Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Абу Изадин, чието име е Тревър Ричард, е съден за тероризъм, познат на властите като говорител на “Ал Гураба” и с опити да стане част от ИДИЛ

Петима загинали и четиридесет ранени - това е равносметката след терористичната атака в Лондон в късния следобед в сряда, 22 март. Тогава мъж се вряза с автомобила си в пешеходци на моста “Уестминстър”, след което се насочи към парламента на Великобритания, където се блъсна в загражденията. Сред жертвите са трима прегазени, самият терорист и наръганият 48-годишен полицай Кийт Палмър, изпълнявал 15 години служебния си дълг.

Кийт Палмър
Кийт Палмър

По първоначална информация е ставало дума за един нападател с азиатски черти на средна възраст. Според британския в. "Индипендънт" заподозреният виновник вероятно се казва Абу Изадин, чието име е Тревър Ричард Брукс. Той е роден през 1975 г., като

през 2006-а е съден

за разпространяване

на тероризъм

и е признат за виновен през 2008-а. Година по-късно тойвлиза в затвор за близо 5 г., като е обвинен в призоваване за атаки на Острова и в САЩ. На властите той е познат като говорител на ислямистката екстремистка организация “Ал Гураба”. Според някои медии Абу е правил опити в миналото да се присъедини към “Ислямска държава”. Според британски издания той

сe е радикализирал,

когато е бил само на 17 г.

По професия е електротехник, женен е и има три деца. Към днешна дата има данни за него в Шенгенската информационна система за сигурност. За последно е забелязан в края на 2015 г., когато е бил задържан от унгарската полиция във влак, пътуващ за Букурещ, Румъния, тъй като не е бил идентифициран.

ВИНОВНИКЪТ: Заподозреният Тревър Ричард Брукс бе ликвидиран от полицията край парламента.
ВИНОВНИКЪТ: Заподозреният Тревър Ричард Брукс бе ликвидиран от полицията край парламента.

Ясно е обаче едно - колата, в която е бил нападателя е наета в Бирмингам. Именно там късно вечерта и няколко часа след атаката в Лондон бяха арестувани няколко души при полицейска операция, продължила от 23 ч вечерта до 2 ч сутринта. Тя бе пряко свързана с нападението. Органите на реда блокирали няколко булеварда в Бирмингам, като в участъка се намира и фирмата, от която е взет автомобилът. Улиците вече са отворени за движение, но полицейското присъствие остава.

Атаката се случи точно една година след кървавото нападение на международното летище и метростанция “Молбек” в Брюксел, което отне живота на 32-ма души и рани над 300 други.

Минути след случилото се бе обявено извънредно положение в британския парламент. Всички, намиращи се в сградата, сред които журналисти и политици, бяха призовани да останат в сградата, докато полицията не се произнесе, че заплахата е отминала. Около 90 минути след инцидента полицията потвърди, че

“няма терористи в сградата” на парламента.

Междувременно бе спряна и една от най-големите атракции и символ на британската столица - “Окото на Лондон”. Виенското колело застина с немалко цивилни в кабинките.

Близо 20 часа след събитията в Лондон британската служба за вътрешно разузнаване МИ5 бе категорична, че е твърде рано да се каже дали става дума за тероризъм. В същото време полицията в Лондон съобщи, че третира инцидентите като терористични атаки, докато ситуацията не покаже друго.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, която бе “на сигурно място” по време на събитията, осъди случилото се и подчерта, че то неслучайно е било насочено срещу парламента. В сряда вечерта Мей настоя парламентът да заседава както обикновено в четвъртък сутринта и призова страната да продължи напред. Премиерът допълни: “Ние всички ще продължим заедно напред, няма да се поддадем на тероризма и никога няма да позволим гласовете на омразата и злото да ни разединят”.

Шотландският парламент в сряда

прекъсна дебатите си по въпроса за нов референдум за независимост

след нападението край британския парламент. Шотландският парламент разглеждаше въпроса за нов референдум за независимост от Великобритания след решението за Брекзит. Председателят му Кен Макинтош обяви, че заседанието се прекъсва след новините за атаката в Лондон. За да се инициира допитването, има нужда от одобрението на регионалния парламент в Единбург. Британският премиер Тереза Мей вече се обяви против допитването.

Първи за детайли около трагичните събития в Лондон съобщиха очевидци на случващото се. Те разказаха за “пешеходци, хвърчащи като кегли за боулинг”, след като чули силен трясък и видели разбитата кола. Други разказаха за пострадала жена, която е паднала във водите на Темза. За нея по-късно британските медии информираха, че е жива.

От посолството ни във Великобритания информираха, че няма пострадали българи.

Съвсем логично, световните лидери побързаха да осъдят нападението срещу “Уестминстър” и да предложат подкрепата си на Великобритания.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че е бил информиран от американските служби за случващото се, а Държавният департамент обяви, че има готовност да окаже консулски услуги на американските граждани. Френският президент Франсоа Оланд отправи призив за предприемане на действия. “Всички сме притеснени от тероризма. Франция, която беше силно засегната, знае как страдат днес британците. Ясно е, че

на европейско ниво и дори отвъд него ние трябва

да се организираме”,

отбеляза Оланд в сряда. Съпричастността на Франция бе показана и малко по-късно, като в знак на солидарност с жертвите на атаката бяха изгасени светлините на Айфеловата кула. В същото време германският канцлер Ангела Меркел изрази своята тъга от проявената жестокост. Тя заяви, че нейните мисли са “с британските приятели и с всички хора в Лондон” и допълни: “Макар че причината за тези действия все още не е ясна, аз потвърждавам, че Германия и нейните граждани остават твърдо и решително до британците в борбата срещу всички форми на тероризъм”.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск бе категоричен, че Европа “остава твърдо” до Обединеното кралство.

В четвъртък по улиците на Лондон патрулираха повече въоръжени полицаи от обичайното.