Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Каква е българската връзка между знаменития германски режисьор Фриц Ланг, серийния убиец Петер Кюртен и единствената жена и първи учен, носител на Нобелова награда в две различни области на науката - физика и химия, Мария Кюри? Отговорът е най-добрият немскоезичен актьор за 2015 г., роден в Пловдив - Самуел Финци.

Многообразният талант на сина на Ицхак Финци проличава в две от най-любопитните ленти от програмата на 21-ия “София филм фест” - “Фриц Ланг” на Гордиан Мауг и “Мария Кюри” на Мари Ноел. В продукциите играта на 51-годишния актьор се откроява допълнително с блестящо владеене на немски и френски език.

За лентата "Фриц Ланг", която се основава върху действителни моменти от биографията на иконата на световното кино и един от пионерите на научната фантастика, Финци успява да изрази бруталността и престъпния ум на страховития убиец Петер Кюртен.

Продукцията на Мауг разказва за онзи епизод от живота на великия режисьор, когато през 1930 година той зарязва бляскавото си ежедневие в Берлин, за да се потопи в ужаса, който е сковал по това време Дюселдорф.

В търсене на разтърсващ материал за първия си звуков филм Ланг е привлечен от зловещата мистерия, която се опитва да разплете тогава известният детектив инспектор Генат. Така създателят на шедьовъра "Нибелунгите" започва да следи отблизо разследването на жестоките серийни убийства, извършвани от Петер Кюртен. Неусетно обаче събитията увличат Ланг в капана на собственото му минало и изненадващи кошмари се уреждат с роля в страховития сюжет на неговия филм "М" ("Убиец сред нас").

Няма друг престъпник в историята, който да е причинявал такъв жесток терор и да е събуждал такава паника у хората между двете световни войни, като Петер Кюртен. Тогава той е сравняван с Джак Изкормвача и се сдобива с прозвището Вампира от Дюселдорф. Обвинен е в девет убийства и седем опита за такива. Действията му са чудовищни, а жертвите му са предимно невинни деца, но умът му е бистър и здрав. Поне за това свидетелстват повечето специалисти в Германия от онова време. Според тях Кюртен е бил "напълно отговорен за действията си по време на извършването им", което прави образа му още по-зловещ и отблъскващ. На 2 юли 1932 г. малко преди да се запъти към гилотината, издигната в двора на затвора “Клингелпуц”, той се обръща към затворническия психиатър с въпроса: "Кажете ми, когато отрежат главата ми, дали ще мога да чуя, макар и за малко, звука от собствената си кръв, която избликва от врата ми?" Минута по-късно добавя: "Това би било удоволствието, слагащо край на всички удоволствия."

Всеки сам може да си отговори колко тежка задача за един артист е да се потопи в тези крайно ужасяващи мисли, но пък след един такъв зловещ персонаж Самуел Финци има удоволствието да скочи в друг, който го изпраща в компанията на една от най-великите жени в историята.

Филмът с неговото участие "Мария Кюри" печели на режисьорката Мари Ноел приз на Баварските филмови награди 2017 и се фокусира върху осемте години между двете нобелови отличия на полската и френска физичка и химичка.

В главните роли пред камерата влизат Каролина Грушка и Чарлс Берлинг като Пиер Кюри.

Химията между Мария Склодовска и нейния съпруг Пиер се получава от първата им среща над колбите. Двамата се запознават, след като тя получава поръчка за изследвания в сферата на магнетизма, за която се нуждае от лаборатория, а френският физик разполага с такава. Само две години са им необходими, за да си разменят брачни халки. Двамата се превръщат в перфектен научен тандем, макар отначало да се стремят да работят по различни проекти.

През 1902 г. Кюри обявява, че е открила нов елемент - радий, и го доказва, като показва дециграм от него. Така на следващата година получава заедно със съпруга си и с френския физик Анри Бекерел Нобелова награда за физика за работата им по радиоактивността.

С парите семейството, естествено, финансира следващите си изследвания. През 1904 година се ражда и втората им дъщеричка - Ева, а две години по-късно Мария получава жесток шамар от съдбата.

Тя губи любимия мъж, верния партньор, съветник и приятел. Пиер се подхлъзва, попада под бързо движеща се карета и се прощава с живота под копитата на изплашените коне. Огромното страдание на опечалената вдовица може да бъде задушено единствено с работа, затова тя приема да стане първата жена професор, преподавала в Сорбоната.

В онзи период Кюри се опълчва срещу доминираната от мъже академична общност във Франция. Това не й попречва през 1911 г. тя да запише историческото си постижение преди всяка друга дама и преди всеки друг учен, като получава втора Нобелова награда за химия заради откритието на радия и плутония.

И до днес Кюри е не само единствената жена, но и първият от двамата нобелови лауреати, на които са присъдени награди в две различни области на науката. След нея това постига само Лайнъс Полинг. Тя е известна и с това, че не взима никакви предпазни мерки в работата си, често носи проби в джобовете си, а освен всичко носи на гърдите си ампула с радий като талисман.

"Възхищавам се на Мария Кюри и свободния й дух. В онези години тя не се е интересувала от никакви правила. Мария Кюри винаги се е фокусирала върху проблемите, които е смятала за значими. Правейки това,

Кюри е останала напълно вярна на себе си

Всички ние можем да научим нещо от нея. Изумително е, че е имала смелостта да го прави, особено във времена, когато всичко е било много по-трудно, отколкото е днес", споделя режисьорката Мари Ноел.

Филмът "Мария Кюри" ще се прожектира на 21 март в Културен център G8 и на 26 март в Дома на киното.