Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Легендарната беларуска гимнастичка потърси щастието в САЩ, но намери само мизерия и самота

В самото начало треньорите я обявяват за твърде дебела и препоръчват да се ориентира към други, по-подходящи за физиката й спортове като борбата и вдигането на тежести. Дребничката Олга Корбут обаче няма никакво желание да се предаде толкова лесно и настоява да й дадат шанс в спортната гимнастика. В следващите години тя ще се превърне в звезда от световна величина.

Ще минат десетилетия и някогашната любимка на публиката Олга ще се принуди да краде от магазините и да разпродаде златните си медали само и само да оцелее. Как се стига до подобна трагична развръзка ли? Много лесно, необходими са само малко лош късмет и поредица от грешни решения.

Началото обаче повече прилича на хубава приказка. Грозното патенце е готово да се превърне в красив лебед. Вълшебството става възможно благодарение на легендарния треньор по спортна гимнастика Реналд Книш. Той не се впечатлил от излишните килограми и започнал да тренира Олга. Момичето от беларуския град Гродно не посрамило своя откривател и съвсем скоро било прието в съветския национален отбор. 14-годишната Олга вече била достатъчно зряла, за да осмисли собственото си желание да покори света. А за тази цел се нуждаела от нещо по-специално. Още в олющената зала на родния си град тя започнала да тренира номер, който

създавал пряка опасност за живота й

На смесената успоредка Олга стъпвала на по-високия лост и след атрактивно задно салто отново се приземявала на същия лост. Нарекли изпълнението "примката", а на малката гимнастичка й трябвали 5 години безумни тренировки, за да го овладее до съвършенство.

Представянето било на шампионата на СССР, където зрителите останали без дъх от опасния номер. Треньорите на съветския отбор нямали никакви съмнения, че някогашната дебеланка трябва да бъде включена в тима за олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. Там Олга Корбут печели безапелационно златото на земя и греда, а западните медии я наричат "съветското врабче". Следва състезанието на смесена успоредка и Корбут е готова да покаже коронния си номер "примката". Едно грешно движение я праща на земята и

я лишава от сигурния трети златен медал

Врабчето се прибира към съблекалнята със сълзи на очи, а операторът си свършва добре работата и успява да даде едър план на разплаканото детско личице. Точно в този момент Олга Корбут се превръща в любимка на целия свят. Западните медии я превъзнасят, без да се съобразяват със забраните на желязната завеса. Канят младата шампионка къде ли не само и само да изиграе своето съчетание и да се усмихне на феновете. През 1973 г. Корбут е избрана за спортистка на годината.

Краят на славната й кариера е също толкова внезапен, колкото и стартът й. Корбут навършва пълнолетие и набързо е пенсионирана. Тогавашните шефове на съветския спорт не й дават шанс да се развие като треньор в спортната гимнастика. Само за няколко години тя тотално е забравена. Много по-късно Олга разбира, че през цялото време е получавала предметни и парични награди от обожаващия я Запад, но чиновници са прибирали всичко за себе си още на летището. През 1988 г. Олга със съпруга си Леонид и сина им Ричард заминава за САЩ, за да търси едно по-добро бъдеще за семейството. Съпругът бързо

се отказва от американската мечта и се връща в Русия.

За Олга обаче няма път назад и тя решава да се бори за американската мечта. В началото изглежда, че има всички шансове за успех. Хората не са я забравили и са готови да й дадат шанс да приложи знанията си за благото на американската спортна гимнастика. Нещо обаче се счупва и някогашната шампионка лека-полека започва да губи инерция. Самата тя решава да спре със спомените за славните времена и предпочита да живее в анонимност.

И все пак за нея се чува в началото на века, когато е обвинена за кражба в магазин. Олимпийската шампионка задигнала стоки на обща стойност 19 долара. Олга се разминава с глоба и не стига до съда. Там обаче се озовава нейният син Ричард, който получава 3,5 години затвор за финансова измама. Съдебните неволи на Корбут още повече я отдалечават от светлината на прожекторите.

Защо светът чу за пореден път името на Олга и каква сума спечели тя, четете в хартиеното издание на "168 часа".