Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене


Първият в света плавателен тунел вероятно ще бъде построен в Норвегия. Проектът е на архитектурното бюро Snohetta по поръчка на правителството и е за полуостров Стад.
Корабоплаването в Норвегия е свързано с особени трудности заради множеството фиорди, а районът на Стад се смята за един от най-опасните. Строежът на тунел освен че ще помогне за избягването на част от тях, ще пести и време. От Snohetta предлагат съоръжение с дължина 1,7 км, широчина 36 м и височина 49 м. През него ще могат да минават товарни и пътнически кораби. За реализирането на проекта ще е нужно да се извадят 3 млн. куб. м земна маса. Пропусквателната способност ще е между 70 и 120 кораба дневно. Ако проучванията минат по план, реализацията трябва да стартира през 2019-а и да приключи след 3 - 4 години. Изчисленията показват, че инвестицията в проекта ще е за около 254 милиона евро.
Очаква се след построяването си тунелът, който ще е на практика на точката на пресичане на Норвежко и Северно море, да се превърне и в туристическа атракция.