Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Свикнала съм да съм в нейната страшна сянка. Гениална е, а добра или лоша, аз не съм Стоянка”, казва актрисата

“Тя има невероятен дух и е по-енергична от мен, зарежда ме със сила”, признава наследницата на звездата

Двайсет години след последната си театрална изява Мария Грубешлиева-Муки се завръща на сцената редом до майка си - легендарната Стоянка Мутафова.

Г-жа Стихийно бедствие и нейната наследница от дълго време се подготвят за партньорството си пред публиката, макар все още да не е ясна датата на премиерата на пиесата "Лудото семейство", която трябва да бъде поставена в театър "Сълза и смях".

"Не знам как се реших отново да играя. Прочетох сценария на спектакъла, много ми хареса и пожелах да опитам. Партнирам си с Ненчо Илчев и което е по-важно - с майка ми. Тя е колоритна вдовица, а моята роля е на нейна снаха, омъжена за сина й, изигран от Ненчо.

Очаквах, че ще ми бъде много трудно, но се чувствам повече от приятно по време на репетициите. Оказа се, че с майка ми

се разбираме повече на сцената,

отколкото в живота.

Това много ме изненада", признава пред "168 часа" Грубешлиева.

Стоянка Мутафова се хвърля с хъс в този нов проект, макар последните месеци да имаше сериозни здравословни проблеми, които притесниха всички. Дъщерята на 95-годишната звезда е категорична, че именно сега в работата с нея усеща още по-осезаемо огромния й талант, който иначе вижда през очите на нейната най-близка роднина.

"Не го казвам, защото ми е майка, но е гениална. Години наред съм до нея и знам колко е даровита, но сега още повече виждам на какво е способна. Двете се стиковаме много добре. Тя не ме критикува,

но не ме и хвали, защото

не е човек на ласкателствата.

Дава ми от време на време съвети, които са ми много полезни.

Да, малко ми е притеснено, че неминуемо ще ме сравняват с нея и вече го правят, и са го правили. Години наред съм била в нейната страшна сянка и някак приех всичко това и свикнах. В крайна сметка аз съм си аз, добра, лоша, не съм Стоянка Мутафова, аз съм Мария Грубешлиева", откровено споделя актрисата.

Тя е много щастлива и от своето партньорство с Ненчо Илчев, който по нейните думи е страхотен и на сцената, и извън нея.

"Той ме води в играта, защото е много фин, приятен човек и изключителен артист. Моите сцени с него са повече и в процеса на репетициите постепенно го опознавах. Притежава всички положителни качества, за да не ме потиска, а да ми дава сила", обяснява Мария.

За нея никак не е лесно все пак отново да влезе във форма, след като загърбва театъра преди цели двайсет години.

"Последно играх в една постановка на Николай Бинев "Приятна жена, цвете и северен прозорец". Тогава работех в Младежкия театър, но после напуснах по свое желание, защото се омъжих в Гърция Бракът не се оказа много успешен, но какво да се прави, завърнах се. Оттогава до този момент не бях получавала други предложения да играя пак. Сега обаче ми доставя удоволствие да го правя отново.

Истината е, че майка ми е по-енергична от мен. Тя изобщо не се изморява да репетира, а напротив. Разбира се, има доста по-голям тренинг от мен. На моменти се зареждам от нейната енергия.

Стремя се обаче да не я имитирам и да се откъсвам от нея,

за да не ме обвинят после в подражание.

Сложна е моята ситуация. Да не са й уроки, защото има невероятно силен дух. Излъчва страшна сила въпреки възрастта си. Има ли човек такъв дух, той устоява на годините, колкото и да тежат те", сигурна е Грубешлиева.

Кога ще започнат спектаклите и каква е връзката на Муки с 1 април, четете в хартиеното издание