Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Простреляният на 9 март екскмет на Овчеполци Трендафил Шарков е бил обвиняван, че е откраднал от съселяните си 2500 лв. за социални помощи и строеж на селската черква. Точно това става причина 525 души да поискат оставката му и разследване на дейността му чрез подписка, научи "168 часа".

Жители също така обвинявали бившия кмет, че се държал като феодал, движел се с охрана и налагал репресии срещу отделни хора, които изказвали гласно своята позиция против неговото управление.
В подписката те обяснявали, че той отдавал общинска земя на определени фирми без конкурси, както и че е присвоил пари от продажбата на местния телеугоителен комплекс. Разследване така и не се състояло, а позицията на Шарков била категорична. Той заявил, че подписката е манипулирана и служи на нечисти интереси. Бившият кмет на пазарджишкото село Овчеполци бе прострелян миналият четвъртък в 18,30 часа.

Според полицията мъж от селото го пресрещнал пред дома му, стрелял с пистолет и избягал, като ранил Шарков в бедрото. Раненият сам се обадил на 112 и на брат си. Закаран е с линейка в болница, където е установено, че куршумът е влязъл през вътрешната част на бедрото му и е преминал на милиметри от важна артерия, снабдяваща целия крайник с кръв. Това го е спасило от по-тежки последствия.

Трендафил обаче разпознал много добре стрелеца. Това бил 67-годишният Николай Дачев, по-известен като Кольо Левачката. Той е родом от Овчеполци, но в момента нямал постоянно местожителство. Бил обаче добре познат на полицията. Мъжът е лежал в затвора за различни престъпления, дори преди година намушкал друг свой съселянин в центъра на селото.

Допреди години рецидивистът живеел с брат си в наследен от родителите им имот. Брат му обаче го изгонил поради честите му криминални деяния. По думите на брата на бившия кмет - Петър, липсва точно определена причина за стрелбата. Инцидентът нямал общо с бизнеса, който въртели двамата, а именно отглеждането на американски расови коне.

Причина обаче явно е имало, тъй като от три дни стрелецът Николай разказвал пред съселяните си, че търси Шарков, за да го убие. Дачев продължава да се укрива и от него няма следа вече няколко дни.

"Това не притеснява по никакъв начин хората в селото. Те са спокойни и на мен лично никой не ми се е оплаквал, че изпитва някакъв страх за живота си. Вярвам, че съвсем скоро Николай ще бъде заловен", каза пред "168 часа" настоящият кмет на Овчеполци Костадин Карабончев.

Той обаче отказа коментар по разследването и дори заяви, че не познава лично Шарков. Това, което знаел, е, че простреляният в крака вече се чувствал добре и си е вкъщи.

“В момента Криминална и Охранителна полиция са по следите на Дачев. Той е обявен и за национално издирване. Ако не бъде открит до няколко дни,
ще разпространим снимката му по всички медии”, заяви пред "168 часа" говорителят на ОДМВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. За Николай към момента се знае, че скита сам, без храна и пари и е въоръжен. По характер бил агресивен, което го прави особено опасен.

По-потресаващ обаче се оказа случаят на друг рецидивист от същия регион. 60-годишният Владимир Геров от Пазарджик уби приятеля си по чашка Георги Илиев след битов скандал.

Кой спомогна за залавянето на убиеца и колко дни след случилото се го хванаха, четете в печатното издание на "168 часа".