Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българска майка роди и откърми един от най-страшните терористи на всички времена. Четири десетилетия светът трепери от Антон Прудкин. В топкласацията на терора той мери ръст с имена като Карлос Чакала и Осама бен Ладен.

Роден е в Русе на 16 януари 1880 г. Баща му е украински солдат, участник в Руско-турската освободителна война. Антон завършва търговската гимназия в Свищов и морското училище в Николаев. Соленият вятър го запилява по далечни морета.

През 1903 г. Прудкин решава да потопи няколко европейски кораба в името на страдаща Македония. Набелязва унгарския “Вашкапу”, австрийския “Аполо”, германския “Темедас” и френския “Феликс Фресине”. Успява да прати на дъното само “Вашкапу”. Жертвите са 180.

През 1905 г. Прудкин снабдява с динамит арменски революционери за атентат срещу Абдул Хамид II. Кола бомба спира успоредно на неговата и експлодира. Земята почервенява от кръв, но султанът оцелява. “Може би от същия динамит, който съм пренесъл, е извършен атентатът в “Илдъза”, но това аз не знам”, вдига рамене Антон.

Когато избухва Първата световна война, Прудкин крои да потопи германските кораби “Гьобен” и “Бреслау”. Този план пропада, защото на 5 октомври 1915 г. е арестуван и осъден на доживотна тъмница. В затвора дели килия с Александър Стамболийски. Специалистът по взривове толкова се харесва на земеделеца, че като идва на власт, той го назначава за столичен градоначалник.

През декември 1919 г. има голяма транспортна стачка. По призив на БКП 25 000 души спират работа. Подкрепят ги миньорите от Перник и Бобов дол. Французите заявяват, че ако ситуацията не бъде овладяна, окупационният корпус ще се намеси. Изходът е бомба, решава градоначалникът Прудкин.

“И тогава аз приготвих снаряда - разказва той, - не да разруши, а шум да вдигне, и в една тъмна дъжделива нощ, придружен от Стоил Стефанов, частния секретар на министър Димитров, с явен риск за живота си отидох и сложих снаряда под жп моста при с. Надежда.”

Гръм разклаща моста и секва съня на близката столица. На другия ден стачниците са обвинени, че си служат с атентати, и протестът е смазан. “Така спасихме не само железниците, но и България от чуждата окупация”, хвали се майсторът бомбаджия.

На 3 март 1920 г. белогвардеецът Пьотър Рис трябва да изнесе сказка в софийския театър “Одеон”. Сутринта сградата е взривена по поръчка на блюстителя на реда Прудкин. Той лично изработва адската машина.

След преврата на 9 юни 1923 г. Антон Прудкин е арестуван. За атентата при Надежда получава доживотен затвор, а за “Одеон” е осъден на смърт. През 1930 г. смъртната присъда е заменена с доживотна, през 1936 г. терористът е помилван и освободен.

С каква задача отива във Варна Прудкин и каква е връзката му със съветското разузнаване, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства"