Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Холивуд е непредвидим и големите шансове дебнат отвсякъде. Малцина обаче са звездите, които притежават онзи безпогрешен усет за истински значимите роли и успяват да предвкусят бъдещия успех на определен кинопроект съвсем в началото. Мнозина са тези, които, след като са казали "не" и магията се е случила без тях, си скубят косите от яд, че сами са пуснали птичето да отлети при някой друг.

Точно това направи звездата от хитовата фентъзи поредица за Хари Потър Ема Уотсън, която без жал изхвърля през прозореца "златната възможност" и ролята, която мигновено улавя и с която спечели "Оскар" отново Ема, но Стоун. Оказа се, че освен суперталант червенокосата актриса притежава и отлична интуиция, с която успява да прозре потенциала в образа на Миа от мюзикъла на Деймиън Шазел La La Land.

От екипа на продукцията, която се окичи с купища отличия и "почти" взе статуетката за най-добър филм, първоначално избрали за главната женска роля именно Ема Уотсън.

26-годишната британска звезда обаче сметнала, че превъплъщението в приказната героиня Бел от римейка на класиката на "Дисни" "Красавицата и Звяра" й обещава много повече блясък от участието в La La Land.

Освен че искала да се съсредоточи върху работата в игралната лента и образа на хубавицата, която обиква чудовището, Уотсън имала и прекалено високи изисквания към евентуалното си ангажиране за шедьовъра на Шазел. Едно от нейните категорични желания било репетициите за снимките на мюзикъла да протекат в Лондон.

По същия начин и актьорът Майлс Тейлър имал възможност да изиграе главната мъжка роля на джаз поклонника Себастиан, но неговата алчност му изиграла лоша шега и за едни недадени 2 млн. отгоре оставил работата в ръцете на феноменалния Райън Гослинг. И за щастие, защото са неизчерпаеми неговата харизма и отдаденост, заради която дори се научил да свири на пиано, за да бъде перфектен.

Непростимият пропуск остава за Уотсън, която в крайна сметка не почувствала образа на Миа близък до себе си и я отхвърлила. Голяма глупост, но безспорно в онзи момент нейното решение изглежда съвсем разумно.

Тогава La La Land не се радва на симпатиите на холивудските експерти, а от своя страна "Красавицата и Звяра" не крие особен риск, защото е новата игрална трансформация на първия анимационен хит на "Дисни" от 1991 г., номиниран за "Оскар" за най-добър филм и още пет статуетки, като печели две - за най-добра музика и най-добра песен.

Римейкът е режисиран от Бил Кондън ("Зазоряване"), а пред камерата Уотсън си партнира с още двама британци - Дан Стивънс в ролята на Звяра и Люк Еванс ("Дракула") като напористия и самовлюбен Гастон.

Актьорският каст се допълва от звездите Юън Макгрегър и Ема Томпсън като свещника Люмиер и чайника мисис Потс, а в групата на омагьосаните придворни на прокълнатия принц влизат и Стенли Тучи - клавесинът Маестро Каденца, Одра Макдоналд - Мадам Гардероб, Иън Маккелън - часовникът Когсуърт, и Гугу Мбата-Рау - бърсалката за прах Плумет. Бащата на Бел е изигран от Кевин Клайн, а Джош Гад се преобразява в многострадалния адютант на Гастон - Лафу.

Филмът определено обещава много, а тийзър трейлърът успя само за 24 часа от появата си в мрежата да счупи рекорда за гледаемост, като с общо 91,8 млн. надмина върховите 88 млн., постигнати през 2014 г. от втория тийзър на "Междузвездни войни: Силата се пробужда".

Любопитното е, че за да изиграе красавицата от приказката, Ема Уотсън отказа и друго филмово превъплъщение в приказна красавица - това в Пепеляшка.

Чаровната звезда с придирчив вкус сметнала, че кротката и примирима героиня не я вдъхновява. Затова пък именно упоритата и смела Бел пасвала на нейния натюрел и е достатъчно многопластова.

Британската актриса е изявена феминистка и заради тези си разбирания в началото на снимките обаче изпитва известни колебания дори към посланията на ролята на Красавицата, която иначе я привлича като магнит.

"Това, което действително ме притесни, бе, че жертвата се влюбва в своя похитител. После разбрах, че тук няма точно стокхолмски синдром, защото героинята ми има независимост и сама избира как да постъпи. Тя е интересна, открита и съпреживяваща. Именно такава жена желаех да изиграя", признава Уотсън.

Звездата става част от тенденцията на "Дисни" към утвърждаването на модерен тип приказни женски типажи с твърд характер като част от стратегията да заснемат игрални филми в стилистиката на XXI век, основани на едноименните анимационни ленти на компанията.

Специално за образа на главната героиня в "Красавицата и Звяра" режисьорът Бил Кондън прави някои изменения, като я обогатява с черти от характера на самата Ема.

"Това не е история за любов от пръв поглед. Героите изначално не изпитват топли чувства един към друг. Те виждат в началото само лошите си страни, но Бел постепенно успява да усети и това, което не се вижда на пръв поглед в чудовището. Вижда, че и то е способно да помага", коментира Кондън.

Ето че макар Красавицата да може да вижда скритото и да усеща красотата, Уотсън се вторачи само в нея и изпусна пеещата птичка, която кацна на нейното рамо. Разбира се, няма никакви гаранции, че ако бе влязла в образа на Миа, щеше да спечели "Оскар", който може би щеше да отиде при друга звезда, ако не бе завоюван от танцуващата пепеляшка Ема Стоун.

И все пак, както вече казахме, "Красавицата и Звяра" обещава много. От първия момент.

Премиерата на приказната лента е на 17 март.