Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Идеята е подобно на царя да има всенародно движение

БСП и ГЕРБ с готови схеми за реакция при евентуални протести

bTV за втори пореден път спря епизод на "Шоуто на Слави" тази вечер и пусна повторение на предаването от Йорданов ден с водещ тогава Иво Сиромахов. Това стана в нощта, когато бе анонсирано интервю с журналиста от Нова телевизия Васил Иванов, който пък изненадващо обяви, че напуска "Нова телевизия" заради системна цензура.

По време на повторението течеше надпис, че записаният час по-рано епизод няма да бъде излъчен, защото не отговаря на стандартите на телевизията. Решението на bTV предизвика бурна реакция в соицалните мрежи.

Точно в това шоу се чакаше огромен интерес, тъй като в него трябваше да гостува напусналият днес "Нова телевизия" разследващ журналист Васил Иванов, който трябваше да разкаже на Слави как е бил цензуриран.

След неговото съобщение във фейсбук обаче се появиха няколко срещуположни мнения, включително и на обвинената от него шефка на новините на Нова Дарина Сарелска. Също в социалните мрежи, тя обяви, че не е цензурирала Васил Иванов, а е "сложила прът в колелото на порочната журналистика". По-късно тя бе подкрепена от известната журналистка Миролюба Бенатова, която заяви, че не трябва да се прибързва с подкрепата към Васил Иванов, докато не се знае истината по случая.

Би Ти Ви най-вероятно ще все пак ще свали Слави Трифонов от екран, научи "168 часа" от източници в телевизията. Предаването му ще се гледа всеки път и ще се преценява ден за ден.

Затова екипът му има план Б - създаване на всенародно политическо движение, което да повтори бума на НДСВ от 2001 г. Това съобщиха пред "168 часа" запознати с кроежите на кръга около шоумена, чието предаване бе спряно в деня след изборите - понеделник, 27 март, от Би Ти Ви.

Поводът бе негова декларация, с която дава

ултиматум на

новите депутати

да започнат работа по въвеждането на мажоритарен вот. Ако ли не, Дългия се закани, че ще отиде на протести пред парламента, и намекна, че ще бъде последван от милионите, гласували за референдума.

Според сондажи на социологически агенции екипът на Трифонов не можел да се надява да привлече абсолютно всички, които са поискали мажоритарни избори. През ноември 2016 г. 2,5 млн. души казаха "да" на гласуването за личности, а не за кандидатури, спуснати от партиите.

"Не е сигурно, че всички тези хора ще подкрепят евентуален политически проект на "Шоуто на Слави", но е ясно, че има огромен потенциал. Много българи ще застанат зад каузата, че трябва да се възстанови справедливостта, да се възстанови държавността", обясни запознат. Според него Слави Трифонов с харизмата си може да бъде изразител на тази тенденция. Той бил

достатъчно отговорен, за да не подведе подкрепилите го

в един по същество политически референдум.

В екипа си давали сметка, че много хора не харесват шоумена, но го възприемат като алтернатива на статуквото и като новия спасител на България.

Освен това там вече се чудели дали шоуто не е остаряло и не е необходимо да се върви по друг път. Още повече че в предаването все повече се говори за политика.

Официално Слави Трифонов засега отрича, че ще прави политически проект, но по същия начин и Бойко Борисов дълго не признаваше, че ще създаде ГЕРБ. Да не говорим за царя, който изненада всички.

Близки до предаването твърдят, че ако то бъде спряно, екипът ще върви към варианта всенародно движение, подобно на това на царя от 2001 г.

Паралелно с това ще се нагнетява напрежение и с протести. Според политолози обаче зад шоуто не стои такава мобилизирана маса, каквато имаше по време на шествията от 2013-2014 г. Тогава Борисов обяви, че ако не били привържениците му, те едва ли са щели да бъдат толкова продължителни и масови.

От тази гледна точка е спорно дали спонтанните протести на шоуто ще издържат повече от няколко дни.

Любопитното е, че партиите вече са проучили и част от хората, които ходят на концертите на Слави Трифонов. Причината - не е изключено именно те да окупират Народното събрание.

"Това са хора, които се интересуват предимно от музика, трудно ще бъдат превърнати в професионални протестъри", твърди запознат.

Дори и да се стигне до някакви истерии, БСП и ГЕРБ вече имат разработени схеми за реакция, научи "168 часа". Те обявиха, че са за немския вариант на мажоритарна система. Което е модификация на смесената система и тя

няма нищо общо

с хардварианта,

предлаган от хората на Слави Трифонов.

При него най-общо в парламента ще попаднат само ГЕРБ, БСП и ДПС, категорични са политолозите. При немската система ще влязат и по-малките партии.

Протестиращите ще бъдат успокоени, че мажоритарна система ще има, и докато се разбере какви са разликите между двата типа, те ще се приберат по домовете си, смятат партийци.

Освен това БСП и ГЕРБ вече видяха ползите от мажоритарния вот на сегашните избори и че само печелят от него. От тази гледна точка е сигурно, че те ще имат интерес да го развият, но не по начина, предлаган от "Шоуто на Слави".