Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борисов благодари на министрите от втория си кабинет по време на предаването на властта на служебното правителство на Огнян Герджиков.
Борисов благодари на министрите от втория си кабинет по време на предаването на властта на служебното правителство на Огнян Герджиков.

Свикват новия парламент на 19 април. Симеонов зове ГЕРБ и БСП за широка коалиция

За Гергьовден да бъде предложено ново редовно правителство от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това предвиждат плановете на победителите от извънредните парламентарни избори.

Новоизбраното Народно събрание ще бъде свикано на 19 април, което е първата сряда след Великден - такива били намеренията както на парламентарните политически сили, така и на президента Румен Радев. Той вече обяви, че е готов максимално бързо да задейства процедурата по свикване на парламента и излъчване на ново редовно правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също не възнамерявал да се бави в съставянето на третия си кабинет. Във вторник и сряда той е в Малта за среща на ЕНП. Там би трябвало да получи съгласието на европейската десница, че може да се коалира с “Обединени патриоти”, в чийто състав е и “Атака”.

Борисов се прибира в София в четвъртък вечерта. Още за следващия ден са насрочени и първите му срещи за преговори по бъдещото правителство “Борисов 3”.

Първо лидерът на ГЕРБ ще разговаря със съпартийците си, а след това щели да започнат и совалки с потенциални партньори. Очаква се обаче всичко да е неофициално до началото на следващата седмица. Междувременно Корнелия Нинова гарантира, че Борисов ще получи спокойствие да реди кабинет и да го внесе в НС.

Лидерите на ГЕРБ и БСП да преглътнат егото си и да съставят широко коалиционно правителство със или без патриотите, призова ги пък съпредседателят “Обединени патриоти” Валери Симеонов. Ден по-рано той постави ултиматум на Борисов да се намалят драстично секциите в Турция, за да преговарят за кабинет.

“Най-сетне да се спре с това лично противоборство, с тази приличаща на сблъсък на футболни агитки надпревара между двете партии”, апелира Симеонов пред Фокус. И тогава нямало значение дали ще бъде коалиция, или програмен кабинет. Съпредседателят на патриотите предлага на Борисов и Нинова спешни срещи “за формирането на такова правителство, което ще бъде подкрепено с огромно мнозинство от над 200 души”.

Още не е ясно кой ще бъде шеф на парламента, след като Цецка Цачева бе изхвърлена чрез преференции.

Доста партийци сочат заместника на ГЕРБ Цветан Цветанов за естествен избор, но той е ангажиран с много обиколки в страната и чужбина. Вариант бил и Димитър Главчев, седнал в председателския стол по време на президентската кампания на Цачева.

Най-актуалната версия е постът да се предложи на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който бе зам.-шеф на НС предния мандат и е приет добре и от ГЕРБ, и от БСП.

Така би се скрепила подкрепата от патриотите за кабинета, а и ще отпадне дилемата кой да оглави Министерството на отбраната - отдавна спряганият Каракачанов или бившият шеф на Генщаба ген. Константин Попов, който хвърли оставка след избора на Радев за президент и вече е депутат от ГЕРБ.