Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Казват, че живеем в ерата на фалшивите новини, но въпреки че може би става все по-влиятелна и безсрамна, дезинформацията не е ново явление за България.

У нас предизборно избухна скандалът между Бойко Борисов и Елена Йончева за 2 млн. лева, отпуснати през 2010 г. с постановление на Министерския съвет. Засега не е ясно точно с каква цел са дадени парите, но привържениците на двете основни политически сили у нас имат широк хоризонт за всякакви спекулации.

Експремиерът обяви публично, че сериозната сума е платена за интервюта на Йончева, намеквайки загадъчно за някакви "френски болести". Тя на свой ред отрече да е ползвала държавни средства и заяви, че ще го съди за клевета.

Случаят се усложни допълнително и от информацията, че се касае за държавна тайна. В същото време продуценти и оператори все пак разказаха, че в миналото, работейки с известната журналистка е са получавали хонорари от Министерския съвет.

Но не уточниха подробности за тези проекти. Телевизионният оператор Иван Обрейков потвърди казаното ден по-рано от продуцента Александър Методиев, че филми на журналистката и днешна кандидатка за депутат от БСП Елена Йончева са били индиректно финансирани от Българската национална телевизия.

Това се отнася за няколко нейни филма от периода 1994-1997 г., каза Обрейков пред Клуб Z. По-рано пред същото издание продуцентът Александър Методиев заяви, че е работил с Йончева и тя е взимала държавни средства за репортажите си.

Неговата фирма "Радиовижън" давала пари на сегашната кандидат-депутатка, които после националната телевизия възстановявала с рекламно време.

Той призна, че не помни точно какъв е бил личният хонорар за Йончева, но за предаване получавали тогава 10 000 долара, 90% отивали като бюджет за телевизионерката.

"Имах една среща с покойния Хачо Бояджиев (директор на БНТ по това време), който ни направи с моя съдружник страхотен скандал, че толкова малко пари плащаме на г-жа Йончева,

и нареди да дадем допълнително 40 000 лв. Ние веднага ги изплатихме, разбира се. Естествено, си ги получихме след това от телевизията", разказа продуцентът.

Йончева не само отхвърли твърденията му, а и заяви, че въобще не го познава.

От спора стана ясно още, че става дума за командировка в Сомалия през 2009 г. по същото време, когато там е имало наши сънародници, отвлечени от местни пирати.

Може само да се предполага дали държавните пари са дадени за откуп, или за някакви други цели, свързани с работата на Йончева и нейния оператор в размирната африканска страна.

Истината може би ще стане ясна на евентуално съдебно дело за клевета срещу Борисов след изборите. Когато обаче скандалът вече ще е свършил своята работа...

Бившата ни посланичка в САЩ, която бе заловена на летището във Варшава с незаплатена козметика, също се обяви за жертва на дезинформацията.

“В последната седмица

името ми е замесено в дезинформационен скандал, за чиято ожесточеност и мащаб се оказах неподготвена”, бе цитирана да казва тя непосредствено след новината.

Фактите по случая не говорят в нейна полза, но щом и тя си позволи да намеси фалшивите новини, то явно проблемът с тях е сериозен.

Кои са най-големите скандали с фалшиви новини в българската история, четете в печатното издание