Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трябва много внимателно да се помисли кога и при какви условия да се кани Путин, каза Плевнелиев. Снимка: Би Ти Ви
Трябва много внимателно да се помисли кога и при какви условия да се кани Путин, каза Плевнелиев. Снимка: Би Ти Ви

Трябва много внимателно да се помисли кога и при какви условия да се кани Путин, каза бившият президент

Там съм и виждам какво се случва, каза бившият президент Росен Плевнелиев по Би Ти Ви по повод скандала за София техпарк. Плевнелиев има офис в парка.

По повод обвиненията на бизнесмена Ивайло Пенчев Плевнелиев каза, че е направена първата фаза на високотехнологичен проект. Не виждам как проектът може да е на минус. Когато се говори за кражба трябва да има конкретни аргументи. Виждам три проблема. Има забава в реализацията на втората фаза. Виждаме спор между ръководството на София техпарк и прекрасна българска компания. Не му отива на ръководството на техпарка да налага невероятни глоби и да се кара с първия си голям наемател. Ръководството, което си отиде, не разбра, че София техпарк не са тухли и керемиди, а иновационна екосистема. Новото ръководство трябва да се отвори към всички потенциални наематели, инвеститори и да го направят по най-прозрачен начин.

На въпрос на водещата дали има амбиции да бъде отново президент Плевнелиев отговори - сега нямам амбиции за президент, но не съм ги изключил със своето ясно послание - няма да има втори мандат веднага след първия, което не означава, че не може да има по принцип.

Запитан от водещата за коментар на думите на президента Румен Радев, че е вероятно руският президент Владимир Путин да дойде догодина у нас, когато се навършват 140 години от освобождението на България Плевнелиев каза, че догодина България ще е председател на ЕС и трябва много внимателно да помисли кога и при какви условия и с какви очаквани резултати да покани руския президент. Според бившия президент в ситуацията, при която Русия се опитва да раздели ЕС всяко посещение на руския президент в една или друга държава в момента е проблемно.

Три от тезите на президента Радев ме притесняват, каза Плевнелиев. Тезата с Крим, където де юре така, пък де факто руски и в крайна сметка Русия е забила своето знаме в Крим - тази теза е проблемна. Втората теза е свързана, че това, че в България трябва да се застъпим, че санкциите срещу Русия не работят, това не е така. Третата теза е свързана с като че ли убягващия на всички нас дебат от гледна точка на предстоящите избори за справедливостта в държавата. На президента Радев много му отива и аз подкрепям всяко негово усилие в тази посока. Но виждам как темата се измества и ми се ще той да върне нещата обратно в центъра. Нали очаквахме че изборите ще са не по темата за криворазбрания национализъм, а по темата за справедливостта в държавата. Надявам се президентът Радев в следващите дни да върне темата за справедливостта и партиите да поемат конкретен ангажимент, каза Плевнелиев.