Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За първи път в България 15 от най-добрите инструменталисти от най-елитните оперни театри в света ще предоставят празник за сетивата с концерта Виртуозите на Миланската скала в зала 1 на НДК на 27 март от 20 ч.

Събитието на сезона събира най-прочутите музиканти, които ще представят произведения от емблематични за италианската класика композитори.

 Програмата за предстоящото събитие включва перфектно селектирани композиции от Доницети, Рота, Паганини, Витали и Росини. Виртуозите от Ла Скала са елитни концертмайстори и солисти в оркестъра към миланския оперен театър и филхармония, които обикновено концертират без диригент.

Гостуването им в София е второто от цяла поредица класически събития, планирани от организаторите, след успеха на спектакъла „Духът на Паганини“ с Марио Хосен през ноември.

В България прочутите Виртуози от Ла Скала идват с водач и соло цигулка Франческо Де Анджелис. Световно признат и еднакво обичан от критиката и публиката, Де Анджелис впечатлява със силно разпознаваемия си романтичен стил, съчетан с Bel canto елементите и взискателността на средноевропейската инструментална школа. Той свири на Poggi 1969 и е концертмайстор в миланската Ла Скала от 1998 година. Заявка за ярко присъствие на 27 март прави и Сандро Лафранкини – солист на виолончелото. Той идва от семейство на музиканти и свири от шестгодишен. През 1999 година Лафранкини става водещ виолончелист и концертмайстор в Ла Скала, какъвто е бил и неговият баща. Той идва в София с историческото си чело Carlo Antonio Thestor от 1730.

Фантастичните музиканти от оркестъра на Миланската скала, създаден през 1778 година, представят неповторимия си, изискан музикален стил от поколение на поколение в най-реномираните световни оперни театри като Ла Скала, виенската Музикферайн, операта в Рига, Театро Гранде Петручели и много други.

Виртуозите имат над 200 концерта годишно, част от които с благотворителна дейност, други - с образователна цел - да популяризират класическата музика сред младите хора.