Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здравината на костите зависи от навиците в храненето и начина на живот. Ето откъде идват вредите за костното здраве според американското издание WebMD:

1. Ядете много сол

Колкото повече сол влиза в организма, толкова повече калций се губи, а той е важен за костите. Храни като чипс, сирене, сухи колбаси и др. са твърде солени. Все пак солта не бива да се изхвърля съвсем от менюто, но дневният прием на натрий да е 2-3 грама.

2. Заседяване пред телевизора

Да киснеш пред телевизора (и компютъра) по цял ден, сериозно вреди на костите. Обездвижваш се, костната система се нуждае от всекидневна физическа активност.

3. Дълго каране на велосипед

Да пътуваш за работа с колело и да правиш дълги велопреходи, е полезно за мускулите, белия дроб и сърцето, но не и за костите. Те стават по-плътни с ходене, тичане и катерене, не с въртене на педали. Така че редувайте колелото с тенис, танци и плуване (съпротивлението на водата е особено полезно за костите).

4. Малко слънчеви бани

Ако се застоявате на закрито, затруднявате синтеза на важния за костите витамин D. Той се образува на припек върху открити части от кожата - 15-ина минути на ден стигат. Нека лекар да прецени нужно ли е да пиете витамин D на хапчета.

5. Много алкохол

В приятна компания още едно питие е добре дошло за настроението, но не и за костите. Алкохолът нарушава обмяната на калция. Пийте по 1 питие на ден за жените и до 2 питиета за мъжете.

6. Прекаляване с тонизиращи

Ако се пият големи количества газирани напитки като кока-кола, костите губят плътност заради кофеина и фосфора в тях. Вредно е и да се пият газирани напитки вместо мляко, в което има калций. Кафето и чаят също отнемат от калция в костите.

7. Ядене на трици с мляко

Да се ядат пшенични трици, е здравословно. Но ако ги комбинирате с мляко, усвоявате по-малко калций. Това важи и за яденето на хляб. Ако ядете само трици обаче и вземате калций като добавка, да има поне 2 часа разлика.

8. Пушене

Вдишваният цигарен дим пречи на образуването на костна тъкан. Колкото по-дълъг стаж на пушач имате, толкова по-зле.

9. Лекарства

Някои лекарства, приемани дълго време, отслабват костите. Сред тях са кортикостероидите при артрит, болест на Крон, астма, лупус и др.

10. Поднормено тегло

Прекалено слабите хора - с индекс под 18,5, губят костна плътност. Нужен е прием на калций.

11. Падания

С възрастта паданията стават все по-опасни. Счупената кост на стар човек зараства дълго и е причина за залежаване, от което се излиза трудно.