Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скандалният случай с експосланика ни в САЩ, която беше арестувана на варшавското летище за кражба на скъпа козметика, предизвика широк отзвук и у нас, и в чужбина и провокира дебат около възможните причини за нейните действия.
Самата Поптодорова излезе с официално заявление, че ще търси съдебна отговорност от медиите, "които преминат границата" в развилата се според нея кампания за оклеветяването й.
В същото време фактите са си факти - срамното престъпление е констатирано от полските власти и признато от виновната. На всичко отгоре тя е
заплатила и глоба, за да избегне по-нататъшно преследване от закона
в Полша. Неумелият й опит да омаловажи случката, като спести информацията, че е заловена,
цели три дни след като е излязла с кутийка от скъпия крем "Орхидея Империал"
на "Герлен" от фришопа на летището, само влоши положението. Въпреки това тя получи подкрепата на уважавани политици и нейни колеги в миналото. Освен на нелепа случайност мнозина от защитниците й се позоваха и на оправданието, че клептоманията е заболяване, което си има определени физически и психически причини, и затова на инцидента трябва да се гледа със снизхождение. От официалната информация по случая засега обаче специалистите не могат да заключат категорично за подобно заболяване, защото по тяхно мнение страдащите от клептомания обикновено
присвояват вещи, които нямат някаква практическа употреба
и не облагодетелстват лицето, което е извършило кражбата, докато в случая става дума за 50 мл изключително скъп крем за лице.

Все пак психиатрите поясняват, че самото заболяване не е много добре проучено и дори специалистите се затрудняват да го квалифицират. Освен това подходът е индивидуален и има различни хипотези, както за възникването му, така и за лечението му.
В тази връзка "168 часа" потърси мнението на експерти, които да коментират доколко диагнозата "клептомания" може да бъде извинение за подобно деяние.
"Според мен в случая с Поптодорова не може категорично да се говори за клептомания - коментира психиатърът д-р Владимир Наков от Националния център по обществено здраве и анализи. - Диагнозата на самото състояние включва
поредица от импулси, на които човек не може
да се противопостави,
за кражба на неща, които нито могат да му свършат работа, нито са взети заради финансово обогатяване. В момента преди да се извърши деянието, се появява чувство на напрежение, а след извършването му има едно удоволствие, удовлетворяване, облекчение. И обикновено тази кражба не е
логично обоснована
Не е гняв, отмъщение, не е в отговор на някакви грешни представи, както е да речем при шизофренията или халюцинацията. Също така не може да бъде обяснена с поведенческо разстройство, с разстройство на личността или с истинско психично заболяване."
(повече за това с какво се характеризира заболяването, четете в интервюто)
"Става дума за разстройство, при което човек не контролира действията си - обяснява психологът Маргарита Бакрачева. - Необходимо е лечение, но то е по-скоро в сферата на психиатрията. Лекува се, като обикновено се съчетава психотерапията с медикаментозно лечение. Но ето и нещо извън сферата на медицината - всеки един от нас е своеобразен детектор на лъжата и най-грубо в рамките на 30 секунди може да си създаде представа за човека срещу него и да разбере дали лъже. Това е нашият интуитивен вътрешен детектор.
В случая с Поптодорова нямам никакви наблюдения и затова не мога да дам мнение.
Иначе всеки от нас може да бъде много точен - около 95% от резултата на един апарат."
Психолозите обясняват подробно защо клептоманията е болест.
"Дефиницията за болест
в областта на психопатологията се придържа към два критерия - казва проф. д-р Дроздстой Стоянов. - Първият е вредоносно въздействие, т.е. постъпките и поведението на даден човек
да причиняват някаква форма на вреда на него самия или на неговите близки и обществото Вторият критерий, за да се прецени дали дадено поведение е болестно отклонение, е дисфункцията. Под това разбираме, че определеното действие на даден субект по един или друг начин се отклонява от еволюционното си предназначение - не се приспособява адекватно към околната среда, а точно напротив. Типичен пример са различните сексуални отклонения, които не са свързани с възпроизводство.
Двата критерия трябва да действат едновременно. Поставена в този контекст, клептоманията, както и всички останали мономании, представлява отклонение най-общо от еволюционното предназначение на икономическите взаимоотношения, доколкото е незаконно. Също така тя би могла да причини вреди, тъй като разкритият клептоман би бил разглеждан като крадец и да причини вреда на собственика на съответната вещ, от тази гледна точка клептоманията е болест."

Кои са най-известните клептомани в историята, четете в печатното издание