Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турция ще даде силен отговор на неприемливото според нея отношение на холандските власти към турски министри, на които не беше разрешено да държат реч пред турски граждани в Холандия, заяви премиерът Бинали Йълдъръм, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

В публикуваното писмено изявление премиерът призова турските граждани в Европа да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Освен това той ги призова да гласуват на референдума за промяна на конституцията, насрочен за 16 април. Това ще бъде най-добрият отговор на европейските страни, подчерта турският премиер.

"Нашите така наречени европейски приятели, които говорят за демокрация, свобода на словото и човешки права, не издържаха своя изпит", добави Йълдъръм.

Подобни събития помагат на Турция да открие кои са истинските й приятели, подчерта премиерът, цитиран от ДПА.

По-рано турският министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, по време на пътуването си към холандския град Наймехен, близо до германската граница, заяви в Туитър, че осъжда действията на холандските власти "от името на всички наши граждани". "Целият свят трябва да предприеме действия срещу тази фашистка практика! Подобно отношение към жена министър не може да бъде прието!", добави министър Кая, цитирана от АП.

От своя страна кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб обвини турският генерален консул в "скандална измама". Кметът го обвинява, че е излъгал властите, отричайки, че министър Кая идва към консулството, въпреки предупреждението на холандските власти да не го прави.

"Измамата се утежни, когато те отпътуваха към Ротердам в различни колони", опитвайки се да заблудят холандските власти, добави кметът.

Не е ясно дали има задържани или ранени при разпръсването на протеста пред консулството, където стотици протурски протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията, отбелязва АП. Те замерваха полицията с бутилки и се нахвърляха върху полицейски автомобили, преди намесата на конна полиция и полицаи с палки.