На 15 септември 2016 г. около 22 ч варненец, живеещ срещу областната дирекция на полицията в морската столица, се върнал от лов.

Паркирал колата си на улицата пред ОД МВР и извадил последователно самозарядната си ловна пушка "Ата" - законно притежавана, кал. 12 и багажа от собствената си "Лада Нива", с която бил на лов. От колата слязло и кучето му. Тъй като четириногият се изгубил от погледа на стопанина си, той се разсеял и прибрал част от нещата, забравяйки ловната пушка на капака на джипа.

Късно вечерта живеещият на метри варненец се сетил за пушката, отишъл да я прибере, но не я намерил. Междувременно покрай ОД МВР - Варна, през ул. "Сан Стефано" минал бившият зам.-началник на Четвърто РПУ. Той е пенсионер от години. Същият видял пушката и я взел със себе си.

На следващата сутрин изгубилият пушката подал сигнал в Първо РПУ за липсата й, а намерилият я - в Трето РПУ за находката. По случая е образувано производство за нарушаване на правилата за носене и съхранение на огнестрелно оръжие.

Именно тук според прокуратурата се появява съдия Светлозар Георгиев, който бил говорил в Съдебната палата във Варна с разследващия прокурор и му предложил да издаде постановление за прекратяване поради маловажност.

Развръзката на историята и как тя е свързана с делото за убийството и изнасилването на 13-годишната Александра от Провадия, четете в хартиения брой на изданиетол