Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият премиер на България е на път да се върне на власт, след като неговата десноцентристка партия спечели с неголяма преднина оспорваните избори. Това е знак, че българите все още виждат бъдещето си в Европейския съюз, пише в. "Ню Йорк таймс" по повод българския извънреден вот.

Вероятно това ще стане в коалиция със съюз от по-малки десни националистически партии. Социалистите, които се обявиха за по-тесни връзки с Русия и се зарекоха да блокират удължаване на санкциите на ЕС срещу Кремъл, не можаха да убедят достатъчно избиратели, че са най-добрата алтернатива и признаха поражението си, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Резултатът изглежда е разочарование за руския президент Владимир Путин, който се опита да използва разделенията в ЕС, за да засили влиянието на Русия, особено в страна като България, която беше един от най-близките съюзници на Съветския съюз", отбелязва американското издание.

То припомня, че България има 7,2 милиона жители и е член на ЕС от 10 години, а на НАТО - от 13, но продължава да поддържа близки културни връзки с Русия, балансирайки между Изтока и Запада.

За някои избиратели Борисов ще има стабилизираща роля и няма да отчужди Русия, въпреки че предишното му правителство подкрепяше членството в ЕС и НАТО и санкциите срещу Кремъл. В кампанията лидерът на ГЕРБ заяви, че е за по-прагматични връзки с Москва, изгодни и за двете страни, и се противопостави на флотилия на НАТО в Черно море, опасявайки се, че тя може да разгневи Москва, пише в заключение "Ню Йорк таймс".

Турските медии също изразяват разочарование от изборите в България. Според тях те са минали под знака на корупцията, социалното неравенство, ксенофобията и омразата към чужденците, пише сайтът "Хаберлер". Според изданието вотът се е характеризирал още с натиск, грубости и пречки към българските турци да упражнят правото си на глас.

Другите медии в южната ни съседка посочват попълването на декларации в деня на изборите от страна на двойните граждани в Турция като специално търсен ефект, за да се попречи на ДОСТ. "Невероятният номер с кирилицата" е заглавие във вестник "Дюня" по същата тема.

"Нареждането на ЦИК, дошло в в последния момент, за попълване на декларациите на кирилица, е основна причина за дългите опашки, недоволства, припаднали от чакане хора", пише Ихляс хабер ажансъ. Според агенцията служители в секциите нарочно пречели на избирателите да гласуват.