Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лаура Ескивел е име, което няма нужда от представяне. Тя отдавна се е наложила като една от най-ярките представители на магическия реализъм. Новата й книга "Лупита обичаше да глади" първоначално ни завладява с тежки картини от съвременно Мексико - наркодилъри, убийства, корупция, алкохолизъм... Но както във всички книги на Ескивел ежедневието неизменно се слива със свръхестественото. А когато се намесят шамани, жрици и тайни духовни общества, дори опрощаването на най-големите грехове звучи възможно.

А главната героиня Лупита има множество грехове. Дори и заглавието да може да ни заблуди първоначално, че това е някаква семейна сага, всъщност се оказва, че чрез живота на една пропаднала полицайка, затънала в алкохол и наркотици и виновна за неволното убийство на собстевното си дете, Ескивел всъщност разказва историята на греховете на Мексико. Авторката открито критикува корумпираните управници, довели страната до ужасяващо положение, но освен това не спестява и негативното си мнение към цялото ни общество без ценности, отдало се на консуматорско съществуване и забравило напълно духовното израстване и прекланянето пред природата.

Ескивел ни повежда на едно тежко пътеществие за изкупване на греховете, към пречистване на тялото и душата, за да достигнем до нивото, на което да повярваме от сърце, че е възможно да превъзмогнем всичките си вътрешни демони.