Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ал Багдади призна поражението на “Ислямска държава” в източната част, но битката за града, в който бе обявен халифатът, ще продължи няколко месеца.

 Засега джихадистите се укрепват в Северозападна Сирия, а “Боко Харам” настъпва към Либия.

Идва ли краят на ИДИЛ, след като лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади призна поражението на групировката в Източен Мосул и нареди затваряне на командния й център, разрушен в средата на февруари?

В декрет, наречен "Прощална реч", той призова чуждестранните бойци да се върнат по домовете си или да се самовзривят, в замяна на което ще получат жени в рая.

Част от лидерите на ИД вече са напуснали Ирак и са тръгнали към Западен Мосул и съседна Сирия, съобщи иракската тв "Ас Сумария". Не е ясно дали

Багдади, за чиято глава е обявена награда от 10 млн. долара, все още е в Мосул, където през 2014 г. се обяви за халиф. Техеран, подкрепян от водената от САЩ коалиция, кюрдските отряди пешмерга и шиитско опълчение, предприе операция за връщането на града на 17 октомври м.г. През януари иракските части си върнаха източната част на Мосул, а през февруари – летището и близката военна база Ал Газляни.

В края на февруари генерал-лейтенант Стивън Таунсънд, командващ на операцията, предупреди, че има дълъг път до ликвидирането на ИДИЛ. Бойците на групировката се насочиха към западния град Тал Афар и границата със Сирия, които са доминирани от шиитите. Тръгнаха и народните мобилизационни сили, които помагат на иракските части.

Около половината от 800 000 хиляди жители на Западен Мосул ще избягат при най-лошия възможен сценарий според Лиза Гранде, координатор по хуманитарната помощ за Ирак. 200 000 вече напуснаха източната част, но още около 700 000 иракчани продължават да живеят там при недостиг на чиста вода заради взривените тръбопроводи и недоимък.

Взривени са фабрики, в които са се укривали ислямистите, и са разрушени почти всички мостове над река Тигър, които свързват източната със западната част на града. Ирак продължава да отвоюва нови територии в Западен Мосул, подкрепяни дневно с по 50 въздушни удара на американските ВВС.

На 1 март иракските правителствени сили отрязаха и последния път към града. Според в. "Индипендънт" няма съмнение, че иракските сили за сигурност ще спечелят битката за ключовия град. Въздушните удари причиняват тежки загуби, хората се крият в безистени, мазета и под стълбите. Ислямистите отвръщат със самоубийствени атентати с коли бомби.

Мосул е най-големият иракски град, който ИДИЛ още държи под свой контрол. Освобождаването му ще означава фактически край на “халифата”, обявен от ислямистите.

Но ИДИЛ все още има обучени и опитни командири начело на основното ядро от фанатизирани бойци - около 4000 души само в Мосул. Те вече са убили 500 и ранили 3000 души от иракските сили за сигурност в битката за източната част на града.

Днес за разлика от 2014 г., когато ИДИЛ завладя града с 60 хиляди бойци, организацията търпи тежки поражения. Чуждестранните воини не могат да се скрият, така че нямат друг избор, освен да се борят до смърт.

"Халифатът управляваше територия с население от 5-6 млн. души и искаше да създаде ислямска държава. Именно тази мечта или кошмар в момента се разрушава. Но групите, които са се борили с ИДИЛ, може скоро да воюват с друг", пише в. "Индипендънт". Според изданието с отслабването на ИДИЛ ще се почувства и острото противопоставяне между различните сили в противниковата коалиция, например между правителството на Ирак и иракските кюрди.

Анализатори в Багдад припомнят, че кюрдите са се възползвали от поражението на иракската армия през 2014 г., за да заграбят обширни земи, простиращи се между тях и арабите. Когато сега тези места бъдат освободени от ИДИЛ, иракските кюрди ще ги поискат отново.

В Сирия, където се водят тежки сражения между силите на Асад, сирийските кюрди и Турция, ситуацията в районите, в които ИДИЛ отстъпва, е още по-сложна. Турските части и техните местни съюзници наскоро превзеха ключовия град Ал Баб североизточно от Халеп, попаднал под тежка обсада на ИДИЛ, и започнаха сражения в градчето Манбиж, което бе отвоювано от Сирийския кюрдски народен мобилизационен съюз и неговите арабски съюзници. След напускането на ИДИЛ в този район кюрдското опълчение ще се изправи срещу подкрепяните от Турция сили и ще започне началото на нов кюрдско-турски конфликт в Северна Сирия, пише в. "Индипендънт".

Джихадистките групировки засилват влиянието си в Северозападна Сирия. В провинция Идлиб те са се обединили за настъпление в нова групировка - "Хаят Тахрир ал Шам", която атакува Свободната сирийска армия, представляваща умерената опозиция, пише в. "Монд". Метежната провинция Идлиб бе под контрола на голям брой бригади, сред които и "Джебхат Фатх ал Шам", сирийското звено на "Ал-Кайда".

Руската и сирийската авиация бомбардират Северозападна Сирия. Между различните въоръжени групировки тече противоборство. Минивойните в голямата война носят полза за екстремистите и щети за умерената сирийска опозиция. Оставена без покровителството на американците, Свободната сирийска армия трябва да избира дали да остане в Идлиб, където е подложена на жесток огън, или да напусне и да се присъедини към покровителстваната от Турция операция срещу ИДИЛ "Щит на Ефрат".

Не е ясно как ще се позиционират различните играчи от коалицията срещу ИДИЛ в Сирия и как ще се опитат да се възползват от вероятната атака на столицата й Рака. Ще продължат ли САЩ подкрепата си за операцията по суша на кюрдското опълчение с въздушни удари? Или Тръмп ще се придържа към протурска линия, което може да тласне кюрдите към съюз с Асад и неговите руски съюзници? Сега САЩ и Русия си сътрудничат, но са и съперници в Сирия – ситуация, наследена от ерата на Обама. Но войната не е завършила.

Според някои западни анализатори в традицията на ИДИЛ е да се опитва да компенсира загубите на бойното поле с атентати в Европа, Турция и другаде. Терористичната организация може да провокира и администрацията на Тръмп с атентати, за да покаже, че не може да бъде победена, коментира в. "Индипендънт".

Стратегията за терористични актове се осъществява и от сателитни организации на ИДИЛ като "Боко Харам". От началото на годината тя помага на "Ислямска държава" да превземе Либия, продължава атаките над военни бази в Нигерия и самоубийствените си атентати.