Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ръководството на ГЕРБ в изборната нощ
Ръководството на ГЕРБ в изборната нощ

Бойко Борисов замина на конгрес на ЕНП в Малта заедно с Цветанов, до петък няма да се преговаря. Свикват 44-ото НС веднага след Великден

Цецка Цачева - втората в листата на ГЕРБ в Плевен, стана четвърта след пренареждането по преференции. Тя разменя мястото си с Владислав Николов, който е получил най-много предпочитания (5403). Така при очакваните 3 мандата за ГЕРБ в Плевен досегашната председателка на парламента остава извън него.

Ако водачът на плевенската листа Ивайло Московски отново влезе в правителството, това ще отвори място за Цачева в 44-ото народно събрание. След пренареждането Пламен Тачев запазва 3-ото си място в листата - той е втори по преференции (4533) след Николов.

Пренареждането в плевенската листа на ГЕРБ обаче изключва евентуалния избор на Цачева за председател на парламента. Дори Московски да бъде посочен за министър, той ще освободи депутатското си място едва след като вече е минала процедурата за избор на шеф на Народното събрание.

Затова усилено се търси друг политик за високия пост. Според запознати най-подходящ за него е съпредседателят на “Обединени патриоти” Красимир Каракачанов. Той се възприемал еднакво добре и от ГЕРБ, и от БСП. Изборът му ще потуши евентуалните нападки на социалистите, че освен изпълнителната власт победителите ще се натоварят и със законодателната.

Каракачанов вeче има 2-годишен опит като зам.-шеф на НС. При предишния мандат на ГЕРБ той упорито отказваше постове в изпълнителната власт, въпреки че е имал предложения за министър на отбраната.

Другият вариант е постът да бъде възложен на досегашния заместник на Цачева - Димитър Главчев от ГЕРБ. Той също се ползва с доверието на всички политически сили, а е представител на най-голямата.

Междувременно стана ясно, че до петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да преговаря с никого за коалиция. Нито пък ръководството на партията ще прави изявления. Причината - двамата заминаха за Малта на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), част от която е ГЕРБ. На най-високия форум на европейската десница, който тази година е от 27 до 30 март, ще са и другите двама зам.-председатели на ГЕРБ - кметовете Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, а също - и Томислав Дончев, Владислав Горанов, Делян Добрев, варненският градоначалник Иван Портних и евродепутатите от ГЕРБ.

В рамките на конгреса на ЕНП Борисов ще се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с други европейски лидери, сред които - председателят на ЕНП Жозеф Дол, генералният секретар на партията Антонио Лопес и председателят на Центъра за европейски изследвания “Вилфрид Мартенс” Микулаш Дзуринда. На конгреса ще се обсъжда бъдещето на Европа и ще се приемат резолюции за борбата с корупцията и незаконната миграция, за сигурност, отбрана и противодействие на ислямския екстремизъм, както и по европейския стълб на социалните права.

По закон новото Народно събрание ще бъде свикано от президента в едномесечен срок. Очаква се държавният глава Румен Радев да не чака изтичането му, а да насрочи учредителното заседание или между Цветница и Великден, или по-вероятно - веднага след Възкресение.