Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Димитър Кьосемариев
Снимка: Димитър Кьосемариев

Феноменът 11/11 е пренаредил листите на ГЕРБ в два от софийските многомандатни избирателни района. Пренареждането чрез преференции не засяга водачите на листите на ГЕРБ в 24-ти и 25-ти МИР в София, а поставените на второ място кандидати, сочат неофициални данни.

Според тях в 24 МИР в София единадесетият в листата на ГЕРБ Борислав Борисов измества втория - бившия конституционен съдия Георги Марков. Борисов, който е под номер 11, какъвто е и номерът на ГЕРБ в бюлетината, е получил над 4500 преференции, а Марков - 1259. За пренареждане на кандидатите в листата са нужни 7% от действителните гласове за съответната листа.

Разместване има и в листата на ГЕРБ в 25-и МИР. Там отново единадесетият - Христо Гаджев мести вторият - министърът на енергетиката в кабинета "Борисов 2" Теменужка Петкова. Гаджев има 5591 преференции, а Петкова - 484. Петкова обаче е и водач на листата на ГЕРБ в Търговище.

Цецка Цачева е разместена от четвъртия в плевенската листа - Владислав Николов. Той получава повече преференции, поради което ще влезе на нейно място. Освен ако водачът Ивайло Московски не стане министър и не освободи място за бившата шефка на парламента.

При официалното разпределение на мандатите ще стане ясно дали въпреки разместването Петкова, Марков и Цачева влизат в парламента.

Теменужка Петкова Снимка: Архив
Теменужка Петкова Снимка: Архив