Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Вотът на поне 30-40% от изселниците отиде при партията на Доган

-  БСП с 3400 гласа нагоре, ГЕРБ - с 2000

Между 30 и 40 на сто от дошлите с автобуси от Турция в Кърджали са подкрепили ДПС. Това сочат първите анализи на местните партийни централи.

“Агитацията за ДОСТ в Турция беше тотална”, твърдят наши изселници, пристигнали с извънредните рейсове за изборите. В турските градове, където има големи колонии на нашенци,

дори бил пуснат

слух, че ДПС

е закрито

Инструкциите са били да гласуват за ДОСТ.

“Повечето изселници четат в интернет новини от България и са наясно какво се случва. Така че слухът не свърши работа”, разказваха пристигналите. Много от тях предпочели да се завърнат до родните си места, за да дадат вота си.

“Тук трудно могат да проследят как гласуваш. В България е демокрация, в Турция има чатал”, обясняваха хората.

Феноменът изборен туризъм този път излезе от границите на България. Избиратели от Турция са гласували и в 2 от секциите в Северна Гърция. Според българи, живеещи в южната ни съседка, в Комотини пристигнал автобус с избиратели, който преди това е бил върнат от българо-турската граница. Сайтът inkomotini.gr също съобщава за 30-ина избиратели от Турция, отишли да гласуват там.

В Александруполис

най-много са

гласували за ДОСТ

- 34. 31 гласа са за ГЕРБ, 20 - за БСП. В Комотини ДОСТ получава 32 гласа, колкото и ГЕРБ, ДПС - 5, БСП - 28.

Изненадващи резултати показаха и изборните секции в Турция. В тях гласуваха 33 047 души. 17 127 български изселници са дали вота си за ДОСТ. Въпреки очакванията за слабо представяне ДПС получава подкрепата на 11 692 избиратели в Турция.

“Всички тук са изненадани, след като в подкрепа на ДОСТ се включиха турската държава и изселнически дружества. Очакваше се смазваща преднина за ДОСТ, а ДПС постигна резултат, който тук всички определят като уникален заради ситуацията”, коментираха изселници.

Повече от половината избиратели, пристигнали в Кърджалийско, подкрепиха ДОСТ. Така

партията на

Местан стана

втора

политическа сила

в региона. ДОСТ получи гласовете на 18 718 избиратели, което е 21,59%. Не само автобусите и политическите послания обаче доведоха до тозирезултат.

Още в началото на март полицията иззе от склад в Кърджали 400 торбички с логото на ДОСТ, пълни с хранителни продукти.

От формацията обясниха, че подготвяли пакетите, за да бъдат раздадени след 26 март, но замълчаха по въпроса защо върху торбичките имаше и номера на ДОСТ в бюлетината.

В деня за размисъл пък в кърджалийското село Миладиново на местните бяха раздавани фиданки. За разлика от други части на България, където подобни предизборни подаръци биха изглеждали смешно, ситуацията в Кърджалийско е различна. В селата живеят предимно възрастни турци, за които дадената срещу фиданка или пакет храна дума е закон.

На този фон

ДПС успя да

си запази

първенството

в региона. То спечели 44,92 процента, или 38 940 гласа. В сравнение с парламентарните избори през 2014 г. обаче ДПС губи 21 000 гласа. По-голямата част от тях са се прелели в ДОСТ.

Но има и изтичане в друга посока. На тези парламентарни избори ГЕРБ бележи ръст с около 2000 гласа, БСП - с 3400.