Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-високият хонорар за написването на книга е предложен не на писател, а на семейство Обама и възлиза на 65 милиона долара. Договорът е сключен с гиганта "Пингуин рандъм хаус" и наистина не е само за една книга, а за две – по едно заглавие от всеки от съпрузите. Досега не е съществувало споразумение на такава стойност в историята на книгоиздаването.

За сравнение заплатата на Обама като президент е около 400 хиляди долара годишно, а общото му състояние възлиза на малко над 40 милиона. Така че сделката наистина е ужасно успешна за семейството, въпреки че се смята, че голяма част, ако не и цялата сума, ще отиде за благотворителност. Очаква се и двете книги да са автобиографични. Всъщност и двамата съпрузи имат в актива си заглавия – Барак цели две на политически теми, а Мишел едно със съвети за градинарство. Съвсем не е новост американският президент да бъде помолен да напише биография, след като напусне Белия дом. Офертата към Бил Клинтън е била на стойност 15 милиона долара, а към Джордж Буш – 10 милиона.

Всъщност и самата Хилари печели доста солидни хонорари от публикуване на книги. Госпожа Клинтън има лично състояние от 45 милиона долара. Тя е автор на няколко политически заглавия, а за мемоарите си получава 8 милиона долара плюс още 14 милиона за второ заглавие с лични преживявания, озаглавено “Трудни решения”. Освен това Хилари разкрива, че печели доста добре и от речи, които изнася на различни конференции. Тя не отрича твърдението на журналистка от телевизия АВС, че за една своя реч печели пет пъти повече, отколкото е средната работна заплата в страната. Освен това като сенатор госпожа Клинтън е взимала 170 хиляди годишна заплата, а като държавен секретар – 190 хиляди долара.

В същото време най-печелившата писателка в света изпадна от класацията на сп. “Форбс” за милиардери. Състоянието на Джоан Роулинг бе оценявано на 1 милиард долара и всъщност британката е единственият автор, натрупал чак такава сума основно с писателски труд. В края на миналата година обаче тя изпадна от класацията, и то не заради друго, а заради благотворителност. Роулинг излезе от списъка на милиардерите, защото в последните години е изхарчила над 160 милиона долара за различни кампании. Основните й благотворителни пера са инициативи за изследване и откриване на лечение на множествената склероза, както и личната й организация “Лумос”, която подпомага деца без родители. Въпреки че вече официално не е милиардерка, Роулинг съвсем не може да се оплаче от липса на средства. Само за миналата година тя генерира лични приходи от 19 милиона долара и всъщност е на трето място в класацията на сп. “Форбс” за писателите с най-високи хонорари през 2016 г.

На първо място в същата класация е Джеймс Патерсън с приходи от 95 милиона само за 12 месеца назад. Той всъщност е абониран за първото място през последните години, защото успява да поддържа печалбите си. Днес общото му състояние възлиза на около 700 милиона. Патерсън е автор на някои от най-популярните криминални поредици, както и на няколко детско-юношески серии. Откакто през 1977 г. написва първия си роман, спечелил наградата „Едгар“ за дебют, от книгите му са продадени над 280 милиона екземпляра в света. Авторът дори влиза в рекордите на “Гинес” с 31 романа, заели първа позиция в класацията на “Ню Йорк таймс”. Най-известните му заглавия са “Завръщането на Паяка”, “Целуни момичетата” и поредицата за Алекс Крос. Патерсън също отделя големи средства за благотворителност – посветил се е на редица каузи в подкрепа на четенето. Дарил е над един милион долара на независими малки книжарници в САЩ.

На второ място в класацията на сп. “Форбс” за най-добре припечелил писател миналата година е Джеф Кини. Той успява да изкара 19,5 милиона за дванайсет месеца. Авторът е нов в класацията, тъй като години наред е дизайнер на вестници и програмист, но след издаването на графичния роман “Дневникът на един дръндьо” се превръща в световен феномен и стои редом със Стивън Кинг, Джоан Роулинг и Джеймс Патерсън поне що се отнася до годишни приходи. За общото си състояние, което е едва 50 милиона долара, ще има да ги догонва. Все пак по всичко личи, че има шансове да го постигне, тъй като поредицата му вече е продадена с над 60 милиона копия по света и става още по-успешна. Освен това тя се филмира, като Джеф Кини е изпълнителен продуцент и дори се появява в епизодични роли.

Сред най-богатите писатели в света са и Паулу Коелю с 500 милиона общо състояние, както и Стивън Кинг с 400 милиона. Всъщност кралят на хорър романите продължава да генерира много добри приходи всяка година и никога не излиза от класациите на сп. “Форбс”. За 2016 г. е на пето място с 18 милиона актив.

Толкова е заработил и Джон Гришам, чието общо състояние възлиза на 300 милиона. Миналата година той дори написа благотворителен роман, всички приходи от продажбата на който отиват за фондация, разработваща ултразвуковата терапия за лечение на рак. Главният герой в “Туморът” не е адвокат, а 35-годишен мъж с рак на мозъка, който се подлага на лечение с високоинтензивен фокусиран ултразвук. Авторът е категоричен, че популяризирането на терапията ще убеди все повече хора да изберат този много по-щадящ и иновативен метод на лечение.

По 15 милиона долара са изкарали през 2016 г. Даниел Стийл и Нора Робъртс. И двете от години не излизат от класацията на сп. “Форбс” и издават по няколко заглавия на година, разбира се, с помощта на огромните си екипи. В общото състояние Стийл изпреварва малко Робъртс. Двете имат съответно 385 милиона и 350 милиона. Но всяка може да се похвали с над 800 милиона продадени копия в света.

През последните години сред най-печелившите автори се нареди и скандалната Е. Л. Джеймс, авторката на поредицата “Петдесет нюанса сиво“, която много от критиците изобщо не одобряват. Тя обаче разчита на мнението, разбира се, и на парите, на читателите си и генерира около 14 милиона годишно. Общото й състояние вече е 80 милиона.

Свежо попълнение сред най-богатите е Паула Хокинс, написала трилъра “Момичето от влака”. Със сигурност за предишните петнайсет години работа като журналист тя едва ли е изкарала общо повече от приходите, натрупани след излизането на романа й – а именно 10 милиона долара. Родена и израснала в Зимбабве, тя по-късно отива да живее в Англия, където следва икономика, политика и философия в Оксфорд, а по-късно започва да работи като бизнес репортер за "Таймс". Дори има написана книга със съвети как дамите да пестят.

Сред най-успешните писатели през последните години неизменно се нареждат и авторите на романи за подрастващи Джон Грийн, написал “Вината в нашите звезди”, “Къде си, Аляска?” , както и едва 28-годишната Вероника Рот, създала поредицата “Дивергенти”. През 2016 г. и двамата са изкарали по 10 милиона долара.