Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В “Лудогорец Арена” сервират вино и уиски на корем.

 “Българска армия” на ЦСКА има най-богатия музей с трофеи на Стоичков

 На “Герена” - най-евтини карти и специален паркинг.

Да стъпиш на митичния "Анфийлд" в Англия и да гледаш великия “Ливърпул” е привилегия за всеки футболен фен. Но и да си зрител на шампионския мач на “Лудогорец Арена” в Разград също е незабравимо изживяване. Всяко от популярните спортни съоръжения се старае да предостави на феновете си максимално завладяваща атмосфера и да ги поглези с впечатляващи удобства.

"168 часа" провери за какви точно екстри става въпрос, както и колко трябва да платят феновете в чужбина и у нас, за да гледат на живо любимия отбор. Оказва се, че най-евтиният билет за "Анфийлд" е 65 паунда, или 140 лева, което е 8 пъти повече от най-скъпия билет за "Лудогорец Арена".

Удобствата, които предлагат в Англия, определено са на много високо ниво, но колегите им от "Лудогорец" почти не изостават. "Левски" и ЦСКА, които предоставят ВИП пропуски на твърде високи цени, също опитват да настигнат първенците в класацията на лукса, но все още са далеч от нивото на стадионите в Разград и Ливърпул.

На един от най-модерните стадиони в България - "Лудогорец Арена", с капацитет от едва 8808 седящи места, знаят как да глезят своите гости. За ВИП ложата не се продават билети, тъй като там се влиза единствено с покани. Тя е за 104 човека, а гостите се настаняват в удобни кожени кресла и получават брошури със съставите на двата отбора. Обслужването е на много високо ниво и на посетителите се предлагат изискано уиски, бяло или червено вино и ядки, като няма ограничение в консумацията.

"На разположение на всички специални гости са охрана, кетъринг, няколко големи телевизора с пряко предаване на мача, на които могат да се гледат повторенията на спорни ситуации, и паркинг със 120 места", разкри за в. "168 часа" Ангел Петричев - изпълнителен директор на "Лудогорец".

Абонаментна карта за домакинските мачове на “зелено-белите” варира от 315 лева за централната трибуна, намираща се под ВИП ложите, до 170 лв. за сектор "Моци". В замяна феновете имат достъп до щандове с храни и напитки. Един от най-ярките поддръжници на отбора споделя, че в Разград не разполагат с музей на тима и богата история, но базата на “орлите” е мястото, където всеки желаещ може да разгледа отблизо купите, спечелени досега, и да се снима с любимия футболист.

"Лудогорец Арена" определено разполага с доста удобства, но има и минуси, които не се харесват на повечето фенове. "Недостатък е, че липсват козирки и за другите сектори. Когато вали, е доста некомфортно", заяви фен на отбора.

На 3000 км по въздух от Разград се намира стадион "Анфийлд". На цена от около 2000 лева за ВИП карта там също глезят специалните си гости с изискано уиски и червен хайвер. Подобно на "Лудогорец Арена", на "Анфийлд" разполагат с удобна ВИП зона с всевъзможни удобства.

Няма как да не отбележим възможността за обиколка на стадиона, която се случва с някоя от легендите на "Ливърпул". Така феновете не само научават интересни факти за историята на клуба и стадиона, но и се наслаждават на чаша кафе и обяд в компанията на звезди от отбора, каквито са Фил Нийл, Алън Кенеди, Джон Алдридж.

Всичко това струва 85 паунда, което се равнява на 194 лева, за възрастни и 45 паунда за деца (102 лева).

В София - на стадион "Българска армия", феновете също могат да се насладят на обиколка, но в малко по-скромна атмосфера. Музеят на славата на ЦСКА е един от най-богатите спортни музеи в Европа. Събрал е безброй трофеи и медали от над 28 вида спорт.

Там може да се види реплика от Златната топка на Христо Стоичков от 1994 г. и “Златната обувк”а за голмайстор на Европа с 38 гола за ЦСКА за сезон 1989/1990 .

Клубът предлага и абонаментни карти за желаещите да подкрепят отбора на всички мачове. Картата за сектор “В” е 200 лв., а тази за ВИП секторa е на цена от 2000 лв. В нея е включена среща с един от треньорите и двама от футболистите при всеки домакински мач. Билетите за един мач са на почти еднаква цена за всички срещи от българското първенство - между 5 и 20 лева.

Желаещите да посещават целогодишно мачовете на футболен клуб "Левски" трябва да приготвят между 100 и 160 лева за всички сектори, а пропускът за ВИП ложата с включено паркомясто е 1120 лв. Тази цена също се доближава до абонаментните карти за "Анфийлд", но екстрите, с които разполагат на “Герена” съвсем не могат да се сравнят с тези на Ливърпул.

Въпреки това там също умеят да предразполагат своите ВИП посетители. Има няколко ВИП бокса - всеки от тях за по 12 човека, оборудвани с кетъринг, климатик, телевизор с всички канали и специален паркинг за 70 коли, който е със засилена охрана.

Слизайки на терена, имаме възможност да разберем нещо повече и за тревното покритие на стадионите. Независимо дали футболистите играят на "Анфийлд", "Българска армия", "Герена" или "Лудогорец Арена", те стъпват на трева от висок клас.

В Ливърпул са заложили на естествено тревно покритие с изкуствени добавки, което е вдълбано на 20 см дълбочина. На "Българска армия" отскоро разполагат с тревно покритие от Холандия, а на "Герена" разчитат на естествена немска тревна настилка.

На стадион "Лудогорец Арена" разградчани могат вече шеста година да се похвалят с тревно покритие, донесено в хладилни камиони от Гърция. Друго основно предимство на стадиона от Североизточния край на България е отоплителната система, която нe позволява на снежната покривка да се задържи върху тревната площ.

Останалите стадиони в България правят всичко възможно да се доближат до удобствата, които предлагат именитите им съперници. Феновете оценяват това подобаващо, но все още има много какво да се желае.

Въпреки че от средата на 2016 г. стадион "Лазур" в Бургас е обявен за продан, той е едно от съоръженията със сравнително добра база - козирки над два от секторите, което се явява голямо удобство за феновете, както и осигуряване на възможно най-безпроблемно изпълняване на задълженията на всички журналисти - 11 кабини, оборудвани с пултове и монитори.

Друг български стадион, който се доближава до по-високо категоризираните, е този в Ловеч. Съоръжението на футболен клуб "Литекс" е и единственият закрит стадион в България и има възможност да приема мачове от европейските клубни турнири и на националния отбор. Архитекти и строители сътворяват истински подвиг, след като едва за 48 дни успяват да преобразят административната част и три от секторите. Сегашният капацитет на стадиона е 8100 седящи места.